2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Orta Kulakta Sıvı Birikmesi
MAKALE #9162 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Haziran 2012 | 18,382 Okuyucu
Pek çok kişi bu hastalığı “orta kulakta su birikmesi hastalığı’’ olarak da bilir.

Kulak üç bölümden oluşur; Dış kulak, orta kulak ve iç kulak.Dış ortamdan gelen sesler kulak kepçesi aracılığıyla toplanıp dış kulak yolundan geçerek kulak zarına ulaşır ve kulak zarını titreştirir.Bu titreşim kulak zarına yapışık 3 adet küçük kemikçik aracılığıyla iç kulağa iletilir.İç kulaktaki sıvı titreşerek duyma sinirini uyarır ve duyma gerçekleşir.


İşte bu noktada önemli olan kulak zarının titreşebilmesi için, orta kulakta hava ile iltihapsız bir boşluk olmalıdır.


Orta kulakla geniz arasındaki kanal (östaki tüpü) aracılığıyla orta kulağa düzenli olarak hava girer.Ancak özellikle küçük çocuklarda toplum tarafından ‘’geniz eti’’ diye bilinen et büyümesi varsa bu kanal tıkanır ve orta kulakta sıvı birikmesine neden olan süreç başlar. Geniz eti aslında doğuştan tüm çocuklarda vardır ve faydalıdır. Geniz etinin sağ ve solunda yukarıda bahsettiğimiz orta kulağa hava dolmasını sağlayan östaki borusunun ağzı bulunur. Bazı çocuklarda geniz eti normal büyüklüğünden daha fazla büyüme gösterir.Bunun sonucunda bu kanalın geniz kısmındaki ağzı tıkanır ve orta kulağa hava dolmaz.Bir süre sonra orta kulakta negatif basınç(vakum etkisi) oluşur ve ortakulağı besleyen damarlardan orta kulağa sıvı (serözite) sızması gelişir.Bu durum ilerledikçe orta kulaktaki hava dolu boşluk tamamen sıvıyla dolar ve işitme için gerekli olan kulak zarı titreşmesine engel olur,çocukta işitme kaybı başlar.


Bu durum gelişirken çocukta orta kulak iltihabında gördüğümüz ağrı, ateş gibi hiçbir şikayet olmaz.Gelişen işitme kaybı yavaş seyirli olduğundan aileler bunun farkına varamayabilir.Aileleri doktora gitmeyi düşündüren en önemli şikayet geniz eti büyümesi sebebiyle çocukta görülen geceleri ağzı açık uyuma ve horlamadır.Aileleri işitme azlığı yönünden uyaracak en önemli göstergelerden biri ise çocuğun televizyonun sesini normalden fazla açarak izlemesi, arkasından seslenildiğinde yanıt vermemesidir.


Erken teşhisin önemi


Oluşan negatif basınç sonucu kulak zarında başlangıçta sadece içe doğru çökme olur.Bu aşamada yapılacak sadece 30 dakikalık ameliyatın başarılı olma olasılığı çok yüksektir. Olay ilerledikçe kulak zarı orta kulaktaki değişik yerlere yapışmaya başlar daha da ilerlerse orta kulakta hiç boşluk kalmaz (atelektazi) ve hasta ameliyatla düzelme şansını büyük ölçüde kaybeder,var olan işitme kaybı ilerleyici ve kalıcı hal alır.


Tedavi Yöntemi


Öncelikle ağzı açık uyuma ve aşırı horlama şikayeti ile gelen ve işitme kaybı olan bir çocukta; endoskopla geniz eti büyümesini tetkik ederiz. Kulak zarlarında çökme veya zarın arkasında sıvı birikimi, hava kabarcığı tespit ettiğimizde mutlaka işitme ve basınç testlerini (odyogram ve timpanogram) yaptırırız. Bu testlerde işitme kaybı ve negatif basınç tespit edersek, işitme kaybı az olanlarda ilaç tedavisi veririz ve çocuğa bol bol sakız çiğnemesini balon şişirmesini öneririz.Kontrolde çocukta düzelme varsa tedaviye devam ederiz.Fayda görmeyen ve işitme kaybı fazla, zardaki çökme ilerlemiş olan çocuklarda ameliyat kararı veririz.


Ameliyat


Ameliyatta öncelikle tıkanıklığa sebep olan geniz eti alınır ve östaki tüplerinin ağzındaki tıkanıklık ortadan kaldırılır.Daha sonra kulak zarına, orta kulağa alternatif yolla hava dolmasını sağlamak amacıyla parasentez yapılıp (kulak zarına delik açma ) ihtiyaç halinde tüp dediğimiz (ventilasyon tüpü) malzeme takılır.Tüpün şekli aynen bir makara gibidir.Makaranın kalkık ucları aracılığıyla kulak zarına asılır ve ortadaki delikten de hava dış kulak yolundan orta kulağa geçer.Bu tüp 6 ay ila 1 yıl arasında kulakta kalır ve daha sonra kulak tarafından zardan atılır.Tüpün alınması için ikinci bir ameliyata gerek yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Orta Kulakta Sıvı Birikmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Kulakta Sıvı Toplanması Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK
► Orta Kulak İltihabı Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Çocuklarda Orta Kulak İltihapları Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR
► Akut Orta Kulak İltihabı Nedir? Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Karın Boşluğunda Sıvı (Assit) Toplanması-Olguya Yaklaşım ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Orta Kulakta Sıvı Birikmesi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:17
Top