2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Danışmanlığı Nedir? Aile Danışmanlığına Neden İhtiyacımız Var?
MAKALE #8946 © Yazan Psk.Fazilet ARKAT | Yayın Mayıs 2012 | 7,114 Okuyucu
AİLE DANIŞMANLIĞI NEDİR? AİLE DANIŞMANLIĞINA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?

Aile Danışmanlığı 2. Dünya Savaşı’nın ardından hızla gelişen ve klinisyenlerin üzerine eğildikleri bir alan haline gelmiştir. Geniş aileden çekirdek aileye geçiş, kadının çalışması ve rol karmaşaları, tek ebeveynli ailelerin artışı gibi birçok değişim aile danışmanlığının son yıllarda özellikle üzerinde durulan bir alan olmasına sağlamıştır.
Pekâlâ, neden aile danışmanına ihtiyaç duyulur? Ne olduğunda bir aile danışmanıyla görüşmek gerekir? Aile danışmanlığını gerekli kılabilecek nedenle nelerdir? Bu yazıda bu sorulara cevap vermeye çalıştım:

Günümüzdeki aile yapılarında hemem hemen her iki eş de çalışmaktadır. Bu durum bazen sorunlara neden olmaktadır. Eşlerin her ikisinin de çalışması sonucu ortaya çıkan ev işlerinin paylaşılması, çocuk bakımı, evin geçimi gibi sorunlar genelde danışmanlık sürecine getirilen konulardır. Her iki eşin de katıldığı danışma sürecinde ihtiyaçlara ve gerekliliklere göre yeni kurallar oluşturulmaya çalışılır. Bu süreçte her iki eşin de ihtiyaçları dikkate alınır ve uzlaşma sağlanırsa sürekli bir değişimin ve uyumun olması mümkündür.

Cinsel problemler çiftlerin yaşamlarını ciddi anlamda etkiler. Genelde konuşulmayan, yardım almaktan çekinilen, utanılan bir konu olması nedeniyle çiftler bu sorunlarını bir danışmanla görüşmekten kaçınırlar. Zaman zaman arkadaş ya da büyük tavsiyeleriyle yanlış yollar denerler ve sonuç hüsran olunca stres artar, çiftler birbirine öfke duymaya başlarlar. Bu sebeple başka problemler de ortaya çıkabilir ki bu durum ya boşanmayla sonuçlanır ya da mutsuz çiftler halinde yaşam devam ederler. Her iki çiftin de sürece dahil olması cinsel danışmanlıkta önem taşımaktadır.

Eşler zaman zaman anlaşmazlıklar içine düşerler ve bunları çözebilecek iletişim becerilerine sahip olmadıklarından bu anlaşmazlıklar ciddi problemlere dönüşebilir. Bu gibi durumlarda eşlerin zaman zaman bireysel katılımlarının da olabileceği fakat illa ki birlikte katılımlarının sağlandığı görüşmeler etkili iletişim becerileri geliştirmede hızlı ve kalıcı çözümler sunmaktadır. İletişim becerilerini geliştiren çiftler sadece yaşadıkları akut sorunla değil karşılaşabilecekleri başka sorunlarda da etkili çözüm üretmede daha başarılı olurlar.

Günümüz toplumlarında sıkça görmeye başladığımız tek ebeveynli ailelerde yaşanan problemlerde yapılan danışma süreci oldukça önemli görünmektedir. Danışmanlık hem ebeveynin hem de çocuğun gerilim ve stresini azaltmaya yardımcı olacaktır. Çocuğun bakımı, diğer ebeveyn ile görüşmesi, çocukla ilgili alınacak kararlar konularında hem anne hem babanın danışma sürecine dahil olması kaçınılmazdır. Danışmanlık boşanma sürecinde başladığında çocuklar ve ebeveynler açısından çok daha olumlu sonuçlar elde etmek mümkün olmaktadır. Bir çok sorun daha ortaya çıkmadan çözümlenebilir. Hem eşlerin yeni yaşamları hem de çocuklarının yeni yaşamları bu sayede yapılandırılabilir. Belirsizlik, kargaşa ve tartışmalardan uzak bir boşanma süreci hem çiftleri hem de çocukları rahatlatır. Aksi halde yeni yaşama adapte olmanın yanı sıra bu sorunlarla da baş etmek yıpratıcı tüm aile üyeleri açısından yıpratıcı olabilir.

Aile üyelerinden birinin ilaç ya da alkol bağımlılığı ailenin diğer üyelerini de ciddi biçimde etkileyebilir. Çocuklar böyle durumlarda anne baba görevlerini üstlenip gereğinden çok sorumluluk alabilirler ya da eş ortak bağımlı davranışı geliştirebilir yani bağımlı eşinin bu bağımlılığını sürdürmesine yardımcı olur. Bu durumda bağımlı aile üyesiyle diğer aile üyelerinin danışmanlık sürecine dahil olmaları hem bağımlılık açısından hem de aile üyelerinin bu bağımlılığa fark etmeden ve istemenden verdikleri desteği fark etmeleri açısından faydalı olacaktır.

Çocukların gelişimi, davranış problemleri, akademik yaşamları, ergenlik dönemleri ve evden ayrılışları aileler için atlatılması zor dönemler haline gelebilir. Çocukların davranış problemleri, gelişim gecikmeleri, okul sorunları aileden kaynaklanıyorsa çocukla bireysel görüşmeler yapmak işe yaramayabilir. Bu durumda ailenin de sürece dahil olması gerekebilir. Çocukların davranış problemlerinin nasıl ortadan kalkacağı konusunda anne ile baba arasındaki anlaşmazlıklar artabilir. Bu anlaşmazlıklar çözümlenmediğinde aile ve evlilikte stres artar, dengesizlikler meydana gelir. Bu durumda aile danışmasından faydalanmak en doğru çözümdür. Böylece çocuğun ve diğer aile üyelerinin bozuk etkileşim örüntülerini değiştirme konusunda adım atılmış olur. Ergenlik dönemi ebeveynlerin çocuk yetiştirmede en zor dönem olarak tabir ettikleri zaman dilimidir. Anne ve babalar genellikle bu dönemdeki çocuklarından her konuda mükemmel olmalarını beklerler. Ergen bu beklentileri yerine getiremediğinde depresyon geliştirmeye başlar bu depresyon çok yoğun olduğunda intihar ile sonuçlanabilir. Bu durumda ergenlik döneminde aile danışmanlığı almak ailenin bu dönem ile ilgili bilinçlendirilmesi ve ergenle iletişimin etkin hale getirilmesi depresyonu engelleyebilir ya da yoğunlaşmasını durdurabilir. Yetişkin çocukların gerek istekleri doğrultusunda gerekse evlilik nedeniyle evden ayrılışları ebeveynler açısından zor bir durumdur. Çocuklarının onlardan bağımsız bir şeyleri başarabileceğine inanmazlar ya da inanmak istemezler ya da çocuklar üzerinden evlilik ilişkilerini bugüne kadar sürdürmüşlerdir ve çocukları evden ayrıldığında döngü bozulacaktır. Bu da anne ve babada gerginlik yaratmaya neden olur. Bu süreçte yetişkin çocuk bu döngüye girebilir ve evden ayrıldığında anne babasının onsuz yapamayacaklarını düşünebilir ya da döngüyü kıramayan anne babasına öfkelenebilir. Tabi aynı şekilde döngüyü kıran çocuğa da anne baba öfke duyabilir. Tüm sorunlarda etkin çözüm bulmakta, ebeveynler ve yetişkin çocuğun bundan sonraki yaşamlarını düzenlemede aile danışmanlığı işe yarayacak bir yöntemdir.
Evliliğe adım atıldığı dönemlerde; ailelerin devreye girdiği, bir takım prosedürlerin yapılmak zorunda olduğu, heyecan ve gerginliğin hakim olduğu bir tablo söz konusudur. Her iki ailenin kültürleri, yaşam tarzları, istekleri, beklentileri işin içine dahil olduğunda çiftlerin kendilerine kurdukları pembe dünya bir anda renk değiştiriverir. Bu süreçte çiftlere verilen danışmanlık bu zaman dilimini ilişkilerini koruyarak nasıl geçirecekleri konusunda bilgi ve duruş kazandırır. Gerektiğinde aile üyeleri de bu sürece dahil edilebilir.

Pek çok çift, yaşlı anne babaya bakmaktan ve onları desteklemekten kendini sorumlu hissetmektedir. Bu durum yaşlı anne ve babayla olan etkileşimi artırabileceği gibi yeni stresler de yaratabilir. Özellikle bu dönem yetişkin çocukların evden ayrılış dönemiyle çakıştığında bu stres iyice çoğalır. Bu durumda aile bireylerinin istekleri, yapabilecekleri, sorumlulukları doğrultusunda bir yapılandırmaya gitmek en doğrusu olacaktır.
Evet… Tüm bunlar aile danışmanlığından faydalanmak isteyenlerin genel sorunları. Daha birçok sorun sayılabilir fakat en çok karşılaşılan sorunlar bunlar diyebilirim.
Aile danışmanlığının aile bireyleri tarafından oynanan ve sorunları devam ettirme konusunda oldukça başarılı olan rolleri doğru biçimde teşhis etmede en etkili yol olduğunu söylemek mümkün. Öyle ki bireysel danışmada çoğunlukla farkına varırız ki sorun aile içindeki danışanımızın rolü ya da hep birlikte aile üyelerinin rollerindedir. Bu roller etkin biçimde düzenlendiğinde daha mutlu bir yaşam mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Danışmanlığı Nedir? Aile Danışmanlığına Neden İhtiyacımız Var?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fazilet ARKAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fazilet ARKAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fazilet ARKAT'ın Makaleleri
► Aile Danışmanlığı Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Aile Danışmanlığı Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Aile ve Evlilik Danışmanlığı Psk.Dnş.İnci AYDIN
► Yapısal Aile Danışmanlığı Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aile Danışmanlığı Nedir? Aile Danışmanlığına Neden İhtiyacımız Var?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Haziran 2012
► Sınava Hazırlanmak Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:15
Top