2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alerji ve Astım Hastaları İçin Piknik Tehlikesi
MAKALE #9032 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Mayıs 2012 | 6,438 Okuyucu
Bahar aylarının gelmesiyle güneş ve temiz hava için birçok kişi yeşil alanlara koşuyor. Piknik yapmak, yeşilliklerde top koşturmak, temiz hava almak çocuklar ve anne babaları için genellikle sağlıklı yaşam ile eş tutulan bir aktivitedir. Oysa ki alerji ve astım hastaları için piknik alanlarında var olan bir çok gizli tehlike söz konusudur.

Saman nezlesi diye adlandırılan alerjik rinit (nezle) hastalığında alerji yapan bitkiler sanıldığı gibi parlak , renkli çiçekler değil, yeşil yapraklı gösterişsiz bitkiler olmaktadır. Ağaçlar, çayır çimeni ve yabani otlar bu anlamda en çok alerji yaptığı bilinen bitkilerdir. Polen alerjisi alerjik nezleye yol açtığı gibi aynı şekilde solunum sisteminin bir devamı olan akciğerlerde etkileyerek alerjik bronşit / astıma yol açmaktadır. Bu maddelere bir şekilde alerji geliştirmiş bir çocuk ya da erişkin Mart ortasından Haziran sonuna kadar devam edebilen bir süreçte polenlere maruz kaldığında hastalık alevlenmesi yaşayabilir ;ki yeşillik ve ormanlık alanlar bu maruziyetin en fazla olacağı yerlerdir.



En fazla ergenlik çağında ortaya çıkan polen alerjileri genellikle maruziyetten sonraki en geç 1 saatte ortaya çıkan hapşırık, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, burun ve göz akıntısı gibi alerjik nezle yakınmaları veya öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum ile seyreder. Bu gibi yakınmalar hastaların bu alanlardan uzak durması için bir işaret olmalıdır. Eğer tanılandırılmamış bir yakınma söz konusu ise bu hastaların en yakın zamanda alerjinin neye karşı olduğu konusunda alerji testine tabii tutulmaları gerekmektedir.


Polen alerjisi olmasa da her hangi bir şeye alerjisi olan;astım ve alerjik nezle tedavisi alan bir hasta ilaçla kontrol altında olsa bile piknik alanlarındaki mangal dumanı bu hastalarda yakınmalara neden olabilmektedir. Özellikle alerjiye bağlı hassas hava yolu gelişmiş bir çocukta mangal dumanı veya açık havada olmanın verdiği rahatlıkla içilen bir sigaranın dumanı beklenmedik bir astım atağı ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle duman maruziyetinden uzak durulması gerekmektedir.


Piknik yerlerinin genellikle yeşillik ancak aynı zamanda gölgelik olan ağaçlık alanlarda kümelendiği düşünüldüğünde bu alanların barındırdığı ve çok fazla bilinmeyen bir diğer tehlike karşımıza çıkmaktadır.Bu da küf alerjisidir. Küf sadece ev içlerinde bulunan bir alerjik madde değildir. Özellikle gölge olan, fazla güneş almayan, çürümüş yaprakların bol olduğu alanlarda “Alternaria” alerjisi başta olmak üzere bir çok küf alerjisi hastalarda alevlenmeye neden olabilmektedir. Piknik alanı seçilirken bu yönde uygun tercih yapılması önemlidir.


Son olarak piknik yapmanın klasik ritüeli haline gelen mangalda pişirilecek etlerin astım hastalarına uygun hazırlanması gerekmektedir. Astımlı hastalarda yüzde 80 var olduğu bilinen reflüyü tetikleyecek gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Yağlı, acılı ve baharatlı gıdaların reflüyü artırdığı bilinmektedir. Reflü artınca yemek borusundan yukarı kaçarak solunum sistemine kaçan asitli mide içeriği astım ve sinüzit alevlenmesi yapabilmektedir. Özellikle sucuk vb. baharatlı gıdalar, aşırı soğanlı,baharatlı veya yağlı köfteler ,etler veya yağda kızartılmış börek vb gıdalar, beraberinde bol kafein içererek reflüyü artıran kolalı gıdalarla birlikte tüketildiklerinde astım hastaları için piknik keyfini tam bir eziyete dönüştürebilmektedir. Özellikle hafta sonları yapılan bu aktivitelerden sonra bir çok çocukta reflü alevlenmesi ve bunun getirdiği alerjik bronşit/ astım alevlenmesi hafta sonunun acillerde bitmesi ile sonuçlanabilmektedir.

ALERJİ HASTALARI İÇİN PİKNİK ÖNERİLERİ:



1- Mangal ve sigara dumanından uzak bir alan seçilmesi
2- Küf maruziyetinin önlenmesi için piknik alanının aşırı gölgelik ve çürümüş yaprakların bulunmadığı bir alan seçilmesi

3- Tüketilecek gıdaların aşırı yağlı, baharatlı ve acı olmamasına özen gösterilmesi

4- Çocukların yedikten hemen sonra aşırı aktiviteden uzak tutulması

5- Yeşillik alanlara gitmeden önce koruyucu ilaçların kullanılması


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alerji ve Astım Hastaları İçin Piknik Tehlikesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Sigara, Alerji ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Düşük Tehlikesi Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Beyinde Lekelerin Tehlikesi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Ertuğrul UZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alerji ve Astım Hastaları İçin Piknik Tehlikesi' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:36
Top