2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Değerlerin Önemi
MAKALE #9091 © Yazan Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT | Yayın Haziran 2012 | 14,156 Okuyucu
Değerler konusu öteden beri, tartışılagelen ve üzerinde araştırma yapılan alanlardan birisi olmuştur. Dünyada, değerler üzerine yapılan araştırmalar ve konuya kamuoyu ilgisi giderek artmaktadır. Değer konusu, çağlar boyunca filozofların, düşünürlerin ve toplumların gündeminden düşmemiştir. Eski çağlar-dan beri düşünürler hayatın anlamı ve insanın varoluş nedeni hakkında fikirler ileri sürmüşlerdir. Bütün bunların sonucunda erdemli bir bireyin ve toplumun sahip olması gereken değerlere vurgu yapılmıştır . Zamana ve mekana bağlı olarak değerlerin anlaşılmasında ve öncelik sıralamasında farklılıklar söz konusu olsa da, değerler önemini hiçbir zaman yitirmemiştir. (Kaymakcan, 2010:10).

Değerlere dönüş, değerlere sahip çıkma, değerleri yaşatma gibi söylemlerle değerlere vurgu her geçen gün artmaktadır. Siyasetçiler değerler üzerinden politika geliştirmekte, eğitimciler değerlerin eğitimi alanında çalışmalar yapmakta, is adamları değer merkezli örgütler etrafında bir araya gelmekte, akademisyenler sosyal bilimlerde değer konulu çalışmalara ağırlık vermekte, tıp uzmanları etik kurallarını ve değerleri çalışmalarında kıstas almaktadır (Arslan ve Yaşar 2010).

İnsanların birlikte yaşamasıyla aralarındaki ilişkileri düzenleyen değerler ortaya çıkmıştır. Değerler bizlere, diğer insanlara karşı saygılı olmamız, sorumluluklarımızı yerine getirmemiz, dürüst ve adil olmamız gerektiğini öğütler. Onurlu bir yaşam için insan eylemlerini yönlendiren korkuya dayalı disiplin değil, değerler olmalıdır. Korkudan kaynaklanan disiplin, korku kaynağı ortadan kalktığı zaman kaybolur. Değerlerden kaynaklanan iç disiplin ise, değer değişmediği sürece devam eder.

Değerler; olgun, iyi bir insan, uyumlu ve üretken bir vatandaş olmanın en önemli şartıdır. Değerler bir insan olarak ne olduğumuz, ne olmamız ve nasıl olmamız gerektiği hususunda bizim yolumuzu aydınlatır. Fakat günümüzde bütün dünyada büyük bir değer bunalımı yaşanmaktadır. Adalet, merhamet, dayanışma, barış, sorumluluk, hoş görür, sabır, dürüstlük gibi değerler önemini yitirmişlerdir. Bu durum, insanın kendini tanıma, anlama ve ıslah edip arındırma çabalarını, insani yaşama imkânlarını etkisiz kılmak suretiyle tek boyutlu bir hayata mahkûm etmektedir. Yaşadığımız dünyada pek çok genç insan bunalmakta ve acı çekmektedir. Hayatlarına bir anlam veremeyen insanlar kendilerini bir boşluk ve belirsizlik içinde bulmaktadırlar. Her şeye sahip olsalar bile tek bir amaca sahip olmadıkları için kendilerini yıpratıp, kişiliklerini zaafa uğratacak iş ve uğraşlara yönelebilmektedirler (Hökelekli, 2010).

Değerleri sarsılan bir toplumda bireyler sağlam karakterle bütünleşmiş bir kişilik oluşturamazlar. Bireyin ruh sağlığı bozulur ve dolayısıyla da toplumun ruh sağlığı tehdit altına girer. Toplumsal bütünleşme ve dayanışma zayıflar, kişi kişinin kurdu haline gelir. Yaşanan hayat anlamsız ve değersiz olarak algılanmaya başlar. Çünkü değerler davranışlarımıza yön veren en önemli ilke ve standartlardır. Bir toplumda değerlerin sarsılması ya da yıpranması, o toplumun bireylerini sağlıklı bir gelişimden yoksun bırakır. Ne için, hangi amaçla yaşadığını bilmeyen ve bulamayan kişilerde huzursuzluk, stres, bıkkınlık, anlam boşluğu ortaya çıkar. Bu durumda insanın kendinden ve çevresinden yabancılaşmasına neden olur.

KAYNAKÇA

Arslan, Z.Ş. Yaşar, F.T.(2010). Yükselen Değer Kavramı Üzerine Eleştirel Bir Yaklaşım.Değerler Eğitim Merkezi Dergisi. 1(1), 8-11.

Hökelekli, H. (2010). Modern Eğitimde Yeni Bir Paradigma: Değeler Eğitimi.Eğitime Bakış Dergisi, 6(18), 4-9.
Kaymakcan, R. (2010). Değer Kavramı ve Gençlerin Dini Değerleri. Eğitime Bakış Dergisi, 6(18), 10-15.
Kurktan, A. (1984). Türk Milletinin Manevi Değerleri. (1. Basım). İstanbul: Orkun Yayıncılık.
MEB Talim terbiye Kurulu Başkanlığı, 2010.53 No’lu İlk Ders Genelgesi
http://leventaytas.wordpress.com/2007/07/02/54-deger-kavrami-uzerine (Erişim T.11.11.2010)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Değerlerin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rahmi DANİŞMENT Fotoğraf
Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT'in Makaleleri
► Ailenin Önemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Evlilikte Paylaşımın Önemi Psk.Namık ACAR
► İlişkilerde Farklılıkların Önemi Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Değerlerin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınava Doğru Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:30
Top