2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişimde "Ben" veya "Sen" Dili Kullanmak Kişilerle İletişimin Olumlu ya da Olumsuz Olmasını Belirleyebilir.
MAKALE #9166 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Haziran 2012 | 38,186 Okuyucu
İLETİŞİMDE KULLANILAN DİL ŞEKLİ,İNSANLAR ARASI İLETİŞİMİN YÖNÜNÜ BELİRLEYEBİLİR...

İLETİŞİM KAVRAMI,çok farklı alanlar da ve farklı anlamlara gelebilse de işleyeceğimiz konuda; insanların duygu düşünce ve bilgilerini birbirlerine her türlü yolla iletmeleri anlamındadır.İnsan için iletişim psikolojik anlamda ;varlığının farkedilmesi ve farkedildiğinin de kendisine iletilmesi gibi çok önemli "varoluş"ihtiyacını karşılama aracıdır da diyebiliriz.

insanların zamanlarının %80-90 kadarını iletişim içinde geçirdikleri bilinir. Bu durum;insanın diğer insanlarla iyi gecinmeye , paylaşmaya,sevmeye-sevilmeye-saygı duymaya duyulmaya,duygu ve düşüncelerini aktarma ihtiyacının çok önemli göstergesidir.Diğer kişilerle iyi ve doğru iletişim kurabilenler,aile,arkadaş,iş ve sosyal ortamda uyum ve başarıyı yakalayabileceklerinden,yaşamda başlarına gelen olumsuz olayları,sıkıntıları,bocalamaları,kararsızlıkları,guvensizliği,üzüntü ve bunalımları çevrenin pozitif katkılarıyla çok daha kolay atlatabilirler..

Olumlu iletşimin kurallarından biri de kişiler arası iletşimde kullanacağımız dili doğru seçebilmektir.

İLETİŞİMDE "SEN DİLİ"KULLANMAK OLUMSUZ DÜŞÜNCE VE DUYGULARA YOL AÇABİLİRKEN "BEN DİLİ KULLANMAK" OLUMLU DÜŞÜNCE VE DUYGULARA NEDEN OLABİLİR..

İletişimde "SEN"dili kullanmak;karşınızdaki kişide SUÇLULUK VB. OLUMSUZ DUYGULAR uyandırarak,ilişkilerin daha da bozulmasına neden olabilirken," "BEN"dili kullanmak karşınızdaki kişinin sizin yaşadığınız olayları, hissettiğiniz duyguları anlamasını sağlayarak ilişkilerin düzelmesine,kişilerin birbirini hoş görmesine tartışmanın olumlu bir sonuca bağlanarak,kişilerin birbiriyle konuşabilmesine,sorunlarını çözebilmesine neden olabilir.Ailede eşler,çocuklarıyla anne-babalar,iş yerinde arkadaşlar,çevrelerindeki insnalarla iletşimde bütün kişiler "BEN"dilini tercih etmeliler..

SEN DİLİNE ÖRNEK;

-Ders çalışmıyorsun,sınavdan zayıf aldın, beni çok üzdün!
-Geç geleceğini bildirmedin beni endişelendirdin!
-Siparişimi unutmuşsun,pasta yapamadım ,beni misafirlere mahcup ettin!...vb.

"SEN " DİLİNİN İLK CÜMLESİNE BAKARSAK:

-DERS ÇALIŞMIYORSUN,SINAVDAN ZAYIF ALDIN,BENİ ÇOK ÜZDÜN;

-Ders çalışmıyorsun(TEMBELSİN),sınavlardan Zayıf aldın.(BAŞARSIZSIN) beni çok üzdün(SUÇLUSUN)
söyelenen kişiye mesajı:"TEMBEL,BAŞARISIZ VE SUÇLUSUN.."olmuştur.

-TEMBEL,BAŞARıSIZ VE SUÇLU OLAN KİŞİNİN YAPABİLDİĞİ DE;TEMBELLİK,BAŞARSIZLIK VE SUÇLU DAVRANIŞLARDIR..BÜYÜK İHTİMALLE KİŞİ DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRMEDEN SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECETİR,bu konuşma tarzından sonra...

-“SEN”diliyle karsımızdakinde genelde “SUÇLULUK VB. OLUMSUZ DUYGULAR UYANDIRIRIZ.

KİM "SEN DİLİ" kullanarak kendisine söylediği sözlerle ve ilettiği mesajlarla “ OLUMSUZ DUYGULAR HİSSETTİREN BİRİYLE İLETİŞİM İÇİNDE KALMAK İSTER!


"BEN" DİLİNE ÖRNEK;

Yukardaki ilk cümle"DERS ÇALIŞMIYORSUN,SINAVDAN ZAYIF ALDIN,BENİ ÇOK ÜZDÜN" “BEN”diliyle şöyle olabilir;

-SINAVDAN DÜŞÜK NOT ALMANA ÜZÜLMEME RAĞMEN SANA GÜVENİYORUM VE ÇALIŞMANI DÜZENLEDİĞİNDE YİNE İYİ NOTLAR ALACAĞINI BİLİYORUM!

Bu cümleyle karsınızdakine ,düşük sınav notuna üzülmenize rağmen;

"BEN SANA GÜVENİYORUM“çalışmanı düzenleyebilecek,(ÇALIŞKANSIN) yine iyi notlar alabilecek “GEÇMİŞTE BAŞARILIYDIN YİNE BAŞARACAKSIN!”birisin demiş oluyorsunuz..

Burda önemlii nokta "DÜŞÜK NOT ALARAK BENİ SEN ÜZDÜN !" mesajı iletmeyerek suçlamaktan kaçınılmasıdır..Buna rağmen "DÜŞÜK NOT ALMASININ ÜZÜLMESiNE VESİLE OLDUĞU DA BELİRTİLMİŞ ama KARŞIDAKİ KİŞİYE UYGUN DİLDEN ,SUÇLAMADAN ,YAŞADIĞI DUYGU AKTARILARAK,ANLAMASINA FIRSAT VERİLMİŞTİR..

Heralde çoğumuz içinde :" BAŞARILISIN,SANA GÜVENİYORUM,ÇALIŞKANSIN"sözü ve mesajı "OLUMLU DUYGULAR OLUŞTURAN VE OLUMLU DAVRANMAYA MOTİVE EDEN" bir ifadedir.

İletişiminizin güçlü,duygu ve düşüncelerinizin olumlu olması dileğiyle..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişimde "Ben" veya "Sen" Dili Kullanmak Kişilerle İletişimin Olumlu ya da Olumsuz Olmasını Belirleyebilir." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Etkili İletişimde Beden Dili Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
► Olumlu ve Olumsuz Yönlerimiz Psk.Işınsu GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İletişimde "Ben" veya "Sen" Dili Kullanmak Kişilerle İletişimin Olumlu ya da Olumsuz Olmasını Belirleyebilir.' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:12
Top