2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Ayları İçin Gebelerde Beslenme Önerileri
MAKALE #9158 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Haziran 2012 | 3,664 Okuyucu
Gebelik sürecinin kaliteli ve daha az sorunla geçmesi, rahat bir doğum yapabilmek, bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi, iler ki dönemlerde kronik rahatsızlıklara ve obeziteye yakalanmaması, kaliteli bir emziklik dönemi geçirmesi ve annede alınan kiloların daha sonra verilmek üzere stres yaratmadan düzenlenmesi oldukça önemli konulardır.
Gebelikte önerilen beslenme şekli her besinden yeterli ve dengeli miktarda almak ve alınan besin öğelerinin vücutta doğru bir şeklide kullanılmasını sağlamaktır. Örneğin fazladan vücuda aldığımız karbonhidratlar bir zaman sonra yağ olarak depolanabilirler.
Gebelikte kan volümümüz ve beslenme ihtiyacımız artar ancak kaliteli bir gebelik süreci için iki can taşıdığımız ve bu nedenle fazla beslenmemiz gerektiğine olan inancımız yanlıştır. Gebelikte en önemli nokta aç kalmadan azar azar ve sık sık beslenmektir. Gebelerin ilk üç aylık döneminde kilo artışı olmadan yemeğe devam etmeleri en doğru seçenek olacaktır. Gebelik döneminde alınacak 9-12 kilo bizim için yeterli bir kilo alımıdır ve lohusalık döneminde kolayca verilebilecek kilolardır.

Yaz aylarında gebe olan bireylerin özellikle sıvı tüketimine fazlasıyla dikkat etmeleri gerekir. Günde en az 14 bardak su alımı bunun yanında meyve ve sebze tüketimi sıvı tüketimini dengeler ve bize rahat bir gebelik süreci sağlar. Su kaybını önlemek için yazın çok fazla tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gereklidir. Yazın oluşabilecek sıvı ve elektrolit kayıplarını önlemek için tansiyon problemi olmayan anne adayları ayran dan diyabet problemi olmayan annelerde az şekerle yapılmış kompostolardan faydalanabilirler.

Kızartma ve kavurmalar bu süreçte çok sık tüketilmemesi gereken besinler grubuna girer. Bunların yerine etlerin fırında ve ızgara olarak tüketilmesi önemlidir.
Haftada en az üç defa ızgara ya da fırında balık yenilmelidir, yaz aylarında ızgara bir tavuk ya da balık menüsünün yanında mevsim salatayla ve 2 yemek kaşığı yoğurt ile renklendirilmiş bir menü gebe anneler için oldukça ideal olacaktır. Yaz aylarında gebe beslenmesi öğle yemeğinde alınan bu ızgara ete karşılık akşam yemeğinde alınacak olan zeytinyağlı sebze yemekleridir. İki ana öğünden birinde mutlaka zeytinyağlı sebze her ikisinde de mutlaka salata olmalıdır.

Gaz sancısı yaşayan annelerin bu dönemde gaz yapıcı besinleri de çok sık tüketmemeleri önemlidir. Bezelye ezogelin ve mercimek karnabahar brokoli bu grubun içerine girer ancak gaz yapıcı özelliği olmasına karşın haftada en az bir defa kurubaklagil tüketimi demir ve protein açısından oldukça yarar sağlayacaktır. Doğru pişirilme teknikleri ile kurubaklagillerin daha az gaz yapımını sağlamamız mümkündür.
Sebze ve meyvelerin yaz aylarında en az 4 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir. Antioksidant özellikleri yüksek meyvelerden özellikle kivi, çilek annelere yarar sağlayacaktır.

Yaz aylarında anne adaylarının bitki çayları içmemeleri ve kafein tüketimine dikkat etmeleri en önemli konular arasındadır. Bitki çayları diüretik etkisi ile rahim kasılmalarına yol açıp hamileler için sorun teşkil edebilir. Aynı şeklide kafein ve alkol tüketimi çok sık olan annelerde bebeğin doğumda ve doğumdan sonra kronik hastalıkları görme riski daha yüksektir. Alkolden ve sigaradan uzak durmak, günde en az 45 dakikalık yürüyüş yapmak ve bu yürüyüşte muhakkak yanlarında su bulundurmaları ve havanın çok sıcak olduğu özellikle öğle saatlerinde kesinlikle yürümeden sıvı ve elektrolit kaybı olmaması için öğleden sonra yürüyüşlerini tercih etmeleri yerinde olacaktır.

Yaz denilince aklımıza ilk gelen şey dondurmadır. Gebelik diyabeti yaşamayan anneler için iki günde bir iki top dondurma bir meyve ve bir süt değişimi yerine sayılacağından büyük bir problem teşkil etmez ancak diyabeti bulunan annelerin beslenme uzmanı eşliğinde bu değerlendirmeyi yapmaları gerekmektedir.

Yazın annelerin tek tip beslenmekten kaçınıp, gazlı içecek tüketmemeleri önemli bir husustur. İçerisinde kafein ve früktoz bulunan gazlı içecekler anne ve bebek için sağlıklı değildir. Aynı şekilde tatlandırıcı kullanımı da durdurulmalıdır. Tatlandırıcı üzerine yapılmış hiçbir çalışma bulunmadığından gebelik döneminde tatlandırıcı alımı önerilmez.
Vücut sıcakta bazı vitamin ve mineralleri kaybeder bunların yerine konması için annelerin besin çeşitliliği sağlamaları ve bol sebze meyve tüketmeleri oldukça önemlidir. Tatlı ihtiyaçlarını karşılamak için diyabet sorunu olmayan anneler 1 kâse sütlü tatlı ya da meyve tatlılarından haftada 3 kez yararlanabilirler.

Bu dönemde özellikle vurgulamak istediğimiz konu kalsiyum alımının fazla olmasıdır. Bebeğin ihtiyacı ve bu mineralin annede yeterli alımı için yatmadan iki saat önce ve sabah kahvaltılarında mutlaka bir bardak süt içilmelidir. Süt haricinde süt grubundan da bu ihtiyacı karşılayabilirler.

Anneler için yazın halsizlik yorgunluk ve hissizlik yaşamadan enerjik bir şekilde güne başlamalarında en önemli faktör kahvaltı öğünüdür. Kahvaltı öğününü atlamış çok geç uyanmış anne adaylarında gün içerisinde uykusuzluk ve huzursuzluk haline kadar pek çok semptom görülebilir.

Yaz döneminde anne adayları için örnek bir beslenme programı hazırlarsak;
Kahvaltı:

2 dilim esmer ekmek
1 yumurta
2 dilim peynir
2 adet ceviz içi + 1 tatlı kaşığı bal / reçel ya da pekmez
Domates salatalık yeşilbiber kırmızıbiber

Ara öğün: 1 su bardağı süt + 1 porsiyon meyve

Öğle:

1 porsiyon etli sebze yemeği
4 yemek kaşığı makarna pilav ya da bulgur pilavı
1 kâse yoğurt
1 porsiyon meyve
Mevsim salata (1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile )

Ara: 1 porsiyon meyve + yağsız tost

Akşam:

1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk ya da balık
1 dilim ekmek + 1 su bardağı ayran
Mevsim salata ( 1 tatlı kaşığı sıvı yağlı )

Ara: 1 porsiyon meyve + 1 su bardağı süt
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Ayları İçin Gebelerde Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI
► Okulda Başarı İçin; Beslenme Önerileri Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Kilo Almak İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaz Ayları İçin Gebelerde Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:22
Top