2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiğinde Son Trendler
MAKALE #9191 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Haziran 2012 | 4,753 Okuyucu
Günümüzde burun estetik ameliyatları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık yapılan estetik yüz cerrahi ameliyatı. Ancak baştan söylemeliyim ki “Hokka burun” yaptırmanın modası çoktan geçti. Bizler gelişen ameliyat teknikleri sayesinde, her hastamıza özel burun tasarlayarak ameliyata hazırlık yapıyoruz. Bu nedenle son zamanlarda ameliyat olan hastalara baktığınızda birbirine benzeyen burunlar görmüyorsunuz. Kişiye özel yaklaşımla hem fonksiyon olarak hem de şekil olarak doğal burunlar ortaya koyabilmek hedefimiz.

Bir kişinin yüzüne ilk baktığınızda önce gözlerine ve dudaklarına bakarsınız ancak kötü yapılmış bir estetik operasyon söz konusuysa, bunun tam tersini yaparsınız. Kişinin burnuna odaklanırsınız. İdeal olan kişinin tüm yüz hatlarıyla uyumlu olarak yapılan estetik ameliyattır.

Estetik burun ameliyatları artık daha kolay ve acısız, iyileşme süreleri kısa, sonuçlar ise son derece doğal. Çok yakın zamana kadar, burun bölgesi ameliyatları, uzun süren iyileşme süreçleri ve sosyal hayattan 7-10 günlük bir ayrılma gerektirmesi ile hastalar için zahmetli bir ameliyattı ancak tekniklerin gelişmesi, burun tamponu uygulamasına son verilmesi, alçılama (splint) gerekmeyen birçok hastamıza burun alçısı yapmamamız ile hastalarımızın operasyon sonrası konforu oldukça artmıştır.

Zaman zaman burunda sadece düzeltilmeye ihtiyaç duyulan bölgelere yapılan küçük işlemler ile hem gerekli düzeltmeleri yapabiliyoruz hem de anatomiyi değiştirmediğimiz için sonuç çok daha doğal ve kalıcı olabiliyor. Yani küçük dokunuşlarla büyük değişiklikler yapabiliyoruz. Ancak doğallık bizim için her şeyden önemli, ameliyat geçirmiş hastalarımızın bu işin uzmanı bir doktor tarafından muayene edildiklerinde dahi ameliyat olduklarının anlaşılamaması ne kadar “rafineri bir burun” ortaya konulduğunu göstermesi bakımından değerli. Burun bölgesinde sadece gerekli yerlerin minimal yaklaşımla düzeltilmesi ve büyük bir travma oluşturulmaması ile travma sonrası oluşan şişmeler morarmalar da en aza indirilebiliyor.

Unutmamak lazım ki; yüzdeki doğallığı ve güzelliği dışa yansıtan en önemli unsur kendi içinde ve yüzdeki diğer yapılarla orantılı, uyumlu, simetrik bir burun şeklidir. Ancak fonksiyon görmeyen bir burun bu tanıma sığmaz.

Günümüzde burun estetiğinde doğal ve güzel burun tanımına fonksiyonel yönden de kişiyi memnun eden burun ibaresi eklenmiştir. Yani kişinin nefesini burnundan rahatça alıp vermesi, spor yaparken sıkıntı yaşamaması, zaman zaman ya da her zaman gripli dönemdeymiş gibi burun tıkanıklığının olmayışı, geceleri ağızdan nefes alma, horlama, ağız kokusu - ağızda kuruma şikayetleri yaşamaması lazımdır. Bu bahsettiğim şikayetler yaşam konforunuzu olumsuz etkileyerek hayatı size zindan edebilir, Özellikle rinoplasti ameliyatı geçirdikten sonra bu şikayetlerin artmış olması tam anlamıyla bir hayal kırıklığıdır.


Bu ameliyattaki ana hedef aynı seansta hem fonksiyonel hem de şekille ilgili tüm problemleri çözmektir. Bu arada zaman zaman meslektaşlarımın da hastalarımın da atladığı durum kişilik yapısına uygun burun şeklini ameliyat öncesi karşılıklı konuşup belirlemektir. Güzel ve iyi herkese göre farklılıklar gösterebilir, yani görecelidir.Dolayısıyla ameliyat olmak isteyen hastalarımızın memleketleri, genetik özellikleri, yetişme tarzları ve meslekleri yaptıracakları burun şeklinde etkili olmaktadır.Örneğin kimi hastalarım burun ucunun hafif kalkık olmasını isterken kimisi de burun sırtının düz yada hafif oyuk olmasını talep edebiliyor, tabii burada önemli olan bir noktada biz burun estetiği yaparken ve burun şeklini dizayn ederken burun kıkırdak ve kemik yapısının izin verdiği oranda bu düzenlemeleri yapıyoruz.Yani çok büyük ,iri bir burnu küçültürken yada aşırı küçük bir burnu büyütürken yapabileceklerimizi ve hedeflerimizi gerçekçi belirlemeliyiz.
Burunda nefes problemini yaratan nedenler toplumda hemen hemen pek çok hasta tarafından biliniyor. Burun orta bölmesi olan septum dediğimiz duvardaki eğrilikler, ya da konka dediğimiz burun etlerindeki büyümeler en sık sebeplerdir. Burnun orta duvarının düzeltilmesi çok önemlidir. Bence estetik ameliyatında başarısına ve uzun süreli sonuçlarına etki eder. Hekimin tecrübesi ve yaklaşımı bu cerrahide önemlidir. Fazla olan kısmın çıkarılmasından ziyade korumalı düzeltme tercih edilen bir yöntem olarak son yıllarda popülerdir. Bu bölgeye yapılacak hatalı bir uygulama burun estetiğinde de telafisi güç problemler yaratabilir.

Estetik burun ameliyatları iki tür teknik ile yapılabilir. Her iki tekniğin de kendine has avantajları mevcuttur.Kapalı Teknik kesilerin burun içine yapıldığı daha çok burun sırtı ve ucunda sınırlı bir takım değişiklikler yapılması planlanan hastalarda uygulanan tekniktir. İyi ve tecrübeli ellerde daha büyük deformiteler de düzeltilebilir.

İkinci teknik ise 'açık teknik' olarak adlandırdığımız tekniktir. Bu teknikte kapalı teknikte yapılan kesilere ek olarak burun dudak bileşkesinden cilde de bir kesik yapılır ve burnun kemik ve kıkırdak yapıları tamamen ortaya konur. Burun delikleri arasına yapılan kesi çoğunlukla hiç iz bırakmadan iyileşir. Bu teknik sayesinde kapalı teknik ile yapamadığımız birçok işlem yapılabilir.

Buruna yeni şeklini vermek için burnun kemik ve kıkırdak yapılarından çıkarmamız gereken kısmını çıkarıyoruz, kıkırdak eklememiz gereken yerlere yine burun içinden aldığımız kıkırdaklara yeni şekil vererek, kıkırdak ekliyoruz. Burun ile yüzün birleşme yerindeki kemiği çok keskin aletlerle kesiyoruz ve burnu gerektiği kadar daraltıyoruz, burun ucundaki kıkırdaklara dikişler atarak veya kıkırdak ekleyerek şekil veriyoruz, gerekirse burun kanatlarına kıkırdak ekliyoruz ve ameliyat sonunda burun tabanı genişse bu kısmını daraltıyoruz. Böylece buruna yeni şeklini vermiş oluyoruz.
Her estetik ameliyatın olduğu gibi burun estetiği ameliyatının da limitleri vardır. Ameliyatı yapan hekim daima hastası için en iyisini ister, yüzünüze uygun ve doğal bir burun yapmaya çalışır. Ancak tabii ki elinde sihirli bir değnek yoktur. İyi sonuçlar cerrahın ustalığı ve burnu iyi analiz etmesinin yanında size bağlı bazı faktörlere de bağlıdır. Burun derinizin kalınlığı veya inceliği, deri altı dokunuzun kalınlığı, sigara içip içmemeniz, iyi beslenip beslenmediğiniz, burun içi kıkırdak ve kemik dokularınızın kalın veya ince oluşu, ameliyat öncesi burnunuzdaki bozukluğun derecesi ve böyle birçok faktör doktorun inisiyatifi dışında ameliyat sonucunu etkileyecektir.

Burun, tek başına yüzde çok büyük değişiklik yapabilen bir organdır ancak burunu şekillendirirken çene, alın gibi yüzün diğer bölümleri ile orantısını değerlendirmek çok önemlidir. Daha ilk görüşte burundaki problem ve yüzün diğer bölümleri ile ilişkisi anlaşılsa da, genellikle önden ve yandan çekilen burun fotoğrafları bilgisayar ekranında hasta ile birlikte yorumlanır.Problemlerin tespiti ve daha düzgün bir profil oluşturulması için burun estetik operasyonu planı artık bilgisayar yardımıyla daha kolay yapılmakta, aynı zamanda problemin ve çözüm şeklinin hasta tarafından da iyi anlaşılmasını, doktor ve hasta arasında mutabakatın daha net olmasını sağlamaktadır. Buruna odaklanarak gelmiş birçok hasta problemin çene, alın, gıdı gibi komşu bölgelerde de olabildiğini görmektedir. Çenenin burun ve alına göre daha geride olması yaygın görülen bir durumdur. Bu durumda eş zamanlı olarak çene büyütme önerilebilir. Bazen de burun kökü çukurluğunun fazla olmasından dolayı alın bombe ve burun kemerli görülebilir. Bu durumda burun kökünün, burun sırtının doldurulmasını önerilebilir. Alnınız geride ise alın bombeliğinin artırılması gerekebilir. Genellikle bu bölgelere ameliyat esnasında burnunuzdan çıkan kendi dokularınız konacağından eş zamanlı yapılması hasta açısından büyük kolaylıktır.

Burun estetiği sonrası oluşan morluk ve şişliğin nedeni doku içine kanın sızmasıdır. Bu nedenle ameliyat sırasında az kanama olursa morluk ve şişlik az olacaktır. Bunu sağlamada anestezinin büyük önemi var. Ameliyat esnasında anestezi doktoru tansiyonunuzu düşük tutarsa kanama çok az olur. Bu nedenle hastane ve anestezi doktoru seçimi de ameliyat sonrası erken dönemde düzelme için önemlidir. Elbette ameliyatta dokulara saygılı çalışmak ta morluk ve şişliklerin az olması için ayrı bir önem taşır bu nedenle hızlı ama aceleci davranmadan düzgün cerrahi planda çalışmaya özen gösteriyorum.


Ameliyat sonrası İlk iki gün hafif oturur pozisyonda yatak istirahat gerekir. Düz yatarsanız yüzünüz deki şişlikler artar. İki günden sonra günlük aktivitelerinize başlayabilirsiniz. Ancak ağır kaldırmamalısınız. Başınızı kalbinizden aşağı seviyede tutmamalısınız. Yedinci günden sonra ise tamamen günlük hayata dönebilirsiniz. Üç hafta boyunca aşırı fiziksel aktivitelerden (yüzme, aerobik, jogging, bisiklet vs) sakının.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiğinde Son Trendler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Defne ERKARA
► Burun Estetiğinde Yeni Trendler Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Dudak Estetiğinde Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiğinde Son Trendler' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:13
Top