2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrencide Başarı Önce Düşüncede Kazanılır.
MAKALE #9143 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Haziran 2012 | 8,658 Okuyucu
Önce düşünce de kazanılmayan hiç bir zafer ,gerçekte kazanılamaz.(gerçek bir öykü):

insan başarmak isterse,inanırsa,azimle peşinden giderse,beden engeli bile başarısının önünde duramayabiliyor..

"bir müzik okulu'nun gitar konserinde,bu adını bilmediğim genci sahnede tanıyıp,mutluluk duydum..oda konser veren öğrencilerden biriydi..bedensel engelliydi;zor yürüyordu,bedenini denetlemekte güçlük çekiyordu.. Sahneye çıkarken görevli yardım etti kendisine ,ona tutunarak çıkabildi sahneye..ama koltuğa kendisi oturabilmişti..gitarını diğer öğrencilerin aksine yardımcısı getirdi..çok heyecanlı olduğu hissedilmesine rağmen konserine hatasız giriş yaptı ve gayet güzel devam ederken,bir nokta da heyecanı doruğa çıktı ve sol bacağında titreme başladı..ve titremenin neden olduğu bacağınındaki sallanma sol ayağının ayakkabısının yere çarptıkça ritmik bir ses çıkarmasına,çaldığı müziğe karşın ayrı bir müzik oluşmasına neden oldu..bir anda nefeslerimizi tuttuk,sonunu getiremiyeceği,beden denetimini tamamen kaybederek çalmasını engelleyeceği ve bırakmak zorunda kalacağı ve bunun cesaretine,özgüvenine zarar verebileceğinden korktuk..gerçi konserini yarım bıraksın- bırakmasın bizim nezdimizde shaneye çıkmakla,engeline rağmen gitar çalma azmiyle,irade gücüyle ,cesaretini ve güvenini çoktan ispatlamış ve tam puan almıştı zaten.. O da bu aşırı heyecana rağmen asla müzikten ,çalmaktan vazgeçmedi ve kan ter içinde sonuna kadar giderek çaldığı parçayı tamamladı..

Bize "başaranların hiç korkmayanlar değil,korktuğu halde devam edebilenler olduğunu bir kez daha gösterdi..

"yüksek başarıları ortaya koyabilmiş insanlar dümdüz,engelsiz yoldan yürüyüp gitmemişler;onlarda çaresizlik,başarısızlık,korku-kaygı duymuşlar ama başarısızlık konumunu devam ettiren kişilerden farklı olarak;yılmamışlar, yıkılmamışlar ,eyvah yandım-bittim,başarısız oldum,artık benden adam olmaz!"diyerek başarsızlığı kabullenmemişler " başarısızlık deneyimiyle "sonuca" odaklanarak,olumlu düşünceyle,daha iyi bir yöntemle,yanlışlarını farkederek,deneyimlerinden ders alarak çok daha güçlü bir şeklide devam edebilmişlerdir..
Örneğin; otomativ dünya'sının ünlülerinden henry ford-ilk deneyiminde iflas edip-ikinci deneyimiyle başarıya ulaşmıştır..eğer iflas ettiğinde "benden bu kadar,benden adam olmaz,başarısızım,ben yapamam, herkese rezil oldum..." diye olumsuz düşünseydi bu gün dünya'ca tanınan ,başarıda örnek gösterilen bir iş adamı olma konumunu da yok etmiş olur,kimsenin tanımadığı,kendi köşesinde ama yeteneklerini ve zekasını da ortaya koyamamış olmasının huzursuzluğuyla başetmeye çalışıyor durumu da söz konusu olabilirdi..

Burda kişinin ve çevrenin başarsızlığıa bakış açısı çok önemli.başarsızlığı yaşadığında ;kabullenip,sahip çıkanlar ya da asla başarsızlığa prim vermeyip denemeye devam edenler var..kişinin başarsızlıkta hangi yolu izleyeceği yine çocukluğundaki yaşam deneyimleri karşısında anne-baba ve çevreninde tutumuna bağlı olarak kendisi hakkındaki olumsuz veya olumlu benlik algısana bağlı olabiliyor;öz güvenli büyütülmüş, sen yaparsın, başarırsın,aferin sana,baravo sana... Denilmiş ,yapmadıkjları karşında küçümsenip,alay edilip,engellenmemiş çocukların ;yetişkinliklerinde karşılaştıkları sorunlarla başetme yöntemi de mücadeleye devam etmek tarzında olabiliyor..

Anne-babalar çocuklarının başına yaşamda neler geleceğini denetleyemeyebilirler ama onlara başına gelen olaylar karşında; nasıl güçlü bir mücadele verebilecekleri ,çözebilecekleri ve yaşamlarına umutla devam edebilecekleri konusundan donanımlı yetişmelerinde etkili olabilirler."

tekrar gitar konseri veren engelli gence dönecek olursak;
bu başarılı ,örnek genç;daha sahnedeyken salondaki seyirci onu müthiş bir alkışla ödüllendirdi..

En çok alkışı elbette bu bedensel engeline rağmen gitar konseri veren genç hak etmişti diye düşündük..çünkü diğerleri normal bedenleriyle sadece müziğe odaklanırken o aynı zamanda beden kontrolunu sağlamaya da odaklanmak zorundaydı..

Ve sadece gitar çalma konusnda değil şu konularda da sınav vererek başarıda farkını ortaya koydu:

1-özgüveni ;bedensel engeliyle sahneye çıkmaktan çekinmemesini ya da çekinmesine rağmen kaçmamasını ve herşeye rağmen gitar çalma cesaretini ortaya koymasını sağlamıştı..
.
2-bedensel engelinin yaratttığı güçlüklere ve zorluklara rağmen, azimle mücadele ederek,istedikten ve inandıktan sonra her koşulda başarı sağlanabileceğini gözler önüne serdi..

Yeter ki: "başaramam,ben yapamam gibi özgüven eksiklikleri ve başarısızlık inancı yada umutsuzluk ,öğrenilmiş çaresizlik gibi "düşünce engelleri"olmasın..."bedensel engeller"bile irade gücü ve çalışmanın önünde etkisiz kalabiliyor..

Bu genç " ben engelliyim,yetersizim yapamam,bu benim kaderim " yada çevresi tarafından "sen çaresizsin,başaramazsın bunu kabul et,olduğun yerde dur!" mesajı verilseydi ya da bu genç bu tür olumsuz mesajları dikkate alsaydı ,mücadelesini bıraksaydı ,bu gün kimsenin tanımadığı,belki kendine acıyan ya da çok kişinin acıdığı,yetersiz gördüğü bir kişi olarak yaşamını bulunduğu köşede sürdürmek zorunda kalacaktı... O ise ;engelleri kırıp:saygı,takdir ,onay ve başarı kazanmayı seçti.toplum içinde var oluşunu ortaya koydu..ben de varım dedi...

Düşünce engelleri kırıldığında neler başarabileceğine önce kişinin kendisi ve yakınları inanamıyacak...

Başarı için "düşünce engellerini" hiç korkmadan ,ortadan kaldırın..
Engelli ya da değil ,siz varsınız! Herkes gibi var oluşunuzu ortaya koymak size düşüyor..

Anne-babalar ;çocuğunuzun yaşamda her karşılaştığı olumsuzluklarla; mücadele edebilmesi de sizin yetiştirime tarzınıza ve çocuğunuza bakış açınıza çok bağlı olabiliyor...
Çocuklarınıza anne- baba olarak önce siz inanıp-güvenin ve onlara; kendilerine inanma ve güvenme fırsatı verin bebekliklerinden itibaren...çünkü başarısızlık inancı ve kendine güvensizliğin temeli ta!.. 0-6 yaş dönemine kadar uzanabiliyor...

Çocuklarınıza ;başarıyı-zaferi-mutluluğu.. (güveni,değeri,onayı..) Önce düşüncelerinde yaşamalarına sonra da gerçek yaşamda ortaya koyabilmelerine olumlu katkılar sağlamanız dileğiyle..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrencide Başarı Önce Düşüncede Kazanılır." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Stresle Baş Edebilme Becerisi Nasıl Kazanılır? ÇOK OKUNUYOR Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Başarı Transferi Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Başarı ve İç Motivasyon Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Başarı Merdiveni Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Başarı Yolculuğu Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Okulda Başarı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Össde Başarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Öğrencide Başarı Önce Düşüncede Kazanılır.' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:54
Top