2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boğaz Ağrısı ve Sık Görülen Nedenleri
MAKALE #8923 © Yazan Op.Dr.Sinan YÜCEL | Yayın Nisan 2012 | 4,634 Okuyucu
Boğaz Ağrısı ve Sık Görülen Nedenleri:

Boğaz ağrısı, hastaların en sık karşılaşılan şikayetlerindendir. Tek başına olabileceği gibi ateş, öksürük, yutma güçlüğü ile ortaya çıkabilir. Ağrının nedeni bazen basit bir enfeksiyon olabileceği gibi, bazen de ciddi bir hastalık olabilir.
• Enfeksiyonlar (Viral, Bakteriyel, Mantar Enfeksiyonları)
• Alerji
• İrritasyon
• Travma
• Reflü
• Tümörler

Virüslerle Oluşan Boğaz Enfeksiyonları:


Burun tıkanıklığı, hapşırma, genel halsizlik, boğaz ağrısı, boğaz ve genizde kuruma, ateş, kas ve eklem ağrıları virüs enfeksiyonlarının üst solunum yolunda oluşturdukları hastalıkların genel belirtileridir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar virüslerle oluşur ve özellikle sonbahar ve kış aylarında salgınlara neden olurlar.

Kızamık, suçiçeği, boğmaca gibi, yine virüslerin yol açtığı hatalıklarda da boğaz ağrısı ve ateş belirtileri gösterirler.

Viral enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde, yatak istirahatı, bol sıvı alma ve ateş düşürücü, ağrı kesici kullanılması yeterlidir. Genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları 1 haftada geçerler. Enfeksiyon daha uzun sürerse mutlaka bir doktora gidilmelidir. Antibiyotikler etkisizdir. Bazı ağır durumlarda virüslere etkili antiviral ilaçlar kullanılabilir.

Boğazda da bulgu veren bir diğer virüs enfeksiyonu, "enfeksiyöz mononükleoz"dur. Lenf bezleri tutulur, bademcikte büyüme olur ve üzerini beyaz bir zar kaplar. Boyun, koltukaltı ve kasıktaki lenf bezlerinde şişme görülür. Bazen boğaz ağrısı, solumayı bile zorlaştırır, karaciğeri etkileyerek sarılığa sebep olabilir. Aşırı halsizliğe yol açar, altı hafta veya daha uzun sürebilir. Bu hastalık, yetişkin ve buluğ çağında daha ağırdır, çocukluk döneminde ise daha hafif geçer. Tükürük ile geçtiği için "öpücük hastalığı" da denir. Buna karşın, ağızdan ele, oradan tekrar ağza geçerek de bulaşabilir. Bu yüzden, aynı havlu, yemek kapları kullanılmamalıdır. Hastalık muayene ve laboratuvar testleri ile teşhis edilebilir. Tedavi mutlak yatak istirahati, vitaminler, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerle yapılır.

Bakterilerle Olan Boğaz Enfeksiyonları:


Üst solunum yollarında enfeksiyona neden olan birçok bakteri türü vardır (streptokoklar, stafilokoklar, pnömokoklar ve diğerleri).

Bu bakteriyel enfeksiyonlardan beta hemolitik streptokoklarla oluşan boğaz enfeksiyonu ayrı bir öneme sahiptir. Tedavi ihmal edilirse kalpte, böbreklerde ve eklemlerde ciddi hastalıklara neden olurlar. Hastalık belirtileri şiddetli boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, eklem ağrıları şeklinde ortaya çıkar. Bademciklerin üstünde beyaz bir tabaka oluşumu, boğazın çok kızarık olması ve boyunda ele gelen lenf bezeleri beta enfeksiyonundan şüphelenmemize neden olur. Tanıyı doğrulamak için kısa sürede sonuç veren strep A testi veya 48-72 saatte sonuç veren boğaz kültürü yapılabilir.

Tedavi 7-10 günlük antibiyotik (penisilin veya penisilin türevleri ile) verilerek yapılır.
Diğer bakteriyel boğaz enfeksiyonlarında tedavi de antibiyotiklerle 5-7 gün kullanılır.

Reflü İle Olan Boğaz Rahatsızlıkları:

Boğaz ağrısı, yanma, yutma güçlüğü, kronik öksürük, mide sıvısı ve midedeki besinlerin boğazımıza gelmesi reflü hastalığının belirtileridir. Nedeni beslenme alışkanlığımıza ve sindirim sistemi hastalıklarına bağlıdır. Hastaların büyük bir çoğunluğu KBB uzmanlarına başvururlar. Tecrübeli bir hekim, öykü ve detaylı KBB muayenesi ile tanı koyabilir. Daha ileri durumlarda bir gastroenteroloji uzmanına yönlendirilmelidir. Tanıyı desteklemek için PH monitörizasyonu, endoskopik muayene, radyolojik görüntüleme, sintigrafi yapılabilir.

Reflü Hastalarının Uyması Gereken Kurallar:

Sigara, alkol bırakılmalı, çay ve kahve azaltılmalı, asitli, gazlı içecekler içilmemelidir. Uykudan önceki 3 saat besin alınmamalı, baş yüksekte yatılmalı, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Çok ileri vakalarda cerrahi tedavi uygulanabilir.

Alerjik ve İrritan Maddelerle Oluşan Boğaz Rahatsızlıkları:


Saman nezlesi ve mevsimsel alerjisi olanlarda; burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikâyetler yanında ağız solunumu ve ona bağlı olarak ağız ve boğazın kuruması sonucu boğaz ağrısı da olabilir.

Alerjik hastalarda sık gelişen sinüzitler, geniz arkası akıntılara, boğazda tahrişe ve ağrıya yol açabilirler.


Hava kirliliği, duman, sigara, kuru hava, aşırı sıcak ya da soğuk havanın tahrişiyle özellikle burun tıkanıklığı nedeniyle ağız solunumu yapanlarda sabahları daha çok hissedilen boğaz ağrısı olabilir.

Kışın, evlerin ısıtılması sonucu oluşan kuru havanın etkisi odanın nemlendirilmesi ve sıvı alımı ile önlenebilir. Sigara, alkol alışkanlığı olanlarda, ortamda hava kirliliği olan işyerlerinde çalışan kişilerde de tahrişe bağlı olarak boğaz ağrısı oluşur. Bir müsabakada veya başka bir yerde aşırı bağıran bir insanda, hem boyun kaslarının yorgunluğu, hem de boğazın tahrişinden dolayı boğaz ağrısı görülür.

İyi eğitilmiş spiker ve şarkıcılar, boğazlarını nasıl koruyacaklarını bilirler. Derin nefes alarak, boğaz kasları yerine göğüs ile karın kaslarını kullanarak, yüksek ses çıkartabilirler. Profesyonel olarak sesini kullanan kişiler bol su içmeli, sigara ve alkolden uzak durmalıdır.

Tümörlerde Boğaz Rahatsızlıkları:

Boğaz, dil ve nefes borusunun tümörlerinde kulaklara da yansıyan boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü sık görülür. Boğaz ağrısı, çoğunlukla uzun sürelidir. Diğer önemli şikâyetler; ses bozukluğu, boyunda şişlik, açıklanamayan zayıflama, tükürük veya balgamda kan olmasıdır.

Tanı KBB hekimince konur. Endoskopik aletler ile muayene edilir. İki haftadan daha uzun süren ses kısıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü şikâyetleri ciddiye alınmalıdır. Çoğunlukla uzun süreli sigara ve alkol kullanımı bu bölgede tümör oluşunda önemli bir faktördür.

Boğaz Ağrısında Neler Yapılabilir?

Soğuk algınlığı veya nezlenin yol açtığı boğaz ağrısı, bazı uygulamalarla biraz azaltılabilir;
• Aşırı sıcak ve soğuk olmamak koşuluyla sıvı alınımı artırılmalı
• Özellikle yatak odası kuru olmamalı, gerekirse nemlendirici buhar yapılmalı
• Yatak istirahatı yapılmalı
• 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz ile hazırlanan tuzlu su ile günde birçok kez boğaz gargarası yapılmalı
• Hafif ağrı kesiciler, pastil ve gargaralar kullanılabilir. Ancak bazı grip ve soğuk algınlığı için üretilmiş ilaçlar tansiyon, kalp, prostat büyümesi ve göz tansiyonu olan hastalar için ciddi yan etkiler yapabilir. Mutlaka doktora danışarak alınmalıdır.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?


Boğaz ağrısı, basit bir soğuk algınlığına bağlı değil ise başka bir enfeksiyon hastalığı, alerji veya tahriş edici madde sebep olmuyorsa ve 10 günden daha uzun sürüyorsa önemli olabilir.
Şiddetli ve uzun süren boğaz ağrısı ile birlikte aşağıdaki şikâyetler varsa doktora gidilmelidir.
• Nefes almada güçlük
• Yutmada güçlük
• Ağız açmada güçlük
• Eklem ağrıları
• Kulak ağrısı
• Yüzde, gövdede, kol ve bacaklarda döküntüler.
• 38 derecenin üzerinde ateş
• Boyunda şişlik

Ne Zaman Antibiyotik Alınmalıdır?

Antibiyotikler, bakterilerin üremesini durduran veya onları öldüren ilaçlardır, virüslere etkileri yoktur.

Boğaz enfeksiyonlarının %75’ i virüs hastalıklarıdır. Fakat virüslerin direnci zayıflatması sonucu ve bazı olgularda bakterileri de hastalığa katılabilirler. Bu durumlarda da antibiyotikler gerekli olabilir.

Antibiyotiklerde en önemlisi, hekimin tavsiye ettiği şekilde tam olarak kullanılmasıdır. Yetersiz ve kısa süre antibiyotik kullanmak mikroplarda direnç oluşturur. Hastalık yeniden alevlenir. Ülkemizde düzensiz antibiyotik kullanımı mikroplarda direnç gelişimine neden olmuş ve bu yüzden birçok antibiyotik artık etki etmez hale gelmiştir.
Sık boğaz iltihabına yol açan halk arasında beta mikrobu olarak bilinen "streptokok" türü bakterilere penisilin, eritromisin, azitromisin, amoksisilin içeren antibiyotikler tercih edilir. Diğer bakteri türlerinde başka antibiyotik gruplarını kullanmak gerekebilir.

Boğaz Enfeksiyonlarında Ailenin Diğer Fertlerine ne Yapılmalı?


Boğazda sık görülen ve kalp eklem ve böbreklerde romatizma yapabilen beta hemolitik streptokok mikrobu varlığında, mikrobun bulaşıcılığı ve bazı kişilerin hastalanmasa bile taşıyıcı olabileceği, mikrobun kaynağı olabileceği dikkate alınarak diğer aile fertleri de değerlendirilmeli ve birlikte tedavi edilmelidir. Aile fertleri arasında temas azaltılmalı, havlu, tabak ve bardak gibi malzemeleri beraber kullanılmamalıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boğaz Ağrısı ve Sık Görülen Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Sinan YÜCEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Sinan YÜCEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinan YÜCEL Fotoğraf
Op.Dr.Sinan YÜCEL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Sinan YÜCEL'in Makaleleri
► Omuz Ağrısı ve Nedenleri Fzt.Sema DANIŞIK
► Göğüs Ağrısı Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Fatih DEMİRCAN
► Kasık Ağrısı ve Jinekolojik Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Boğaz Ağrısı ve Sık Görülen Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baş-Boyun Kanserleri Ocak 2014
► Burun Tıkanıklığı Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:31
Top