2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel ve Boyun Ağrılarında Bütüncül Bakış:Osteopatik Yaklaşım
MAKALE #8953 © Yazan Fzt.Sema DANIŞIK | Yayın Mayıs 2012 | 5,264 Okuyucu
Osteopati kişinin tüm organ ve sistemlerinin beraber çalıştığını kabul eden bir bütüncül tedavi yaklaşımıdır. Ağrının asıl sebebini bulup vücuda bunu düzeltmeye yönelik uyarılar vererek vücudun kendi kendini iyileştirebilme yeteneğini uyarma ve ağrıyı tedavi etme yöntemidir. Osteopati eğitimi içersinde Craniosacral terapi eğitimleri de mevcuttur.
Osteopati kelimesinin kökeni "kemik" anlamına gelen "osteo"dan geliyor. Her ne kadar bu anlamıyla osteopati denilince, kemik sorunlarına şifa getirmek, sırt ve ense ağrılarını dindirmek amacıyla yapılan uygulamalar anlaşılsa da bu bilimin uygulandığı alanlar tahmin edildiğinden çok daha geniştir.

Osteopati eklemlerdeki hareket kısıtlılığını düzeltmek, ağrı ve fonksiyonel bozuklukları ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Osteopati sadece hasta organı ve eklemi tedavi etmez, tüm vücudu etkileyerek bedenin kendi kendine yapması gereken fakat aşırı yüklenmeden dolayı yapamadığı iyileştirme etkisini açığa çıkarır.

Tüm vücudumuzu saran fasial dokunun herhangi bir yerinde oluşan kısıtlılık doku çekimi ile problemin olduğu bölgeden çok uzakta ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilmektedir. Asıl problemin olduğu bölgedeki fasial kısıtlılığın yeri bulunup tedavi edilmez ise hastanın ağrıyan bölgesinin kalıcı olarak iyileştirilmesi de mümkün olamamaktadır. Örneğin omurganın alt bölgesine gelen bir travma bir süre sonra doku çekimi nedeniyle geçmeyen baş ağrılarına ve ya karaciğerdeki bir disfonksiyon boyun veya omuz ağrısına neden olabilmektedir. Klasik tedavi yaklaşımında omurga ve omuz tedavi edilmeye çalışılır. Bu tedavi yaklaşımı bazen etkili olurken bazen etkili olamamaktadır. Osteopatik yaklaşımda ise karaciğer ve omurgadaki limitasyonlar ve disfonksiyonlar giderilmeye çalışılır. Osteopati tedavisi sonuçlardan çok nedenleri tedavi etmeye çalışan bir yaklaşımdır.

Osteopati Amerika’da 1870’li yıllarda Missouri’li bir doktor olan Andrew Taylor Still tarafından geliştirilmiş , çağdaş, modern bir bütünlük içeren bir tedavi yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bilimsel bir tedavi olarak kabul edilmektedir.
Osteopati, sadece adele ve kemik sorunlarında değil, aynı zamanda vücudun diğer fonksiyonel düzensizliklerinde de uygulanmaktadır.
Elle uygulanan osteopati; hastalıkları oluşturan nedenleri bulur, ortadan kaldırır, dolaşım ve metabolizmayı düzenler , vücudun kendi kendine iyileştirme yeteneğini açığa çıkararak, hastayı bir bütün olarak tedavi eder.
Osteopati bel ve boyun rahatsızlıklarının yanında, sıklıkla rastlanan omuz ,diz ,kalça gibi diğer eklem rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır.
Tedavinin kalıcı olabilmesi içinde, denge ve duruş bozuklukları düzeltilir, omurga ve pelvis eklemlerine mümkün olabildiği ölçüde yeniden fonksiyon kazandırılır

CRANIOSACRAL OSTEOPATİ:

Beyin-omurilik sıvısının vücutta dolaşımının düzenlenmesiyle ilgilenen osteopatik yaklaşımdır.

Craniosacral terapi vücudumuzun kendi kendini iyileştirme yetisinin gündeme gelmesi ile ortaya çıkmış yumuşak, non-invasif dokunma tekniğidir. Terapi, ağrıyı ve diğer bulguları azaltmak amacı ile kafatası kemiklerinin (kranium) ve sakrumun manipulasyonunu içerir. (Sakrum, bel omuru ile son omur arasında kalan, arka kalça duvarını yapan, birbirine bağlanmış beş omurdan oluşan kemiktir.) Craniosacral terapi, santral sinir sistemi üzerindeki baskının negatif etkilerini ortadan kaldırarak vücudun doğal iyileşme mekanizmasının işleyişine yardımcı olur.

Terapistler craniosacral sistemi oluşturan cranium, sacrum, beyin-omurilik sıvısı ve membranlar arası craniosacral ritmin işleyişini inceleyebilirler ve fikir sahibi olabilirler. Ritmin dengeli ve akışkan olması sağlık durumunun iyiliğine işaret eder. Ritm terapistlerin elleri tarafından değerlendirilir. Ritimdeki etkili değişiklikler ya da herhangi ihtiyaç duyulan değişiklikler sadece terapistin elleri ile kontrol edilir. Ritmi veya değişikliklerini ölçen herhangi bir alet yoktur; ayrıca sağlıklı veya sağlıksız ritmi karşılaştıracak objektif değerlendirme yöntemi bulunmamaktadır. Değerlendirme, terapi ve iyileşme tamamen subjektif verilere dayanır.

Ritimde herhangi bir değişiklik ya da farklılık bulunursa terapist, sıvının ve bağlantılı yumuşak dokunun doğal hareketine yardımcı olur. Craniosacral terapide hedef vücudun sinir sisteminin her seviyesinde dengeyi ve harmoniyi sağlamasıdır. Sinir sisteminin iyileşmesini, vücudun fiziksel ve emosyonel travmadan doğan sorunlarının yeniden düzenlenmesini ve tamir etmesini sağlar.

Craniosacral terapiyle tedavi edilen hastalıklar:

-Boyun ve bel ağrıları
-Öğrenim bozuklukları
-Hiperaktivite
-Bebeklerde uykusuzluk
-Sempatik sistemin düzenlenmesi
-Ritm bozukluğu
-Migren, baş ağrıları
-vücut dengesiyle ilgili sorunlar
-Merkezi sinir sistemiyle ilgili sorunlar
-Ortopedik problemler
-Kas ağrıları
-Menstruasyon ağrıları
-Endokrin bozukluklar

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel ve Boyun Ağrılarında Bütüncül Bakış:Osteopatik Yaklaşım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Sema DANIŞIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Sema DANIŞIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Sema DANIŞIK
Samsun
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Sema DANIŞIK'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bel ve Boyun Ağrılarında Bütüncül Bakış:Osteopatik Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelere Özel Pilates Mayıs 2012
◊ Neden Fıtık Oluruz? Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:56
Top