2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anatomi Tarihi
MAKALE #8975 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ | Yayın Mayıs 2012 | 10,471 Okuyucu
ANATOMİ TARİHİ


Dr.Ali AYYILDIZ
Veteriner Hekim- Anatomi Uzmanı Dr.

Anatomi tarihi
insan hayatı ile birlikte başlamaktadır. İspanya, Afrika, Hindistan ve Avustralya'da bulunan mağaralarda çok eski yıllara dayanan Anatomik resimler görülmüştür. Yaklaşık 25.000 yıl öncesi bu resimlerde o dönemin av hayvanlarının hayati bölgeleri açıkça belirtilmiştir.

Daha sonraki yıllarda, Hekimlikte Anatomi tarihine kısaca bir göz atacak olursak ilk çalışmaların M.Ö. 500 yıllarında Mısır'da yapıldığı görülür. Hipokrat (M.Ö. 460-377) eserlerinde vücut ve özelliklerini Tıp biliminin başlangıcı olarak ifade eder. Aristo (M.Ö. 384-322) eserlerinde ilk defa parçalara keserek ayırmak anlamına gelen Anatomia kelimesini kullanmıştır.

Batıda XIII. yüzyılda Disseksiyon ve insan kadavrası üzerinde çalışma iznini Papalık makamının itirazlarına rağmen zorlu mücadeleler sonucu Kral II. Frederik'in verdiğini görüyoruz.

20.yüzyılın başlarında İtalyan Mundino Luzzio (1275-1321) ilk Anatomi Disseksiyon kitabını hazırlamıştır. Bu nedenle bir grup bilim adamı Mundino Luzzio'yu Anatominin mimarı olarak kabul eder. Rönesans döneminde (1452-1519) Leonardo da Vinci'yi görmekteyiz.

Flaman Anatomist ve Cerrah olan Andreas VESALIUS (1514-1564) Anatomi bilimine yaptığı katkılar nedeniyle modern anatominin babası olarak adlandırılır. Andreas VESALIUS tarafından yazılan ve 1543 yılında yayınlanan DE CORPORIS HUMANI FABRICA adlı eserde Anatomiden Tıp sanatının temel girişi ve temeli diye bahsedilmektedir.

Eski Hint ve Mısır'dan kaynaklanan ve gelişmeye yüz tutan Teşrih (Disseksiyon) bilgisi Yunan yoluyla İslam dünyasına geçmiştir. Nitekim İbni Sina'nın " Kanun fit-Tıb " adlı eserinde Anatomi bilgilerine rastlanır. Bu kitap uzun yıllar Anadolu Türkleri ve batının belli başlı Tıp kitabı olmuştur.

Osmanlı İmparatorluğunda ise Anatomi ve Disseksiyon çalışmalarını XIX. yüzyılın başlarında görüyoruz. Osmanlı İmparatorluğu'nda 1841 yılında Padişah fermanı ile elde edilen Disseksiyon ve insan kadavrası üzerindeki çalışma izni batıda XIII. yüzyılda elde edilmişti.

Osmanlı Devletinin ilk kuruluş yıllarında kadavra üzerinde çalışma istekleri zamanın yetkili kişilerince uygun görülmemiştir. XV. yüzyılda Mevlana Alaiddin-i Aliyül Arabi tarafından verilen fetvada bunu açıkça görmekteyiz. Buna rağmen geçen zaman ile birlikte Tıp öğreniminde Anatomi eğitim ve Disseksiyon yapılmasının zorunluluğunu belirten bilim adamlarına rastlamaktayız.

XVII. yüzyıl başlarında, 1622-1648 yılları arasında Şirvanlı Şemsettin Ataki tarafından yazılan Anatomi ve Disseksiyon kitabını görmekteyiz. Bu kitapta terimlerin mümkün olduğu kadar Türkçe olduğu görülür.
1624 yılında Emir Çelebi " Emmüzeçit Tıp " adlı eserinde Tıp bilgilerinin yanı sıra önemli ölçüde Anatomi ve Disseksiyon bilgilerine de yer vermiştir. Eserinde Tıp eğitiminde Disseksiyonun (Anatominin) önemine işaret etmiştir.
XVIII. yüzyılda Abbas Vesim Efendi Dustur'ül Vesim fi Tıb'il Cedid vel Kadim isimli eserinde Anatomi ve Disseksiyon ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.
XVIII. yüzyılda en önemli isim olarak Şânizâde Mehmet Atâullah Efendi'yi görüyoruz. Fransızca ve İtalyanca'yı çok iyi bilen Şanizade Mehmet Ataullah Efendi batıda okutulan pek çok Tıp kitabının yanı sıra resimli Anatomi kitaplarının da tercümelerini yapmıştır. Ayrıca " Teşrih Lişânizâde " adlı Anatomi ve Disseksiyon kitabını yazmıştır. Eserinde Latince terminolojinin yanı sıra büyük ölçüde Türkçe terminoloji kullanmış ve 50'nin üzerinde Anatomi resimlerine yer vermiştir.
1827'de Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane'nin kurulmasına kadar Anatomi öğretimi yine dar kalıplar içersinde yürütülmüştür.
1841'de Sultan Abdülmecit'in çıkardığı ferman ile insan kadavrası üzerinde Disseksiyon çalışmalarına resmen izin verilmiştir.

1841 yılından sonra Anatomi öğretimi ve eğitiminde Avusturyalı Dr. Spitzer, Dr.Paleolog Efendi, Dr.Ward Rieder, Dr.Davut Efendi, Dr.Callias Efendi, Dr.Aristidi Paşa, Dr.Hristo İstanbulski, Dr.Mazhar Paşa, Dr.Mehmet Efendi, Dr.Yusuf Rami Bey, Dr.Dimitri Panayot, Dr.İsmail Besim Paşa, Dr.Rasim Mehmet Paşa, Dr.Hikmet Emin Bey, Dr.Ahmet Ferit Bey, Dr.Mehmet Mahir Tokay, Dr.İsmail Hakkı Bey, Dr.Tevfik Bey,Prof.Dr. Nurettin Ali BERKOL, Prof.Dr.Aime MOUCHET, Prof.Dr.Hamza Vahit GÖĞEN, Prof.Dr.Zeki ZEREN, Prof.Dr.Muhitin Dilemre, Prof.Dr. İbrahim Veli ODAR, Prof.Dr. Mehmet Ali OYA, Prof.Dr. Fazıl NOYAN, Prof.Dr.Niyazi BADEMLİ, Prof.Dr.Sami ZAN, Prof.Dr.İlhan ERALP, Doç.Dr.Arsen ZARFÇI, Doç.Dr. Mustafa ÖZEKİCİ, Prof.Dr. Abdullah ALTUNİÇ, Prof.Dr. Cevdet ERİMOĞLU, Prof.Dr. Kamuran BİRVAR, Prof.Dr. Çetin DERGİN, Prof.Dr.Zafer ARI, Prof.Dr. Turgut VARDAR, Prof.Dr. Ahmet ÇİMEN, Prof.Dr.Türkan EREM, Prof.Dr. Orhan KURAN, Prof.Dr. Şevket SELVİLİ, Prof.Dr. Rezzan GÜRÜN, Prof.Dr. Atilla MÜFTÜOĞLU, Prof.Dr. Mehmet Kaplan ARINCI, Prof.Dr. Alaittin ELHAN, Prof.Dr.Yaşar KUYUCU, Prof.Dr.İsmet PAMİR, Prof.Dr.Doğan TANER, Prof.Dr. Sıddık KARATAY, Prof.Dr. Doğan AKŞİT, Prof.Dr. Ali GÜNGEÇ, Prof.Dr.Engin Kural, Prof.Dr. İsmail ULUTAŞ, Prof.Dr.Saim FALAKALI, Prof.Dr. Erdoğan CİRELİ, Prof.Dr.Tarık GÜNBAY, Prof.Dr. Yılmaz ŞENYILMAZ, Prof.Dr.Yaşar UÇAR, Prof.Dr.Olcay ÖZKAN, Prof.Dr.Fahri DERE hocaları görüyoruz. Bu isimlerini saydığım çok değerli Anatomist bilim adamlarından ebediyete göçmüş olanlara Allahtan rahmet, hayatta olanlara ise sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yaşam diliyorum.

Sağlıklı günler dileği ile…

Dr.Ali AYYILDIZ – Veteriner Hekim- Anatomi Uzmanı Dr.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anatomi Tarihi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AYYILDIZ Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ
Antalya
Veteriner Hekim
İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anatomi Tarihi' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antiviral İlaçlar Nisan 2020
◊ Latince Atasözleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:17
Top