2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Küçültme Ameliyatı
MAKALE #9038 © Yazan Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT | Yayın Mayıs 2012 | 4,402 Okuyucu
Meme, kadın vücudunda en önemli cinsel kimlik belirleyici organdır. Küçük memeler kadında psikoseksüel sorunlar yaratır. Büyük memelerin varlığında ise, bu sorunlara bir de beden sağlığını tehdit eden problemler eklenmektedir. Kadınlar özellikle genç kızlık çağlarında büyük memeler nedeniyle utanma, hareket güçlüğü, kıyafet seçiminde zorluklar gibi sıkıntılar yaşarlar. Bu sıkıntılara sırt ve boyun ağrıları, kamburluk, kollarda uyuşma, meme altında egzema ve pişikler de eşlik eder. Büyük ve sarkık memelerin yol açtığı boyun ve bel fıtıkları da oldukça yaygındır.Büyük memeli kadın, olduğundan çok daha kilolu ve yaşlı görünür, hareket etmekte ve istediği kıyafeti seçmekte zorlanır.
Memeler değişik nedenlerle büyük olabilir. Genetik faktörler, hormonal değişiklikler veya bazı hastalıklar sonucu, vücut ölçülerine uyum sağlamayan iri meme oluşabilir. Kilo değişiklikleri, emzirme ve yerçekimi etkisi ile mevcut sorun daha da artabilir. Meme dokusunun artması ve buna bağlı iri meme genç kızlarda da görülebilir.Hastanın durumu değerlendirilerek 17-18 yaşlarından itibaren ameliyat planlanabilir.

İyi haber ise, günümüzde bu ameliyatların oldukça iyi sonuçlar vermesidir. Estetik meme küçültme ameliyatları hasta mutluluğunun en yüksek olduğu estetik ameliyatlardan birisidir. Estetik görünümün düzeltilmesinin yanısıra hastaya büyük oranda yaşam konforu da sağlar.

AMELİYAT ÖNCESİNDE


Meme küçültme ameliyatı olmayı düşünüyor veya bu konuda bilgi alışverişinde bulunmak istiyor iseniz bir plastik cerraha başvurmalısınız. İlk muayenede beklentilerinizi, açıkça cerrahınıza anlatmalısınız. Cerrahınız önce sizi dinleyecek, sizin kişisel hastalık hikayenizi ve aile hastalık hikayenizi öğrenecek, ardından sizi muayene edecektir. Bu muayene sonucunda memelerinizin büyüklüğü, şekli, derinizin durumu, yaşınız, evlilik ve çocuk sahibi olup olmayacağınız, meme başının yeni yeri vb durumlar sizinle artışılacaktır.Anlamadıklarınızı cerrahınıza tekrar tekrar sormaktan çekinmeyiniz. Cerrahınız ameliyatın ayrıntıları hakkında size bilgi verecek, iz, meme başı duyarlılığı, emzirme, anestezi şekli ve ameliyatın riskleri hakkında sizi aydınlatacaktır. Daha önce ameliyat olan hastaların resimlerini görmek karar vermenizi kolaylaştırabilir.
Ameliyat öncesinde yüksek tansiyon, sigara, ilaç alışkanlığı, şeker hastalığı gibi durumlar tartışılmalıdır. Hastanın yaşına göre gerekirse ultrasonografi veya mammografi istenebilir.

Meme küçültme ameliyatı, hastanede yapılması gereken bir ameliyattır, 1 gün hastanede yatmak yeterli olacaktır. Ameliyat için gerekli kan tetkikleri aynı gün ameliyat öncesinde hastanede yapılacaktır. Ameliyat öncesinde hastaya uygun olarak seçilmiş ve tartışılmış tekniğe göre memede çizim ve planlama yapılmalıdır.Bu çizimler ameliyatın hızlıca tamamlanabilmesi için çok önemlidir.

AMELİYAT


Meme küçültme ameliyatları iyi sonuçlar alma ve sonrasında hızlıca iyileşebilme açısından cerrahın tecrübesinin çok önemli olduğu ameliyatlardan birisidir. Tecrübeli bir cerrah ameliyatı 2-2,5 saatte tamamlayabilir, böylece kan kaybı ve anestezi süresi azaltılmış olur.

Estetik meme küçültme ameliyatında büyük olan meme dokusu kişinin vücut ölçülerine göre yeniden şekillendirilir. Fazla meme dokusu ve üzerindeki deri çıkartılır. Meme başı olması gereken yere taşınır. Meme başının yukarıdaki yeni yerine kaydırılması için. hangi yöntem uygulanırsa uygulansın meme başı kenarında bir iz olur. Buna ek olarak, meme başının alt kenarının orta kısmından aşağı doğru inen 5-6 cm. lik tek bir çizgi olur. Bu son zamanlarda uygulanan 'Vertikal' (dikine tek çizgi) yöntemidir ve tarafımdan ilk günlerden itibaren uygulanan bu yöntemle meme küçültmede kalabilecek en kısa izler elde edilir. Bu tek çizgi yöntemi yaklaşık her bir memeden 1000 gr ağırlığa kadar çıkarılması planlanan memelerde kullanılabilr.Daha büyük miktarlarda küçültme gerektiğinde ters T şeklinde bir iz kalır. T şeklindeki izin alt kısmı meme altı kıvrımına uydurulur. Bu izler başlangıçta belirgindir, zamanla belli belirsiz hale gelebilir. Ameliyat sonrası izlerin derecesi,memenin büyüklüğüne,kullanılan ameliyat yöntemine ve nihayet hastanın derisinin iz bırakma özelliğine bağlıdır. Bir grup hasta üstsüz güneşlendiklerini ifade etmektedirler. Bazı özel durumlarda,ileri derecede büyük memelerde ,yukarda sıralanan ameliyat şekillerinin uygulanması mümkün olmayabilir. Bu takdirde ,meme başının serbest olarak taşındığı teknikler kullanılır,bu ameliyatın izleri de yukarıdaki ameliyatlar gibi ters T şeklindedir.

AMELİYAT SONRASI


Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir.Ameliyat bitiminde hemen özel sütyen giydirir. Genellikle her iki memeye dren adı verilen borular yerleştirilir, ertesi gün hasta taburcu olmadan bunlar çıkarılır.Eriyebilen dikişler kullanılır, bunlar alınmaz. Özel sütyen korse 3 hafta giydirilir. Erken dönemde şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi görülebilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 5-6 gün sonra işine dönebilir. 1 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir.

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATININ RİSKLERİ


Her ameliyatta olduğu gibi meme küçültme ameliyatının da bazı riskleri vardır. Bu ameliyatı olan kişilerin çoğunda, ameliyata bağlı problemler görülmese de sizin bunları bilmeniz önemlidir.
Kanama: Nadir bir durumdur, ameliyat sırasında veya ameliyat sonrası dönemde görülebilir. Ameliyat sonrası, memelere konan dren hem kanama olup olmadığını takip etmek, hem de az da olsa kanın meme dokusu içinde toplanmasını önlemek içindir. Ameliyattan 10 gün önceden itibaren aspirin veya benzeri ilaçlar almayınız, bu ilaçlar kanama eğilimini arttırabilir.
Enfeksiyon: Son derece sıra dışı bir durumdur. Ameliyatın hemen başında koruyucu antibiyotik kullanılmaktadır.
Meme başı ve deri duyarlılığında değişme: Bu bölgelerin duyarlılığında geçici olarak azalma ortaya çıkabilir.
İzler: Her cerrahi işlem iz bırakarak iyileşir, çoğu zaman izlerin niteliği önceden tayin edilemez. Bazı durumlarda izler fark edilmez iken, bazı hastalarda deri ve derin dokular içinde nedbe oluşabilir, hatta nadiren hastalarda cerrahi düzeltme veya diğer tedavilere başvurmak gerekebilir.
Yara iyileşmesinde gecikme: Nadir de olsa görülebilir. Meme derisinde veya meme başında bazı bölgelerin tamamen iyileşmesi daha fazla zaman alabilir. Sık pansuman gerekebilir.Sigara alışkanlığı olanlarda yara iyileşmesi problemlerine daha sık rastlanır.
Meme hastalıkları: Meme küçültme ameliyatına bağlı olmaksızın, kişinin hayatının herhangi bir döneminde meme hastalığı veya meme kanseri ortaya çıkabilir. Kişi ameliyat olsun veya olmasın düzenli meme kontrollerini yaptırmalıdır.
Emzirme: Meme küçültme ameliyatı olan bazı kadınlar çocuklarını emzirebilmektedir, ancak genellikle bu önceden tayini zor bir durum olabilir. Ben pratikte hastalarıma emziremeyeceğine hazırlıklı olmasını öneririm.Yine de bu genç yaştaki hastaların ameliyatına engel bir durum değildir.
Estetik meme küçültme ameliyatı genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ve eşinin ruh sağlığını düzelten, özgüveni artıran,özellikle kadının giyim tarzını kolaylaştıran ve onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Küçültme Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin BİLGİN KARABULUT Fotoğraf
Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'un Makaleleri
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Hakan GENCE
► Meme Küçültme Ameliyatı Dr.Arda KATIRCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Meme Küçültme Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boyun Germe Ameliyatı Aralık 2012
► Yüz Germe Ameliyatı Eylül 2012
► Liposuction (Yağ Alma) Eylül 2012
► Dudak Estetiği Eylül 2012
► Karın Germe Ameliyatı Mayıs 2012
► Estetik Burun Ameliyatı Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:52
Top