2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Suçluluk Duygusu Cinsel Sorunlara Yol Açıyor
MAKALE #8903 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE | Yayın Nisan 2012 | 7,844 Okuyucu
Suçluluk duygusu, kişilerin ailesel ve toplumsal değer yargıları ya da dinsel kuralları çiğnediklerini düşünmeleri sonucu, bilinçli ya da bilinçsiz olarak kapıldıkları ve kendileriyle ilgili değer yargılarını çok olumsuz yönde sarsan derin bir duygudur ve cinsel sorunların nedenleri arasında da en üst sıralarda yer alır. Peki, suçluluk duygularının ardında ne yatıyor? Suçluluk duygusu ne gibi cinsel sorunlara yol açıyor? Suçluluk duygusuyla nasıl başa çıkılabilir?

Sağlıklı ve mutlu, başarılı ve doyurucu bir cinsel yaşamın önüne dikilen en büyük engellerden biri suçluluk duygusu ve aşırı bir utangaçlıktır. Cinsel konularda rahat olamayan aşırı sıkılgan kişiler heyecanlarını kontrol altında tuttukları için gerçek cinsel doyuma ulaşamazlar. Eşlerden her ikisinin de büyük bir sıkıntıyla sabahı bekledikleri başarısız gerdek geceleri, cinselliğin baskı altında tutulduğu toplumlarda sık rastlanan bir durumdur.


AYIP, YASAK VE GÜNAH KAVRAMLARI CİNSELLİĞİN DÜŞMANIDIR


Çoğu zaman cinsel işlevsizliğin kökeninde suçluluk duygusu yatıyor. Kadın ya da erkeğin gerek hayali gerekse gerçek bütün cinsel eylemlerinde derin bir suçluluk duygusunun etkisi olabilir ve bu yüzden, boşalma veya orgazma ulaşsalar bile gerçek bir ruhsal ve bedensel doyumdan uzak kalırlar. Suçluluk duygusu yanlış bir şeyler yaptığını düşünen kişinin kendini affedememesinden kaynaklanır. Burada önemli olan, kişinin yanlış yaptığına dair inancı ve bu inanca eşlik eden olumsuz duygularıdır. Yanlışın kişiye veya yakınlarına olumsuz etkisinin olmuş veya olmamış oluşu hiç önemli değildir. Yani geçmişin gerçekleri değil, bunların bizim için ne ifade ettiği, hayatımızı şekillendirmektedir. Kişi yanlış bir şeyler yaptığını düşündüğü için kendini suçlar, kendini affedemez, bu tecrübeyi geçmişte bırakıp hayatına devam edemez, bilinçdışı olarak sağlıklı ve mutlu bir cinselliği hak etmediğini düşünür ve kendi kendini cezalandırmak ister. İşte kişinin kendisini cezalandırmasının en kolay yollarından biri cinsel bir sorun yaşamaktır. Çünkü hep geçmişi yaşayan kişi, yavaş yavaş çöker. Kendini sık sık suçlu hisseden kişilerde; kendine güvensizlik, mükemmeliyetçilik, kızgınlık duygularını atamama, affedememe, depresif ruh hali, endişe, korku ve kaygı halleri, daima kontrollü olma ihtiyacı gibi özellikler görülür. Bu nedenle suçluluk duygusunun nedenleri kişinin olumsuz çocukluk ve ilk gençlik deneylerinde aranmalıdır. Bazı çocuklar, hiç bir bedensel temasın hoş görülmediği bir atmosfer içinde yetiştirilmiştir. Anneler ya da babalar, kendi iç yasak ve koşullanmalarından ötürü, çocuklarını yeteri kadar sevip okşamaktan kaçınmışlardır; bu da çocukta fiziksel temasa karşı bir utanma ve ürkeklik yaratmıştır. Bu tür anne ve babalar, çoğu zaman, çocuğun cinsel organıyla oynamasına da izin vermemişler, onu mastürbasyon yaparken yakaladıklarında hakaret etmişler, cezalandırmışlardır. Bunun, çocuğun iç dünyasında, cinsellikle ayıp yasak ve günah düşüncesinin birleşmesine yol açması kaçınılmazdır.

EŞCİNSEL DENEYİMLER SUÇLULUK DUYGUSUNA YOL AÇABİLİYOR


Suçluluk duygusu bilinçli veya bilinçsiz bir duygu olabilir. İnsanın her türlü cinsel yaşantısına duygular eşlik eder. Bu duygular da hiçbir zaman tekil bir duygu olmayıp, bir çok duygudan oluşan bir duygu demetidir ama bazen bu duygu demeti üzüntü, pişmanlık ve suçluluk duygularıyla doludur. Bu durumda kişi kendisini sorumlu hisseder. Hatta kişi yaşadıklarında hiçbir sorumluluğu olmasa bile kendini suçlayabilir. Suçluluk duygusu, kişinin kendisini kınayan, suçlayan, eleştiren bir iç ses olarak hissedilir ve zamanla kişi kendisini değersizleştirir. Cinsel sorunların birçok ruhsal, bünyesel, çevresel, ilişkisel ve toplumsal nedenleri vardır. Cinsellikle ilgili bilinçdışı korkular, cinsel eylemin kişi için kaygı verici olması, cinsellikle ilgili yanlış inançlar, seksin pis, kirletici olarak algılanması ve dolayısıyla suçluluk duyguları yaratması, cinsel sorunlara neden olabilir. Evlilikteki sorunlar, cinsel arzuların korku, öfke veya içsel ahlaki yasaklar nedeniyle rahatça ortaya konamaması ve kişinin kendini olduğu gibi kabullenememesi de cinsel sorunlara neden olabilir. Ayrıca çocuklukta ve ergenlikte yaşanan öpüşme, sevişme, cinsel organları birbirine sürtme, sürtünme gibi eşcinsel deneyimler, taciz veya tecavüz olayları, aile bireylerine veya başka bir partnere karşı hissedilen cinsel arzular daha sonra suçluluk duygularına yol açabilir. Bu nedenle erotik hazzın yaşanması imkansız olabilir. İnsanların önemli bir bölümünde bilinçli olarak ayıp, yasak ve günah düşüncesi değilse bile, bulanık ve kişinin, kendisinin farkında olmadığı bir utanç duygusu cinsel yaşamı etkisi altında tutar. Günümüzde çocuklara cinsel organ ve duygularının birer suç unsuru olduğu düşüncesi yerleştirilmektedir. Bu bilinçli olarak öğretilmese bile, aileler ve yakın çevre günlük davranışlarıyla bu duyguyu çocuğa aşılamaktadır. Cinsel bölgeler örtülmekte, cinsel konular suskunlukla geçiştirilmektedir. Nitekim, cinsel soğukluk ve iktidarsızlık gibi sorunların, cinsel konularda rahat, bol cinsel çağrışımlı konuşmalardan çekinmeyen ve yemek yeme, oturma ve yatma eylemlerini utanmadan yürüten toplumlardan çok, cinsel bakımdan kapalı ve cinsel eylemin herkesin gözünden uzak ayrı yatak odalarında sürdürüldüğü topluluklarında daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu tür toplumsal nedenlerin yanı sıra, cinsel organlarla dışkı organları arasındaki yakınlık da cinsellik ile pislik ve kirlilik arasında güçlü bir bağın kurulmasına yardım etmektedir. Böylece bir yandan suçluluk, pislik, kirlilik ve cinsellik, öbür yandan namus, iffetlilik, temizlik ve hatta cinsiyetsizlik, cinsel yönden baskı altındaki kişinin zihninde birbirine karşıt ilkeler olarak ortaya çıkmaktadır.

GÜNAHKARLIK VE SEKS


Suçluluk duygusu kişiyi, oral veya anal seks gibi cinselliğin sadece belirli biçim ve yönlerinden uzak tutabilir, genel bir cinsel soğukluk, isteksizlik veya iktidarsızlık yaratabilir. Kimi zaman suçluluk ve kirlilik düşüncelerinin arasından geçerek cinsel hazza ulaşmayı başarabilmiş kişilerde biraz farklı bir saplantı da belirebilir. Yaşamlarında cinsellikle kötülüğün özdeşleştirilmesini yaşamış böyle kişiler, sadece günahkar bir atmosferde seks yapmaktan hoşlanır olurlar. Ancak ağrılı, sancılı veya yasak bir ilişki kendilerine zevk verebilir.

SUÇLULUK DUYGUSU NASIL AŞILIR?


Suçluluk duygusunu yenebilmek için aşağıdaki önerilere uyulmasında fayda var.
-Güvendiğiniz bir yakınız ve dostunuzla veya bir cinsel terapistle, yaptığınıza inandığınız hatayı paylaşın. Hatanızı paylaştığınızda yaptığınızın o kadar da korkunç bir şey olmadığını fark edebilirsiniz.
-Geçmişi geçmişte bırakın, kabullenin ve anın tadını çıkarmaya bakın. Geçmişe her ne yaşadıysanız yaşadınız, geçmişi geri getiremezsiniz ama kendinizi affedebilirsiniz. Çünkü geçmiş ya da gelecek yoktur, sonsuz bir şimdi vardır.
-Başlamak için en uygun zamanı beklerseniz hiç başlamayabilirsiniz, şimdi başlayın, şu anda bulunduğunuz yerden, elinizdekilerle başlayın.
-Depresyonunuz varsa bu sorunu çözmek için bir uzmana başvurun.
-Mükemmeliyetçilik ve daima kontrollü olma ihtiyacı, suçluluk duygusunu yenebilmenizin önünde duran en önemli engellerden biridir, rahat olun ve elinizden geleni yaptıktan sonra her şeyi oluruna bırakın.
-Çocukluk ve gençlik anılarınızı yazın, böylece neden kendinizi suçlu hissettiğinizi keşfedebilirsiniz. Geçmişe, geleceğe ışık tutsun diye bakın. Sebebi bulduğunuzda; "Kendimi neden affedemiyorum?", "Kendimi affedebilmek için ne yapmalıyım?", "Kendimi suçlu hissetmek benim için ne gibi bir amaca hizmet ediyor?" veya "Suçluluk bana ne kazandırıyor?" gibi soruları kendinize sorun ve kendi kendinize bir analiz yapın, işe yarayacaktır. Çünkü geleceğinizi yaşayabilmek için, öncellikle geçmişinizi bırakıp gitmesine izin vermelisiniz.
-İnsanlar hata yaparak öğrenirler, suçluluk duygunuzun sebebi her ne olursa olsun, o tecrübenin size ne öğrettiğini çıkartmaya çalışın.
-Suçluluk duygusundan kurtulmak bir anda mümkün değildir, bir süreç meselesidir, acele etmeyin. En iyi şeyler, arkanızda değil, her zaman önünüzdedir.
-Suçluluk duygusundan kurtulduğunuzda nasıl bir cinsel yaşamınızın olacağını, neler hissedeceğinizi hayal etmeye çalışın.
-Hayatı seviyorsanız, zamanı boşa harcamayın, çünkü zaman hayatın kendisidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Suçluluk Duygusu Cinsel Sorunlara Yol Açıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayavar Cem KEÇE Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin Yazıları
► Suçluluk Duygusu Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
► Suçluluk Duygumuz ve Performans Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Selfieden Ruhsal Sorunlara Psk.Cengiz TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Suçluluk Duygusu Cinsel Sorunlara Yol Açıyor' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğaçlama Seks Eylül 2013
► Çocuk Gelinler Eylül 2013
► Penis Kırılması Mayıs 2012
◊ Hayat Böyle Devam Edemez Aralık 2011
◊ Yaş Farklılıkları ve Evlilik İlişkisi ÇOK OKUNUYOR Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:30
Top