2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şiddetin Herşeyle İlgisi Vardır. Hatta Yanlış Mesai Uygulamalarıyla Bile
MAKALE #8983 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mayıs 2012 | 4,559 Okuyucu
ŞİDDETİN HERŞEYLE İLGİSİ VARDIR. HATTA YANLIŞ MESAİ UYGULAMALARIYLA BİLE

Uzun süreli yapılan her iş duyarsızlaşmaya yol açar. Duyarsızlaşma duygu, düşünce ve davranışlarda motivasyon düşmesini yani gevşemeyi beraberinde getirir. Bu ise olumsuz nitelikli bazı sonuçlara yol açar. Özellikle sağlık ve yaşam ile ilgili olumsuz sonuç doğuran işlerde bu noktaya daha fazla dikkat etmek, onlara daha farklı bir anlayışla yaklaşmak gerekmektedir.

BAZI İŞLERİN DOĞASI FARKLIDIR

Mesela sabahtan akşama her gün otobüs sürmeyi gerektiren şehir içi yolcu şoförlüğü, hekimlik, psikologluk, öğretmenlik bu iş ve mesleklerin başında gelir. Bu ve benzeri işlere klasik mesai mefhumu ile yaklaşırsanız, bu vazifelere bayındırlıktaki yahut köy hizmetlerindeki evrak – kağıt işine dayalı bir büro memurluğu mantığıyla yaklaşırsanız doğabilecek bazı olumsuz sonuçları önleyemezsiniz. Bu işleri yapan kişiler kısa bir süre sonra işlerini isteseler bile eski özveri ile yapamaz bir hale gelirler. Ya bu durumu yoğun bir gayretle bastırıp içlerine atarlar, kısa sürede gergin, ani tepki veren, yüzü asık, sabırsız, mutsuz kişiler haline gelirler; bu sebeple iş yerinde performans hatırına sesleri çıkmasa bile gidip evde çoluk çocuklarına patlarlar. Böylece mutsuz evlilikler ve boşanmalar artar… Yahut bu psikolojileri olduğu gibi yüzeye vururlar, müşteri veya hasta ile aralarında bir dizi sorunların çıkmasına yol açarlar.

EĞİTİM ALANI BU FARKI KAVRAMIŞTIR

Bu işi doğasına uygun olarak “hakkıyla” kavramış alanların başında milli eğitim gelir. Milli eğitim öğretmenliğin diğer masa başı işlerden farklı olduğunu, özellikle beyinsel enerji gerektirdiğini bilimsel bir anlayışla yıllar önce tespit etmiş, normal memurlarda haftalık çalışma süresi 40 saat olduğu halde öğretmenlikte bu süre daha farklı uygulanmıştır. Bugün çoğu öğretmen yarım gün çalışır.

Ayrıca maaş karşılığı çalışma süresi haftada (yanlış anımsamıyorsam) 16 saattir, fazlası ek derse tabidir. Oysa benzer şekilde beyin işi yapan hekimlikte, psikologlukta vs. durum böyle değildir. Kaldı ki yıllardır sağlıkta mesai uygulaması insanı robot zanneden bir anlayışla 9 saat üzerinden, üstelik öğle arası da tatil değil esası ile yürütülmüştür. Hem insanla, hem hasta insanla, hem de hastaya karşı duyarlılığı tavan yapan tüm sülalesiyle uğraşmak da cabası. Bir yandan geren bu faktörler, öbür yandan sürekli aleyhlerine olarak sıkıştıran yaman özlük hakları sorunları. Şimdi de şiddet… Düşene vurmak bu olsa gerek!

İNSAN DOĞASINA AYKIRI UYGULAMALAR

Mesela bir psikolog 8 saatlik mesaisinde hiç yerinden kalkmasa, her birisi birer saatten 7 (saat) görüşme yapsa, sonunda “bittim” dese ve sadece bir saat ara verse işini yapmamış sayılabilmekte, “oturuyor” denilerek şikayete konu edinilebilmektedir. Oturuyordun oturmuyordun, al sana bir şiddet bahanesi. Bir psikologun yahut doktorun 8 saat boyunca hasta bakmasını, yerinden kıpırdamadan sürekli bireysel görüşme yapmasını herhangi bir kurumdaki evrak, kayıt, mühür işi gibi görmek, “Onlar da memur siz de” diyerek düz bir mantıkla yaklaşmak hem adil değildir hem de insan gerçeğine aykırıdır. Evet gün içindeki iş yoğunluğu toplamda bir - kaç saati geçmeyen işlerle yoğunluğun ve temponun sabahtan akşama dek aralıksız sürdüğü meslekleri ve otomatikleşmiş bir davranışsal kalıpla yapılan işlerle sürekli beyin yormaya dayalı “üretici” işleri aynı çalışma saatine mahkum etmek adil değildir. Adil olmayan, insan gerçeğine aykırı bulunan her uygulama insanda daha kısa sürede yıpranmalara, derken ruhsal, bedensel, ailevi ve şiddet türünden birçok sosyal sorunlara zemin hazırlar.

ACİL SERVİS İŞİ AYNI KİŞİLERİN RUTİNİ OLMAMALIDIR

Bir hekim sürekli acil hekimi olursa, üç günde bir yirmi dört saat nöbet tutarsa, bu tempoyu ondan uzun süre sürdürmesini bekleyemezsiniz. Oysa böylesi yaşam ile ölüm arasındaki riskli bir hekimlik uygulaması (özellikle acil görevi) belli kişilerin rutin vazifesi olmaktan çıkarılmalıdır. Bu görev, dönüşümlü olarak icra edilmeli, haliyle hiç kimsede bıkkınlık, yılgınlık ve duyarsızlaşma oluşturmaması sağlanmalıdır. İldeki tüm “ilgili” hekimler bu noktada sıraya konulmalıdır. Böylece her birine üç – beş ayda bir sıra geleceği için her hekim bu işi severek, tüm gücünü ve enerjisini vererek yapabilir, böylece daha çok acil servislerde görülen şiddet ve benzeri olumsuzluklar da büyük ölçüde önlenebilir.

Geçenlerde yurtdışından ziyaretime gelen kıymetli bir dostum Almanya'da acil servisi bulunan hastanelerin otel hizmeti olduğunu, acil servis için ameliyata hazır bir ekibin burada konakladığını, ihtiyaç olması halinde bu ekibin kişiyi derhal ameliyata alıp müdahale ettiğini anlatmıştı. Bizde en hayati yer olan acillerde pratisyenler, hem de daha yeni mezun olmuş olanları görev alır. İcapcı denilen tek nöbetçi uzman ise genellikle evinde olur. Lüzumu halinde bu kişi telefonla aranır. İlgili uzman hazırlandı, çıktı ve geldi diyene kadar çok zaman geçer. Bu durumda hastanın o gün çok şanslı olmayı temenni etmek dışında başka yapacak bir şeyi yoktur. Maazallah telefonunun şarjı bitmiş olsa yahut kendisine bir biçimde ulaşılamasa yahut yolda bir aksilik çıksa da gecikiverse hasta için her şey çok geç olabilir. İcapçı gelemeyecek veya gecikecek olduğunda hasta başka bir hastaneye sevk edilir, lakin bu yine hasta için zaman kaybı anlamına gelir. Ülkemizde insan yaşamı işte böylesi türden pek çok pamuk ipliğine bağlıdır.

İNSAN ÜRETİMİN NESNESİ OLMAKTAN KURTARILMALIDIR

Ayrıca mesai olgusu yapılan işlerin niteliğine göre sil baştan değişmelidir. Emek odaklı, yıpratıcı, özellikle sağlık gibi duyarsızlaşmaya yol açan işlerde daha esnek mesai uygulamasına gidilmelidir. Sadece çalışmak ve üretmek kutsal, insan bunun basit bir nesnesi gibi görülmemelidir.

Özel sektördeki 8 saatten fazla çalışmaya kesinlikle son verilmelidir. En önemlisi de özel sektörde geçerli olan hafta sonu (cumartesi) da çalışma uygulaması derhal ortadan kaldırılmalıdır. Bu uygulama insanları ruhen ve bedenen gereğinden fazla yormakta, nitelikli olarak dinlenebilmelerine fırsat vermemekte, gerek psikolojik gereksel bedensel direnci düşürerek pek çok soruna açık hale getirmektedir. En önemlisi de çalışan kişilerin ailelerine zaman ayıramama sorunlarına, özellikle de gelişim çağındaki çocuklarına gerektiği gibi ebeveyn olamamalarına yol açmaktadır.

Bu tür hataların yol açtığı direkt veya dolaylı sorunlar haftada bir gün daha fazla çalışmanın getireceği ekonomik katma değerden daha az ve basit değildir.

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şiddetin Herşeyle İlgisi Vardır. Hatta Yanlış Mesai Uygulamalarıyla Bile" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Şiddetin Herşeyle İlgisi Vardır. Hatta Yanlış Mesai Uygulamalarıyla Bile' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:31
Top