2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Kanserleri
MAKALE #9058 © Yazan Prof.Dr.Bilgehan YALÇIN | Yayın Mayıs 2012 | 3,793 Okuyucu
Çocukluk Çağı Kanserleri

Kanser Nedir?

Kanser, hücrelerin çekirdeğinde bulunan ve genetik şifremizi taşıyan DNA’nın hasarı sonucu kontrolsüz ve anormal hücre çoğalması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsan vücudunun her yerinde, tüm doku ve organlarda görülebilir.

Vücudumuzdaki tüm hücrelerin belli bir çoğalma hızı, kapasitesi ve ömrü vardır. Tüm hücrelerin çoğalmaları ve ömürleri vücudun çeşitli mekanizmaları ile çok sıkı şekilde kontrol edilir. Bu kontrol mekanizmalarında bir şekilde aksama veya bozulma olursa, vücudumuzun herhangi bir doku veya organındaki hücreler kontrolsüz olarak çoğalmaya başlar.

Bütün tümörler kanser midir?

Kontrolsüz olarak çoğalan hücreler bulundukları doku veya organda büyüyerek şişlik, kitle halini alarak belirti verebilir. Bu kitle veya şişliklere tümor veya ur denir.
Bütün tümörler veya urlar kötü huylu, yani habis değildir. İyi huylu, yani selim tümörler sadece köken aldıkları organ veya dokuda büyüyüp vücudun başka yerlerine sıçrama/dağılma yapmazlar. İyi huylu tümörler genellikle yavaş büyürler.
Kanser tanımı kötü huylu habis tümörleri ifade etmek için kullanılır.
İyi huylu selim tümörler genellikle ameliyat ile alınarak tedavi edilirler. Çoğunlukla da bunu takiben ek ilaç veya ışın tedavisi (kemoterapi veya radyoterapi) gerekmez.
Kötü huylu habis tümörler, yani kanserlerin tedavisinde gerekirse cerrahi ile tümörün çıkarılması ve ardından türüne ve hastanın durumuna gore kemoterapi denilen ilaç tedavileri ya da radyoterapi denilen ışın tedavisi gerekebilir.

Çocuklarda kanser sıklığı nedir?

Çocuklarda kanserler büyüklere gore çok daha nadirdir. Genel olarak toplumda yaşayan her bir milyon çocuktan 150 kadarına her yıl kanser teşhisi konulmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 2500-3000 kadar çocukta kanser gelişmesi beklenmektedir.

Çocuk kanserlerinin türleri nelerdir?

Çocukluk çağında görülen kanserlerin nedenleri, türleri, seyirleri, tedavi yaklaşımları ve iyileşme oranları erişkinlere göre çok farklıdır. Ülkemizde çocukarda en sık görülen kanserlerin başında sırasıyla lösemiler, lenfomalar (lenf bezesi kanserleri) ve beyin tümörleri gelir.

Tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yarıya yakını lösemi ve lenfomalar olup beyin tümörleri yaklaşık %15, nöroblastom %8, böbrek tümörleri (Wilms tümörü) %7, yumuşak doku sarkomları (rabdomiyosarkom) %7, kemik tümörleri %6, retinoblastom %4 kadarını oluşturur. Diğer kanser türleri daha nadir olarak görülür.

Çocukluk çağında kanser nadir olsa da erken uyarı yapabilecek bazı belirtileri bilmenin yararı olabilir. Kanser belirtisi olabilecek birçok durum aslında daha basit, kolay halledilecek hastalıklarda da görülebilmektedir.

Çocuğunuzda ani gelişen, size olağan gelmeyen ve düzelmeyip devam eden bazı belirti ve bulgular konusunda dikkatli olmak gerekebilir. Bu tür belirtilerin varlığı her zaman kanser tanısının söz konusu olduğu anlamına gelmez.

Çocuklarda Kanser Belirtileri Neler Olabilir?

* Gözde beyaz parlaklık olması,
* Belirgin derecede solukluk olması,
* Özellikle sabahları belirgin olan başağrıları,
* Nedensiz kilo kaybı olması,
* Nedensiz ateşsiz havale geçirme,
* Nedensiz diş eti, burun kanamaları,
* Karında veya göğüs duvarında şişlik veya kitle olması,
* Boyundaki lenf bezelerinde önemli derecede büyüme,
* Ciltte yaygın ve önemli derecede morluklar, çürükler gelişmesi,
* Uzun süre devam eden ve açıklanamayan halsizlik, yorgunluk hali,
* Nedensiz idrarda kanama, dışkılamada zorluk olması,
* Koltuk altları ve kasıklardaki lenf bezelerinde önemli derecede büyüme,
* Kollar ve bacaklarda şişlik, kitle ya da uzun süre devam eden ağrı olması,
* Nedensiz dengesiz yürüme, kolda bacakta kuvvet azlığı,
* Nedensiz uzun süre devam eden ya da tekrarlayan yüksek ateş,
* Ani gelişen ve devam eden görme kusurları veya göz kayması, çift görme gibi kusurlar,
* Kollar, bacaklar, sırt, bel veya eklemlerde uzun süre devam eden şişlik ya da ağrılar,
* Nedensiz olarak uzun süre devam eden bulantı ya da nedensiz ani kusmalar

Prof.Dr. Bilgehan Yalçın
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Çağı Kanserleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Bilgehan YALÇIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Bilgehan YALÇIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bilgehan YALÇIN Fotoğraf
Prof.Dr.Bilgehan YALÇIN
Ankara
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Bilgehan YALÇIN'ın Makaleleri
► Çocukluk ve Ergenlik Çağı Kanserleri Prof.Dr.Rejin KEBUDİ
► Çocukluk Çağı Travmaları ve Emdr Doç.Dr.Alişan Burak YAŞAR
► Çocukluk Çağı Beyin Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Tiroid Kanserleri Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Deri Kanserleri Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Yumurtalık (Over) Kanserleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Kanserleri' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top