2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzu "Başarısız" Olarak Nitelemeyin, Başarısızlığı Kabullenmeyin,başarı Güçlerini Açığa Çıkarın!
MAKALE #9130 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Haziran 2012 | 9,250 Okuyucu
BAŞARI HERKES İÇİN MÜMKÜNDÜR!

Çocuğunuz doğuştan getirdiği" başarı programı"nı kullanırsa başarılı olur.Sonradan yaşarken öğrendiği" başarıszlık programı "nı kullanırsa başarsız olur.


Çocuğunuz da" başarı proramı"mı, "başarsızlık programı"mı çalışıyor öğrenebilirsiniz.


"BAŞARSIZLIK"kalıcı bir durum,bir kişilik özelliği değildir.Başka yol denemeniz gerektiğni bildiren bir "GERİ BİLDİRİM"dir. Bu nedenle çocuğunuza "SEN BAŞARISIZSIN,BECERİKSİZSİN,SEN KİM BAŞARMAK KİM" gibi sözLer söylemek,mesajlar vermek bir kişilik eleştirisi,bir "ad koyma"dır.çocuğunuzu adıyla "kaan,selin"diye çağırdığınızda nasıl geliyorsa "BAŞARSIZSIN" dediğiniz de de sözünüze uyar ve "BAŞARISIZ"olur.


ÇÜNKÜ :Beyin için "BAŞARSIZLIK"ta bir "BAŞARI" programıdır


Bu nedenle anne-baba,öğretmenler ve çevre çocuk büyürken özellikle 0-6 yaş döneminde çocukla iletşimlerinde sözlerine ve davranışlarında,olumsuz sözler ve mesajlardan kaçınmalıdr.

Olumlu iletİşim de;çocuğun ve kişinin yapamadıklarına değil yaptıklarına odaklanılır.Yani sorun kaynaklı değil ,çözüm kaynaklı iletişim tarzıdır.
OLUMLU İLETŞİMDE :kişinin yaptıkları,becerdikleri görülerek ,ortaya cıkarılarak,olumlu sözlerle,ödüllerle,teşvik edilerek olumlu davranışların,başarıların çoğalmasına odaklanılır.Çocuk her güzel yaptığında;farkedilir,övülür,sevilir,"bravo..Aferin.."denir.yapadıklar ında "başarsız,beceriksiz"denilmez,doğru olan öğretilir.
Tenkit etmek, azarlamak, eleştirmek, kızmak ,öfkelenmek,alay etmek,kıyaslamak...gibi davranışlar ve sözler" YIKICI İLETŞİM"dir.

Yıkıcı iletşimin söz konusu olduğu ailerlede, toplumlarda;kişiler kendini ifade temekten, ortaya koymaktan çekinir, utanır, sıkılır,tenkit edilmekten ,eleştirillmekten ,alay edilmekten korkar,bu kişiler kendi ilgi veyetenekleri doğrultusunda özgürce ve sorumluluk duygusuyla hareket edemiyecekleri için "kendileri"olamazlar,bütün çabaları "çevrenin onaylacağı bir kişi"olmaktır".Kendi beğenisi önemli değildir.Kan gördüğünde bayılan doktorlar,sözel zekaya sahip iyi bir avukat olmak isterken kimya mühendisi olmuş,iyi bir müzisyen olacakken hakim olmuş, mesleğiyle ve dolayısyla yaşamla barısık olamayan kişiler toplumuna dönüşür durum.


ŞÖYLE DÜŞÜNÜN: ÖNEM VERDİĞNİZ KİŞİLER İÇİN İLK KEZ BİR PASTA DENİYORSUNUZ VE ÇOK HEYECANLISNIZ,ELİNİZ AYAĞINIZA DOLANIYOR VE GERÇEKTEN PASTA BOZULUYOR,İSTEDİĞNİZ GİBİ OLMUYOR,HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRUYORSUNUZ, ÜZGÜNSÜNÜZ.


O KİŞİLER GELİYOR:"Aaa! pastan neden böyle oldu,hiç kabarmamış,sen bu işi becerememişsisn..sen daha pasta yapmayı da mı bilmiyorsun ,bir daha deneme sakın bari malzeme ziyan olmasın..!"diye şakayla karışık ta olsa sözler söylerlerse size verilen mesaj"başarsızsın,beceriksizsin, sen bu işi bir daha deneme"derse sizde büyük bir ihtimalle "asla güzel pasta yapamıyacağınıza inanır" ve belllki bir daha denemezsiniz.Oysa ilk denediğiniz pastanızın guzel olmaması yeteneksizlikten çok deneyim eksikliğinden değilmidir?yani deneye deneye "en guzel pasta yapanlardan biri olmanız"da mümkündür.Bu tarz iletşim sayesinde,önemli yetenek ve ilgiler körelir yok olup gidebilir..


EDİSON;AMPULU 999 KEZ DENEDİĞİNDE BULAMAMIŞ.

her toplumda benzeri kişilerin olabileceği gibi;"sen 999 kere ampul yapmayı beceremedin"demişler.
EDİSON;"Ben 999 kez ampul bulmamanın yollarını denedim ve bir kere de de ampulu buldum"demiş. Başarsızlığı hiç kendine kondurmamış ve başarılı olmuş.

ÇEVRENIN SESİNİ SUSTURABİLİp VE KENDİ İÇ SESİne KULAK VEREBİLENLER ;BAŞARABİLECEKLERİNE ÖNCE KENDİLERİ ŞAŞIRACAKLAR.


ÇARE SİZSİNİZ!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzu "Başarısız" Olarak Nitelemeyin, Başarısızlığı Kabullenmeyin,başarı Güçlerini Açığa Çıkarın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Başarısız Sınavlar Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Kendimi Başarısız Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
► İlişkiler Neden Başarısız? Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Okul Başarısızlığı Psk.Burçin DEMİRKAN
► Başarısızlığı Öğrenmek! Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Okul Başarısızlığı Psk.Dnş.Metin KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzu "Başarısız" Olarak Nitelemeyin, Başarısızlığı Kabullenmeyin,başarı Güçlerini Açığa Çıkarın!' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:34
Top