2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kabus
MAKALE #9005 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Mayıs 2012 | 5,858 Okuyucu
KABUS

Yeterli sürede ve kesintisiz/derin uyumak, bireyin verimli ve mutlu bir yaşam sürdürmesi için önemlidir. Uykusuz geçen bir gecenin ardından gün zehir olur. Kişi, uykusuz geçen bir gecenin ardından dikkatini toplamakta, anlatılanları algılamakta, anlatacaklarını ifade etmede zorlanır. Dili sürçer, zihni karışır ve anlatmak istediğini ifade edemez. Enerjisi azalır, yaptığı işe karşı isteksizlik duyar ve memnuniyetsizlik yaşar. Ertesi gece uykusuzluğunu telafi etmek için erken yatmayı tercih eden bireyi yine uykusuz bir gece bekliyor olabilir; gördüğü kabuslar yüzünden uykusu sık sık bölünüyor olabilir. Bu durum hem uykunun işlevini yitirmesine hem de yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Uykusuz geceler günlerce, aylarca, yıllarca sürebilir. Kişi böyle bir durumda ne yapacağını bilemez ve kendisini çaresiz hisseder. Durumunu etrafındaki kişilerle paylaşır, onlardan beklediği ilgiyi göremeyince kendisini anlaşılmaz hisseder, yardım istemekten çekinir hale gelir ve sorunlarını kendi çözmeye çalışır, çözemediğinde de düş kırıklığı ve umutsuzluk yaşar.

Kabus, korku ve endişe duyarak uykuda yanmaya neden olan sıkıcı bunaltıcı, korkunç ve uzun rüyalardır. Acı çekme, düşme, boğulma ve ölme en sık görülen kabuslardır. Kabus gören ve bununla yaşamaya çalışan kişi sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Kullanılan ilaçlar, acı, baharatlı, yağlı yiyecekler, anti-depresan, yatıştırıcı, uyuşturucu, uyarıcı madde ve ilaç kullanımı, alkol kullanımı ve grip gibi ateşli hastalıklar kabus görmeye neden olabilir. Kabus gören insanların çoğu kabus görmenin tedavi edilebilir bir durum olduğunu bilmedikleri ve ciddiye alınmayacaklarını düşündükleri için yardım almak konusunda girişimde bulunmazlar.

İnsanlar her yaşta kabus görür. Çocuklukta görülen kabuslar çocuğun büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunduğu için normaldir. Kabuslar genellikle çözümü karşısında çaresizlik hissedilen sıkıntı veren bir durumun arkasından ortaya çıkar ve psikolojik destek alınmazsa çok uzun seneler sürebilir.

Çok sık kabus gören kişiler, uyanık olduklarında bile bu durumdan etkilenmeye devam ederler. Kabus görmek istemedikleri için uyumamayı tercih edebilir, kendisi uyuyamadığı için evdeki insanların da uyumasını engelleyebilir, ertesi gün yaptığı işe konsantre olmak konusunda sıkıntı yaşayabilir ve kabuslar sıklaştığında çalışma hayatından bile vazgeçebilir.

Kabuslar azaldığında birey, uykusunu alır, daha iyi dinlenir, kendini enerjik hisseder, dikkatini daha iyi toplar ve daha az endişe eden biri haline dönüşür. Bir başka deyişle yaşamı daha kaliteli bir düzeyde sürdürmeye başlar.

Kadınlar ve erkeklerin kabus görme sıklıkları farklılık gösterir. Kadınlar erkeklere oranla daha fazla kabus görürler. Kadınların daha fazla kabus görmelerine periyodik dönemlerdeki ruhsal değişiklik, vücut ısısındaki artma ve azalmalar da sebep olarak gösterilmektedir.

Her insan rüya görür, arada bir de kötü rüya ya da kabuslar görebilir. Eğer kişi şiddet içeren rüyaları çok sık görüyorsa ve uykusundan kan ter içinde çok sık korkuyla uyanıyorsa, bir daha aynı rüyayı/kabusu göreceği kaygısıyla uyuyamıyorsa, ertesi gün gördüğü rüya zihnini meşgul ediyor ve yapacağı iş için dikkatini toplamakta güçlük yaşıyorsa, yakın çevresindeki insanların kendini anlamayacakları kaygısıyla içine kapanıyorsa, ne yapacağı konusunda kendini çaresiz hissediyorsa bu durumdan kurtulması için psikolojik desteğe ihtiyacı vardır. Bu gibi durumlarda psikolojik destek alınmazsa kabus görme sorunsalı çözülmez, giderek daha artar ve sorunun çözülmesi zorlaşır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kabus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Sömestr Tatili Kabus Olmasın S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ
► Karne Günü, Kabus mu Yoksa Aşırı Gurur mu? Psk.Dnş.Tuğçe ALTUNBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kabus' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:15
Top