2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim
MAKALE #9110 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU | Yayın Haziran 2012 | 7,671 Okuyucu
SINAV KAYGISI

Sevgili öğrenciler , yaklaşan sınav öncesinde; "acaba neler yapsam da sınavda daha başarılı olsam, ne yapsam da daha yüksek net yapsam, daha az yanlış yapsam?" gibi düşünceler biliyorum ki kafanızı kurcalamakta.

Yıl boyunca sınava hazırlandınız ya da hazırlanmaya çalıştınız! Dışarda ders çalışmanızı engelleyecek, sizi ders çalışmaktan uzaklaştıracak bir sürü faktör varken sizler kafanızın bir köşesinde "acaba başarılı olacak mıyım?, "bu sınavı kazanabilecek miyim?", "kazansam da istediğim okula gidebilecek miyim?" gibi onlarca soruyla mücadele halindeydiniz ! Nihayet sınava az kaldı, artık sınavda ektiklerinizi biçmeye çok az kaldı! Sınavdan önce bu tarz düşüncelerin yerine; "sınav için yıl boyunca hazırlandım artık sınavda var olan performansımı gösterip, önümdeki hedeflere bakma zamanı geldi" şeklinde düşünceleri yerleştirmek daha yararlı olacaktır. Başarılı olmak ya da şimdikinden daha başarılı olmak için aslında hepinizin yapabileceği çok basit formüller mevcut!

NELER YAPMALIYIZ ?

Sınava son bir ay kala konularınızı bir an önce bitirip soru ve test çözümüne, deneme sınavlarına ağırlık vermeniz gerekmektedir .

Evde yapacağınız deneme sınavlarını gerçek sınavın provası olarak değerlendirin.Eğer zamanın yetişmemesiyle ilgili sıkıntınız varsa deneme sınavlarında bu sorununuzu çözmeye çalışmalısınız.

Sınav kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin,sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır. Genel olarak kişi kaygıyı, gelecek ile ilgili karamsarlık, başarısızlık, endişe, umutsuzluk, karışıklık duyguları ile birlikte hisseder. Sınav kaygısı da böyle başlar.

Sınavlara hazırlanan öğrenci; Sınavlar yaklaştıkça heyecanı artıyor, kendini kötü hissediyor, tedirgin ve güvensiz oluyor, ağlama, terleme, titreme gibi durumları sıkça yaşıyor ise, “SINAV KAYGISI” duyuyor demektir.

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

n Kendini aşırı gözlemleme
n Unutkanlık
n Dikkatini toplayamama
n Sınav sorularını okuyup anlayamama
n Düşüncelerini organize edememe gibi zihinsel sorunlar yaşarlar.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİMİZ

Ø “ Bu sınavda başarılı olamayacağım”
Ø “ Bu sınavda başarısız olmak , benim başarısız biri olduğum anlamına gelir”
Ø “ Bu sınavda başarısız olursam anneme-babama ne derim”
Ø “Bu sınavda başarısız olursam herkesin bana bakış açısı değişir”
gibi düşünceler sınav anında sağlıklı düşünmenizi engeller.

SINAV KAYGISI

Ø Sınavlarda hemen herkes kaygılanır. Kaygı ölçülü olduğu takdirde vücutta adrenalin ve serotonin (mutluluk hormonu) salgılanır.
Ø Kişi tam tersi kaygıyı yanlış değerlendirir de "bu heyecanla başaramazsam, sınav kaygısından cevapları unutursam veya karıştırırsam, ya kontrolümü kaybeder sınavdan çıkmak zorunda kalırsam" gibi olumsuz düşünceler üretirse paniğe kapılır. Bu da dikkat dağılmasına yol açar ve başarıyı düşürür.

SINAV KAYGISINI NASIL YENEBİLİRİM ?

n Olumsuz düşünceleri kontrol altına alın .
Yaklaşan sınav öncesinde sınav kaygısı yaşayan öğrenciler felaket senaryoları üretirler;“Ya yapamazsam”,“Ya başaramazsam”,“rezil olacağım”, “Aileme ne derim. Bana nasıl bir tepki gösterirler…” şeklinde zihinlerinde sürekli aynı soruyu kendilerine sormaktan alamazlar.

Kişide kaygı meydana getiren durumların düşüncesi de aynı derecede kaygı meydana getirir. Sınavda başarısız olacağı ile ilgili senaryo üreten bir kişi, bu senaryoyu zihninde defalarca canlandırdığından stres hormonlarının salgılanması ile birlikte sınavı iyi gitmeyen kişi kadar bedeninde artan kaygı belirtileri ortaya çıkacaktır.

n Olumlu düşünceler üretin .

Yapabildiklerinizi görün. Olumlu düşünmek kaygıyı düşürür, kişinin motivasyonu ve başarısı yükselir. Olumlu düşünme,gayret ve çalışma ile ilişkili ve gerçekçi olmalıdır.
Ø Şimdiyi düşünün .
Zihninizi canlı tutmaya özen gösterin. Geçmişte yapamadıklarınız yada gelecekte yapmak istediklerinizi değil , içinde bulunduğunuz sürece odaklanın.
Ø Motivasyon çok önemlidir. Kendi kendinizi güdülemeye çalışın,“Başarabilirim diye düşünün, bunu devamlı tekrarlayın. Çünkü önce siz İNANMALISINIZ!
Ø Sınavı kişiliğinizin bir değerlendirmesi olarak algılamayın. Hiç bir sınav sizin kişiliğinizi ölçmez, sadece bilgi düzeyinizi ölçer.

SEVGİLİ GENÇLER SINAVLARINIZDA BAŞARILAR DİLİYORUM

SEHİR HİLOOĞLU
Aile Terapisti
Uzm. Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
Hatay
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun Makaleleri
► Sınav Kaygısını Yenmek Psk.Büşra GÜNEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Test Çözme Teknikleri Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:18
Top