2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Çocukları İçin Beslenmedeki Temel Amaç Besin Çeşitliliğinin Sağlanmasıdır.
MAKALE #9085 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Haziran 2012 | 4,008 Okuyucu
Okul çocukları için beslenmedeki temel amaç besin çeşitliliğinin sağlanması, sağlıklı vücut ağırlığının korunması, yağ ve şekerin sınırlandırılması, nişasta ve liften zengin besinlerin sık tüketilmesi vitamin ve mineral değerlerinin önemli düzeylerde tutulmasıdır.
Okul döneminden çıkıp yaz aylarına gireceğimiz şu dönemlerde çocukların besin seçimi ve tat zevklerine önem verilmesi önerilmektedir. Çocuklar için bu dönemde beslenmede ret edilen bir besin esansiyel önemli olabilir bu nedenle sık sık denenerek farklı şekillerde tekrar sunulmalıdır.

Günümüz okul çocuklarının yaz aylarında şeker ve hayvansal yağları fazla, demir, kalsiyum, lif ve antioksidan besinleri yetersiz tükettikleri belirtilmektedir. Bu nedenle de ileriki yaşlarda bazı kronik hastalıkların oluşma riski taşırlar.

Yaz ayları da dâhil olmak üzere bu yaş grubundaki çocuklar için olmazsa olmaz kahvaltı öğünüdür. Kahvaltısız güne başlayan çocuklarda dikkat dağınıklığı, bilinç bulanıklığı, hafıza sorunları gibi pek çok rahatsızlıkla karşılaşabiliriz. Kahvaltının beyin ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır algılama ve kavramayı arttırır derse ilgiyi ve konsantrasyonu arttırır. Kahvaltıdan kasıt evde aileyle birlikte ekmek, yumurta, peynir ve bal / reçel / pekmez( den biri ) le birlikte tüketilecek sağlıklı besinlerdir. Okul çocuklarının poğaça, açma ve benzeri hamur işleri ile beslenmesi kan kolesterol seviyelerinde artışa neden olup çeşitli sağlık sorunları yaşamalarına sebebiyet verebilir.
Bu dönemde çocukların en az 1800-2200 arası ortalama enerji almaları gerekmektedir. Düzgün spor yapan çocuklarda bu değer artmaktadır. Lif gereksinimleri artan çocuklar günde 5-6 dilim yulaf ya da tam buğday unundan yapılmış ekmek ya da haftada 1-2 defa yedikleri kurubaklagil ile bu durumu sağlayabilirler.

Yaz aylarında havaların ısınması ve aşırı terleme nedeni ile çocuklarda oluşabilecek hafıza ve halsizlik sorunlarının önüne geçmek içinde bol bol sıvı gıda alınması ancak gazlı içecek ve çay ve kafeinden kaçınmak gerekmektedir. Çok yağlı ve ağır gıdalarla beslenmek çocuklarda hem halsizlik ve bitkinlik hem de sağlık açısından sıkıntı oluşturabilecek sorunlar doğurabilmektedir. 3 ana 3 ara öğünle çocukların yazın azar azar ve sık sık beslenmesini sağlayarak hem dengeli hem de yeterli beslenme durumu oluşturabiliriz.

Bu dönem çocukları yaz aylarında daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidirler. Günde 3 köfte büyüklüğünde et tavuk ya da balık tüketmeli, gün aşırı mutlaka yumurta yemeli, süt içmeyen çocukların her gün mutlaka bir yumurta yemeleri gerekmektedir. Süt sevmeyen çocuklara öğle ve akşam ana öğünlerinde 1 kâse yoğurt yedirilebilir. Yoğurdu sade sevemeyenler ise meyvalı yoğurtlardan yararlanabilirler. Bu çocuklardaki kalsiyum miktarını dengelerken protein alımında katkı sağlayacaktır.

Beslenme sistemini bir trafik lambası gibi düşündüğümüzde okul çocukları için, yeşil ışık: sebze, meyve, ekmek ve tahıllar ( pirinç, makarna ) ; sarı ışık: et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kırmızı ışık: bal, reçel pekmez, katı yağlardır. Bu lambadaki tüm besinler tüketilmek zorundadır ancak yeşil ışıktaki besinleri serbest, sarı ışıktakileri dengeli miktarda ve kırmızı ışıktakileri günlük ihtiyaca yeterli olabilecek kadar tüketmeliyiz. Bu konuda beslenme uzmanınız size gerekli yardımda bulunacaktır. Bu lambayı resimli bir hale getirerek buzdolabına ya da çocuk odasına asabilir ve çocuğunuzun hem eğlenip hem öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Bol sebze çocuklar için serbesttir. Yaz aylarında rahatlıkla tüketilebilir. Çocuklar için yaz aylarında yapacağımız bir sebze salatası tarifi verirsek, en sevdikleri sebzeden yapılacak bir demet salata içerisine yarım kâse kadar atılacak kısırlık bulgur 4-5 diş sarımsakla, yoğurt ve kekik nane gibi baharatlarla süslenerek şekillerle oyun haline getirilerek ( havuçtan surat, domatesten göz gibi ) sunulabilir.
Yaz ayları için örnek bir besin menüsü verirsek;
Kahvaltı:
1 su bardağı süt
1 yumurta + 2 dilim peynir
2 tatlı kaşığı bal – reçel- pekmez
5-6 adet zeytin
2 ince dilim esmer ekmek
Kuşluk:
1 orta boy meyve
Öğle:
6 yemek kaşığı zeytinyağlı ya da kıymalı ya da etli sebze yemeği
3-4 yemek kaşığı makarna ya da pilav
Salata
İkindi:
Haftada 3-4 kez 3 top dondurma ya da 1 su bardağı süt + 1 porsiyon meyve ya da 1 küçük kutu meyvalı yoğurt
Akşam:
1 kâse çorba
1 porsiyon sebzeli tavuk öğle yemeğinde sebze yiyenler için 2 köfte büyüklüğünde et tavuk ya da balık yanında haşlanmış sebze ya da salata + 1 dilim ekmek
( 1 köfte büyüklüğü 1 avuç içi büyüklüğüdür. )
Yatmadan iki saat önce:
10-12 adet fındık ya da badem ya da 4 adet ceviz içi + 5 adet fındık
1 orta boy meyve
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Çocukları İçin Beslenmedeki Temel Amaç Besin Çeşitliliğinin Sağlanmasıdır." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Detoks İçin En İyi 8 Besin Dyt.Fatma GÖNEN
► Sağlıklı Saçlar İçin Top 10 Besin ÇOK OKUNUYOR Dyt.Merve TIĞLI
► Beslenmedeki Hakikat Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Fermantasyonun Beslenmedeki Yeri Dyt.Ayşegül YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okul Çocukları İçin Beslenmedeki Temel Amaç Besin Çeşitliliğinin Sağlanmasıdır.' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:08
Top