2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Nasıl Olmalıdır , Altın Kuralları, Dikkat Edilecek Hususlar ,sonrasında Sizi Ne Bekliyor
MAKALE #8956 © Yazan Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR | Yayın Mayıs 2012 | 5,701 Okuyucu
Burnumuz yüzümüzün tam ortasında yer alan, işlevi nedeniyle olduğu kadar fiziksel görünümümüzü etkilemesi nedeniyle de büyük önem taşıyan bir organımızdır. Genetik mirasımızdan dolayı geniş, uzun, kemerli ya da aşağı doğru sarkık burunlar Türk toplumunda sıkça görülür. Pek çok kişi aynaya baktığında "burnumun şekli şöyle olsa, daha güzel olurdum" diye düşünmüştür. Burnunda ameliyat gerektiren herhangi bir sorun olan hastaların büyük bir çoğunluğu da bizlere "hazır ameliyat olmuşken, burnuma estetik müdahale de yapabilir misiniz?" diye sorar.

Günümüzde tıp dünyasının geldiği nokta, burun estetiğinde çok başarılı sonuçlar alabilmemize olanak veriyor. Ayrıca artık ameliyat sonrası daha hızlı iyileşmeyi sağlayan yöntemler kullanıyoruz. Tüm bunlar, estetik burun ameliyatlarını daha yaygın ve erişilebilir hale getirdi. Örneğin Türkiye'de yapılan her 100 estetik ameliyattan 70’i burun ameliyatıdır.


Eğer burnunuza estetik amaçlı bir cerrahi müdahale yaptırmayı düşünüyorsanız, başarılı bir estetik ameliyatın üç altın kuralını bilmelisiniz.


Başarılı Burun Estetiğinin Üç Kuralı


1-En iyi estetik ameliyat belli olmayandır.


Plastik cerrahinin bu temel kuralı burun ameliyatlarında da geçerlidir. Estetik burun ameliyatı sonrasında burun, yapılmış gibi görünmemelidir. Doğal, güzel ve yüz ile uyumlu olmalıdır. Yüze ve ifadeye muhakkak olumlu değişim katmalıdır. Ancak dışarıdan bakanlar bu olumlu değişimin burundan kaynaklandığını farketmemelidir.

2-Zamanla burunda deformasyon olmamalıdır.


Estetik burun ameliyatı sonrasında şişlikler dağıldıkça burun güzelleşmelidir. Zamanla çökme veya düşme gibi sorunlar ortaya çıkmamalıdır.

3-Burnun her şeyden önce solunum organı olduğu unutulmamalıdır.


Estetik burun ameliyatı esnasında burnun solunum fonksiyonları korunmalı, sorun varsa düzeltilmelidir. Burun estetiği esnasında deviasyon, sinüzit, burun eti gibi sorunlar varsa giderilmelidir.

Yukarıdaki koşulları sağlayan bir burun ameliyatı, başarılı bir estetik ameliyat kabul edilmektedir. Başarılı bir ameliyat, hastaya doğal ve hoş bir görünüm kazandırmakla birlikte uzun vadede rahat solunum yoluyla yaşam kalitesinde artış sağlayacaktır. Bu nedenle estetik amaçlı burun ameliyatlarının yukarıda saydığımız üç kurala uyması çok önemlidir.


Dikkat etmeniz gereken 3 kural...


1) Burnunuzda nefes problemi olmasa bile , mutlaka burun içi muayenesi yaptırın !


Sizce burundan nefes almanız sorunsuzmuş gibi gelebilir. Ama çalısmalar göstermiş ki burnunda şekil bozukluğu olan çoğu insanın burun içinde de değişik sorunlar olabiliyor. Sadece siz bu sorunların farkına varmamış olabilirsiniz. Ameliyat öncesi farkedilmeyen bu sorunlar sonrasında farkedilir hale gelebilir. Bu duruma düşmemek için detaylı burun muayenesi hatta doktorunuz gerekli görür ise burun tomografisi çektirmelisiniz.


2)Ameliyatınızı gerçekleştirecek hekimi beklentileriniz doğrusunda zorlamayın !


Örneğin;Burnunuz düşük ve kaldırılmasını istiyorsunuz. Hekiminiz sizin burnunuza olabilecek kalkıklığı izah etti. Ancak bu sizi tatmin etmedi.Siz daha kalkık istiyorsunuz. Eğer doktorunuz bunun mümkün olmadıgını söylüyor ise siz onu daha fazla zorlamayın veya tam tersi doktorunuz burnunuzun kaldırılması gerektiğini bilimsel olarak izah ediyor, siz ise aşırı kalkık burun korkusu ile bunu istemiyorsunuz. Doktorunuzu gerekli olanı yapmama konusunda zorlamayın ve bir konsensusta buluşmaya bakın. Bu tip zorlamalar ne kadar deneyimli olursa olsun hekim üzerinde psikolojik baskı oluşturur. Doğru olanı yapma konusunda kararsızlığa itebilir. Bu durum sonuçta ameliyatın başarısını etkiler.


3)Burun estetiği kolay ve küçümsenecek bir ameliyat değildir. Ameliyatınızı muhakkak tam donanımlı hastanelerde ve deneyimli elllerde olmalısınız !


Burun hem sağlık hemde estetik açısından son derece önemli bir organdır.Başarılı bir burun ameliyatı sonrası yüzümüz estetik açıdan güzellesir. Nefes alma kalitemiz artar. Sağlığımızda olumlu yönde etkilenir.Bu kadar önemli bir ameliyatın başarısı temelde iki faktöre bağlıdır.


Deneyimli bir hekim

Ameliyatın gerçekleştiği hastene...

Ameliyat sonrası sizi neler bekliyor ;


Beslenme; Ameliyat olduğunuz gün hastanede size sulu, yumuşak hazmı kolay gıdalar verilecektir. Sonrasındaki 14 günde çiğnemesi kolay gıdalar tercih edin. Aşırı sert ve katı gıdalar tüketmeyin (elma, kabuklu kuruyemişler vb). Baharatlı yiyeceklerden bir müddet uzak durun. Bu süre zarfında tükettiğiniz sıvılar soğuğa yakın ılık olsun.


Uyku; Ameliyat sonrası 7 gün en az iki yastıkla yatın. Yüksekte yatmak şişliklerinizi hızlı indirecektir. Uyuduğunuz odada havanın nemli olmasını sağlayın. Bu amaçla buhar makinası kullanabilirsiniz.


Aktivite; Ameliyat sonrası iki gün yatak istirahatı gerekecektir. İkinci günden sonra ev içi günlük aktivitelerinize başlayabilirsiniz. Yedinci günden sonra çok ağır bir işiniz yoksa iş hayatına dönebilirsiniz. Tenis, basket, futbol, gibi ağır fiziksel aktiviteler için ise 8 hafta sabretmelisiniz.


Dikkat edelim! İlk sekiz hafta ağır kaldırma, ıkınma gibi kafa içi basıncı artıran hareketlerden de sakınmak gerekir.


Kişisel hijyen ve banyo; Ameliyat olduğunuz gün duş alabilirsiniz. Saçınızı yıkatabilirsiniz. Ancak burnunuzu sudan korumanız gerekir. Ertesi gün ise çok sıcak su ile olmamak kaydı ile normal duşunuzu alın. Alçınız ve burnunuz ıslanabilir. Sorun olmaz. Ancak hemen kurutma makinesi ile kurutun. Dişinizi fırçalamak için 2 gün beklemelisiniz. İkinci günden sonra dikkatlice dişinizi fırçalamakta bir mahsur olmaz.


Ateş; Ameliyat sonrası ilk 2 gün hafif ateşiniz olabilir. 38 derecenin üstünde ise normal kabul edilmez.


Makyaj; Ameliyat sonrası iki günden sonra kapatıcılar kullanabilirsiniz. 3 ila 4 gün sonra da normale yakın makyaj yapabilirsiniz.


Morluk ve şişlik; Öncelikle morluk ve şişliklerin oluşmaması için hemen ameliyat sonrası size buz uygulamasına başlanacak. İki adet cerrahi eldivenin içi buzla doldurulup burun etrafına konulacaktır.


Hilotherapymaskesi:Uygun vakalarda hiloterm (hilotherapy) dediğimiz cihazı da eldiven buz alternatifi olarak kullanıyoruz. Hilotermde yüze oturan bir maske vardır. Maskenin içinden küçük bir makinenin soğuttuğu su devran eder ve maskeyi soğutur. Soğuyan maske buz etkisi gösterir. Hiloterm uygulanan hastalarda şişlik ve morluklar klasik buza göre daha az olur. Ancak maskesi bazı yüzlere oturmayabilir. Böyle bir durumda klasik buz tedavisini tercih etmek gerekir.

Ameliyattan çıktığınızda çok belirgin olmayan morluk ve şişlikler ikinci güne doğru hızla artacaktır. Endişe etmeyin bu tamamen normal bir durumdur. Sonrasında hızla bu şikâyetleriniz azalacaktır. Birinci haftada ilk günlere göre yarı yarıya azalır. 14 ila 21. günler arası morluk tamamen geçer. şişliklerin tamamen geçmesi ise 6 ayı bulur.


Ağrı; Rinoplasti sonrası ağrı çok sık rastlanılan bir şikâyet değildir. Eğer ağrınız olursa, size verilen reçetedeki ağrı kesiciyi alabilirsiniz. Kullanacağınız ağrı kesici asla aspirin ve türevleri olmamalıdır.


Burun kabuklanmaları ve akıntıları; İlk dört gün burundan kanlı sızma seklinde akıntınız olabilir. Sızıntıyı zaman, zaman dokunma tarzında silebilirsiniz. Silerken zorlamayın, örselemeyin. şiddetli sümkürmeyin. Bununla birlikte kabuklanmayı önlemek için günde 3 - 4 kez kulak temizlik çöpünün pamuklu kısmı oksijenli suya batırılarak burnun içi temizlenebilir. Pamuklu kısımdan fazlasını burna sokmayın.


Sigara ve alkol; Ameliyat sonrası ilk hafta sigara ve alkolden uzak durun.


Güneşlenmek ve solaryum; İlk sekiz hafta solaryuma girmeyin ve bronzlaşmak amacı ile güneşlenmeyin. Günlük hayatta güneşten aşırı sakınmanıza gerek yok.


Gözlük ve lens; Ameliyattan üç dört gün sonra lens takabilirsiniz. Normal gözlük ve güneş gözlüğü için ise 8 hafta kadar beklemelisiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Nasıl Olmalıdır , Altın Kuralları, Dikkat Edilecek Hususlar ,sonrasında Sizi Ne Bekliyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süreyya ŞENELDİR Fotoğraf
Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR'in Makaleleri
► En İyi Burun Estetiği Nasıl Anlaşılır? Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Nasıl Olmalıdır , Altın Kuralları, Dikkat Edilecek Hususlar ,sonrasında Sizi Ne Bekliyor' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:41
Top