2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özür Dilemek..
MAKALE #9060 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Mayıs 2012 | 8,046 Okuyucu
ÖZÜR DİLEMEK..

Özür ün ne olduğunu ifade ederek başlamak en iyisi galiba.. Özür, elimizden gelmeyen nedenlerle yaptığımızı düşündüğümüz, ya da öyle olmasını istediğimiz, sonradan da pişman olup, yada öyle anlaşılmak istediğimiz durumlar karşısında üzüntümüzü, aynı durumun tekrar yaşanmayacağını vaad eden bir ifadedir, bana göre...
Özür dilemek güzel bir şey midir? Evet, güzel bir şeydir. Yanlışımızı farketmişiz, tekrarlanmasını istemiyoruzdur. İstemeyerek, duygularıma söz geçiremedim bu davranışı yaptım- dır. Belki aceleden hızlı fakat yanlış karar verme durumu oluşmuştur. En basit ve en çok haliyle birisine hızımıza sahip olamayıp, çarpmışızdır, dokunmuşuzdur. Dokunmak, ten teması güzeldir. Ancak, sosyal hayat içinde kendimizi rahat ve huzurlu hissettiğimiz ölçülerde birbirimize yakınızdır. Aileden birinci dereceden yakınlarımızla ten tene temas etsekte, hiç tanımadığımız kişi ile konuşurken aramızda bir metre mesafe isteriz. İşte bu ölçü, yada bize göre ölçü kaçırıldığında rahatsız oluruz ve karşımızdakinide rahatsız ederiz. Özür dileme durumu doğar. Ençok kalabalık ortamlarda ayağa basma durumu yaşanır, özür dileriz. Kolumuz çarpar, yüzüğümüz takılır vs.

Dilimiz sürçer özür dileriz, eşimizi aldatırız özür dileriz. En küçük yanlıştan büyüğüne doğru skala geniştir. İstemeyerek yapılan ya da ‘’nasılsa sonunda özür dilerim geçer gider’’ denen hatalar dizisini hepimiz hergün pekçok versiyonu ile yaşamaktayız.
Okullarda öğrencilerin ağzından hiç eksik olmayan, ama yapılmaması gereken davranış için hiç çaba sarfedilmeyen, hatta ‘’ben neden özür diliyorum?’’ Bilincinde olmadan kullanılan sözcük kalıbıdır. O kadar kolaylıkla söyleniyor ki...
En basit olarak sınıfta ciklet çiğneyen bir öğrenci, sınıfta bu davranışın olmaması gerektiğini bilir. Öğretmen farkedince hemen ‘’özür dilerim’’ der. Bu, öğrencinin bilmediğinden midir? Özür dilemek bu kadar kolay mıdır?
Özür dilemek çok az kullanılsa ve özür dilemeyi gerektirecek durumları gerçekleştirmeden önlesek daha iyi olmaz mı? Özür dilemeyi de hakkını vererek kullansak...

Özür dileme fiilini gerçekleştirdikten sonra sanki üzerimizdeki yük kalkıyor, kuş gibi hafifliyoruz. Ama karşımızdaki kişi gerçekten bizim özrümüzü kabul ediyor mu düşünmüyoruz bile. Biz o tılsımlı sözcük kalıbını söyledik ya herşey tamam oldu.
Dönüp düşünelim, ben ne yaptım? Ne için özür diliyorum? Özür dilemeyecek davranışı gerçekleştiremez miydim? Bunlara, pek çoğunuzun ‘’tabiiki aslında hiç gerekmeyebilirdi’’ dediğinizi duyar gibiyim.

Bu nezaket kalıbını kullanmayı bilmek, ama mümkün olduğu kadar az kullanma becerisine sahip olmayı öğrenmek gerekli.

Özür dilemek, çok kolay bir şey değildir, aslında.. Gerçekten özür sözcüğüne gereken anlam ve değer verildiğinde.. Günlük yaşam içinde özür dilemek teşvik edilmiştir. Özür dilemek büyüklüktür tarzında. Özür dilendikten sonra karşı tarafında mutlaka özrü kabul etmesi, zorlayıcı bir takım davranışlar içerir. Anında ve sorgusuz sualsiz özür kabul edilmelidir. Yoksa toplum tarafından kınanmaya hazırsınızdır. Ancak, özür dilemeyi gerektirecek davranışı yapanın tavırları ve duruma meydan vermesi hep göz ardı edilir.
Özür dilemek, pişmanlıktır. Öyle de olması gerekir. Hepimiz insanız, tabii ki istemeyerek yanlış yapabiliriz. Vurdumduymaz olarak yaşamak toplum içinde saygınlığımızın kaybolmasına neden olur. Gerektiği zaman yanlışımızın farkında olarak üzüntümüzü bildirmeliyiz. Bu bildirimde sıradan değil; samimiyetimizle ve tüm duygularımızı yansıtarak olmalı.

Çocuklarımıza da yaptıkları yanlışın farkında olmalarını sağlamalı, ezilmeden, ancak insani olarak özür dileyebilmeyi öğretmeli; fakat özür dilemenin de ağırlığını hissettirmeli, önemini kavratmalıyız.

ÖZNUR SİMAV-PEDAGOG
KURUCU-AİLE DANIŞMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özür Dilemek.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Özür Dileme ve Bağışlama Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özür Dilemek..' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:22
Top