2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Bazı Çocukların Arkadaşı Yoktur?
MAKALE #9192 © Yazan Uzm.Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN | Yayın Haziran 2012 | 11,302 Okuyucu
Neden bazı çocukların arkadaşı yoktur?

Çocuklar çok çeşitli nedenlerden dolayı sosyal alanda sorun yaşayabilir. Bunlardan bazıları kendi kontrolleri dışındadır. Aşağıdaki faktörlerden bazıları çocuğun yeni arkadaşlıklar kurması veya bunların sürdürmesi konusunda güçlük yaşamasına neden olabilir:

Çocukla ilgili etkenler;

- Mizaç özellikleri (utangaçlık gibi)
- Dikkat problemleri / hiperaktivite
- Öğrenme güçlükleri
- Sosyal beceri problemleri
- İletişim becerileri ile ilgili güçlükler
- Fiziksel, duygusal veya bilişsel gelişimde görülen gecikmeler
- Fiziksel engel veya itici fiziksel görünüş
- Kronik hastalıklar, sık hastaneye yatmak, okul devamsızlığı
- Grup faaliyetlerine katılımı sınırlaya zayıf büyük kas becerileri
- Duygusal güçlükler ( depresyon, anksiyete, düşük benlik saygısı)
- Çocuğun yalnız kalmayı tercih etmesi
- Çocuğun sosyal doyumunun ve arkadaşlık ihtiyacının büyük bir ölçüde aile bireyleri tarafından karşılanıyor olması.
- Sahip olduğu kültürel değerlerin akranlarınınkiyle uyuşmaması

Aileyle ilgili etkenler


- Anne- babanın tutumunun (aşırı otoriter veya aşırı hoşgörülü, kayıtsız-ilgisiz) çocuğun sosyal gelişimini olumsuz yönde etkilemesi

- Anne- babanın, çocuğu, arkadaşlık geliştirmek için ihtiyaç duyduğu zamanını, enerjisini ve olanaklarını, onu sınırlayan programlı faaliyet ve görevlerle fazla meşgul etmesi
- Anne- babanın çocuğun arkadaş seçimi konusunda aşırı eleştirici ve olumsuz olması
- Anne- babanın yetersiz sosyal becerilere sahip olması; çocuğun iyi bir modele sahip bulunmaması
- Anne- babanın madde bağımlısı olması
- Anne- babanın eğitiminin şiddet içermesi
- Ailede stres veya istismarın yaşanması
- Anne- babanın çocuğu aşırı derecede koruması veya bulunduğu etkinliklere aşırı sınırlamalar getirmesi
- Anne- babanın, çocuklarının bireyselliğini veya özel ihtiyaçlarını değerlendirme konusunda zorlanması

Çevresel sosyal etkenler


- Ailenin kırsal, izole bir bölgede yaşaması

- Evin okula uzak bir yerde bulunması
- Civarda az çocuğun bulunması
- Ailenin her yaz tatil amacıyla uzak yörelere gitmesi
- Ailenin ekonomik açıdan sıkıntı yaşaması ve sık sık taşınması
- Ailenin kültür veya dile ait farklılığının bulunması
- Toplumun çocukları bir araya getirmek ve toplumsallaştırmak için olanak ve programların yetersiz kalması
- Çocukla akran grubu arasında giyiniş, davranış ve diğer farklılıkların bulunması


Aileye ;

- Çocuğun problemlerinin nedenini araştırın.

- Anne- baba olarak, çocuğun neden mutsuz olduğunu ya da akranları tarafından reddedildiğini keşfetmeye çalışın. Yetişkin bakış açısından çocuğun dünyası oldukça basit gözükebilir, ancak gerçekte karmaşık ve farklı ihtiyaçlarla doludur. Örneğin, çocuğun oyun alanında başarması gereken birçok görev olabilir; bir gruba girmek, konuşmayı sürdürmek, oyunu düzenlemek, sataşma ve diğer engellenme girişimleriyle başa çıkmak ve diğerleriyle olan anlaşmazlıkları çözümlemek. Bunlar ele alınması zor konulardır ve eğer çocuğunuz bunlarda başarılı değilse, arkadaşlık kurma ve sürdürme konusunda güçlük yaşayabilir.
- Arkadaşlarının olmamasının reddedilme, ihmal edilme veya sadece utangaç bir çocuk olmak gibi çeşitli çocuk merkezli nedenleri vardır. Reddedilen çocuklar akranları tarafından açıkça beğenilmeyen ve sürekli hoş karşılanmadıkları hissettirilen çocuklardır. Bu çocuklar çoğu kez saldırgan, engelleyici, ve sataşmalara karşı aşırı duyarlı olma eğilimindedirler. Bunlar zarar verici, kuralları ihlal edici olabilirler veya kendilerini o kadar huzursuz hissederler ki başkalarının kendilerini reddetmesine neden olurlar. Kendi iç tepkisel ve engelleyici davranışlarından dolayı da reddediliyor olabilir. Bazılarının dikkat bozukluğu ve hiperaktivitesi olabilir.

Diğer taraftan, ihmal edilen çocuklar açıkça reddedilmez ve rahatsız edilmezler ancak çoğu kez önem verilmez, unutulur, arkadaş toplantılarına davet edilmez ve bir takıma seçilecek en son kişi olarak düşünülürler. Bu çocuklar yalnızlığı kendileri seçmiş gibi algılanabilirler ve pasiflikleri nedeniyle bu duruma düşmüş olmaktan nefret ediyor olabilirler. Ya da gerçekten yalnız kalmayı tercih edebilirler.

Kendilerini akranlarına kabul ettirmek, çocuklar için tatmin edici deneyimlerden birisidir; akranlar tarafından reddedilmek veya alaya alınmak çocuğun benlik değeri ve güven duygusu üzerinde büyük darbe olabilir.

Çocuğunuza bu yalnızlığın üstesinden gelebilmesi konusunda yardım edebilmeniz için ilk adım, sizin ve çocuğunuzun bir problemin varolduğunu kabul etmesidir. Duyarlı ve destekleyici bir tavırla birlikte bu durum hakkında konuşun. İnkar, üzüntü, utanç, veya makul bir neden bulma, normal tepkiler olsa da sizin ve çocuğunuzun bunları aşması gerekir.

Çocuğa yardım ederken, gerçekçi seviyede beklentiler oluşturun; çabaları ve küçük gelişmeleri bile çok fazla övgü ve ödülle destekleyin. Çocuğun çabalarının en büyük ödülü kurduğu arkadaşlıklar olacaktır.
Kaygılarınızı çocuğunuzla konuşmak için sessiz bir yer bulun. Kendisini endişelendiren konuları dile getirmesine fırsat tanıyabilecek bazı genel, açık uçlu sorular sorun. Kendisinin yardımıyla, yaşadığı güçlükleri belirleyin. Kendisini değersiz hissetmemesi ve ümitsizliğe kapılmaması için, belirli bir davranış üzerinde sakin, destekleyici bir şekilde odaklandığınızdan emin olun. Yetersiz sosyal becerileri sizi veya diğer aile üyelerini rahatsız etse de, onu utandırmamak ve daha da endişeli hale getirmemek önemlidir. ‘Hiçbir zaman arkadaşın olmayacak.’ ‘Kimsenin senden hoşlanmamasına şaşırma.’ ‘ Bir aptal gibi davranıyorsun.’ gibi ifadelerden kaçının. Çünkü ‘duygusal istismar’ adını verdiğimiz bu tür bir yaklaşım en az bedensel ceza kadar yıkıcı etki yapar. Benlik değerini örseler. Kendisini değersiz hissetmesine neden olur.
Benlik değerini korumak ya da acı ve utanç veren durumlardan kaçınmak için, ne kadar belli olsa da çoğu kez çocuklar hayatlarında bir problem olduğunu inkar edeceklerdir. Problem kabul edilse bile, bunun sorumluluğunu ve çözümünü kabul etme de zorluk yaşayabilirler. Fakat, her iki taraf içinde durumu daha iyi hale getirmek için, ilk önlem olan basmak bir güçlüğün gerçekten varolduğunu kabul etmektir.
Problem bir kere teşhis edildikten ve kabul edildikten sonra çocuğunuzun güçlüklerinin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için harekete geçin. Sosyal beceriler öğrenilebilir. Kendisine anlamlı gelebilecek sözlerle, suçlamadan, açıklayarak problemlerinin ne olduğunu anladığından emin olun. Kötü ve olumsuz tahminlerden kaçının ve bunun yerine iyimser ve olumlu bakış açınızı sürdürün.

- Çocuğunuza davranışlarının sonuçlarına göre davranmasını öğretin.

- Evde açık iletişimi sürdürün.
- Empati ve sorumluluk arasında bir denge kurun.
- Bazı anahtar sorular sorun
- Çocuğunuzu gözlemleyin
- Okuldan bilgi alın
- Çocuğunuzu yönlendirin
- Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerini saptayın
- Bir beceriyi geliştirmeleri için özel ders aldırın.

Eğer çocuğunuz hala arkadaş kurma konusunda zorlanıyorsa ve sizin çabalarınız başarısız sonuç vermişse; bir uzmanda yardım alın.

Uzmanlar size çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmesine yardım etmek amacıyla programlar önerebilir. Çocuğa dönük terapi ve aile terapisi genellikle çocuğun daha olumlu arkadaşlıklar kurabilmesi için doğru yönlendirme konusunda yardımcı olabilir. Anne- baba okulları yoluyla gerçekleştirilen, anne-baba eğitimi, bu terapötik çabaların bir parçası olabilir., çocuğunuzun olumlu davranış değişikliklerini tanımanız, pekiştirmeniz ve ödüllendirmeniz de yardımcı olur.
Diğer problemler ( dikkat eksikliği, öğrenme güçlükleri veya duygusal problemler) sosyal alandaki güçlüklere etkide bulunabilir. Bu tür problemleri olan çocuklar uzman yardımından yararlanabilirler.

Çocuğun arkadaş olma ve arkadaşlığını sürdürme becerisinin; benlik değeri ve başarısıyla yakından ilişkili olduğunu unutmayın. Bu nedenle bu konuda yaşanan sorunların bir an önce çözüme kavuşturulabilmesi için gerekli hassasiyeti gösterin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Bazı Çocukların Arkadaşı Yoktur?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN'in Yazıları
► Neden Çocuğunuzun Arkadaşı Olmamalısınız? Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Arkadaşı Olmak mı? Ebeveyni Kalmak mı? Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Sorumsuz Çocuk Yoktur! Çocuklarda Sorumluluk Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Şiddet Varsa, Sevgi Yoktur: Flört Şiddeti Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Neden Bazı Çocukların Arkadaşı Yoktur?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Nedir? Eylül 2012
► Ergenlikte Ebeveyn Tutumları PDF Temmuz 2012
► Karne ve Ebeveyn Tutumları Haziran 2012
► Ebeveyn Ölümü ve Etkileri ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2012
◊ Projektif Testler Kasım 2013
◊ Çocuklarda Öfke Kontrolü Ağustos 2013
◊ Çocuklarda Korku Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:50
Top