2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Aylarında Cilt Beslenmesi ve Sağlığı
MAKALE #9197 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Haziran 2012 | 3,995 Okuyucu
Sağlıklı bir cilt için sağlıklı beslenmek oldukça önemli bir faktördür. Cildin genç görünmesi kırışıklıklarla mücadele etmek yaşlanmayı geciktirmek ve çevrenin kötü etkisinden ( egzoz dumanları, bacalardan çıkan dumanlar ) cildimizi korumak için besinlerden faydalanabileceğimizi unutmamalıyız. Uzun yıllar boyunca egzoz dumanlarına maruz kalmak çevrede ki toz ve artıklar cildimizde kötü sonuçlara neden olabiliyor. Oysa besinlerle cildimize yenilik kazandırmamız yaşlanma önleyici bir görünüme kavuşturmamız mümkün.

Leke ve aknelerden kurtulmak için yararlanabileceğimiz besinlerin arasında sıkça tüketilmesi gerekenlerden yeşil yapraklı sebze ve meyveler geliyor. Brokoli marul roka tere gibi yeşil yapraklı sebzeler ve kavun kivi muz gibi meyveler cildimizin yenilenmesini sağlayacak ve antioksidan özellik göstererek yaşlanmaya karşı cildimizi koruyacaktır. Brokoli cildi esnek tutar ve kansere karşı korur morarama ve çürümelerin önüne geçer ve akne oluşumunu önler. Ispanak içerisinde bulunan A vitamini sayesinde cildin yeni hücreler üretmesinde yardımcı olacaktır buda cilt kuruluğunu azaltacak ve cildin daha parlak ve daha genç görünmesini sağlayacaktır.

Özellikle yaz aylarında brokoli ve maruldan yararlanarak yaptığımız bir mevsim salata içerisine bir yemek kaşığı dökeceğimiz bir zeytinyağı ile bir öğünümüzü geçirmemiz cilde yenilik kazandırmak açısından bize yarar sağlar ve zeytinyağının da yaşlanmayı geciktirici özelliğinden faydalanarak cildimize sağlıklı bir görünüm kazandırabiliriz. Sıvı yağlardan zengin beslenmek cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir çünkü deri sağlığı ve korunmasında öncelikle yağlar görev yapmaktadırlar.

Omega 3 içeriği yüksek olan bu nedenle antioksidan etki gösterecek olan kuruyemişlerden ceviz ve fındık ile de deri sağlığımızı koruyabilir yaşlanmayı geciktirici etkiler gösterebiliriz.

Yaz aylarında en çok dikkat edilmesi gereken fazla yağlı ve fazla tuzlu besinlerden kaçılmasıdır. özellikle Kızartmalar sıklıkla tüketilmemelidir ana öğünlerde hafif zeytinyağlılar ya da omega 3 içeriği yüksek olan balıklar tercih edip hem akne probleminin önüne geçilecek hem de ara öğünlerde cildi gençleştiren ve kırışıklıklara iyi gelen orman meyveleri dut, böğürtlen, çilek tüketmek etkili olacaktır.

Çinko cilt üzerinde olumlu etkilere sahip olan bir mineraldir. Koyu yeşil yapraklı bitkilerden ve balıktan rahatlıkla temin edebileceğimiz çinko ile akneli bir cildin önüne geçmiş oluruz. Somon ve levrek balığı ile yapılmış bol yeşillikli bir salata ve yanında tüketilecek bir dilim ekmek hem cilt sağlığı hem de kilo koruma üzerinde benzer etkiler gösterir.

Güneş ışınlarının cildimize daha fazla zarar vermeye başladığı yaz günlerinde özellikle kırmızı sebzelerden faydalanmak etkili olacaktır, bunların içinde pancar kılcal damarlarımıza etki eder ve tüketilmesi önerilen bir besindir.

Bu aylarda bol su tüketmek en önemli koşuldur, suyun başlıca cildimizi yenileyen genç gösteren yara iyileşmesine etki eden nemlendirici özellikleri ile günde mutlaka 12 bardak kadar tüketilmesi gerekir.

B1 vitamini içeren tahıllar ve bazı kuruyemişlerde cilt sağlığı üzerinde yenileyici etkilere sahiptir. Esmer ekmekler esmer pirinçler ve bunlardan ağırlıklı menülerle beslenmek yaz aylarında hem ihtiyacımız olan lif oranını almamızda bize yardımcı olacak hem de deri korunması ve yaşlanmanın gecikmesi konusunda etkili bir faktör olacaktır.

Havuç akne oluşumuna ve cilt yenilenmesine yardımcı olan bir besindir yine soya fasulyesi cilde parlaklık verir ve gerginliğini alır. Kurubaklagiller ( nohut, kuru fasulye, mercimek ) içerdiği yüksek protein ile cildin nem kazanmasını ve sağlıklı durmasını sağlar. Cildin yaz aylarında kaliteli proteinlere ihtiyacı vardır bunları yumurta, balık, et ya da tavuktan elde edebiliriz ancak porsiyon miktarları kişiye göre değişeceğinden miktarlar konusunda bir beslenme uzmanından yardım alınması daha doğru olacaktır. Serbest radikallere karşı koruyucu olan yeşil çay tüketimi yaz aylarında sadece 2 fincan ile sınırlanarak cilde katkı sağlayabilir.

Cilt sağlığı için makarna, pilav, çikolata, bal gibi glisemik yükü yüksek gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bu gıdalar sonrasında bizi acıktıracağından kilo alma problemine sebebiyet verir. Fazla kiloların verilmesi ve arkasından tekrar aynı kiloların geri alınması durumunda cilt sağlığı bozulmakta ve ciltte çatlaklar oluşmaktadır.
Yaz aylarında kola ve gazlı içeceklerden ağırlıklı beslenmekte ciltte selülit problemine yol açar ve bol su içmek ve hareket saatimizi arttırarak bu durumu dengelememiz gerekebilir. Yaz aylarında içilen türk kahvesinin selülit yapıcı bir özelliği yoktur ancak fazla alınması kalp çarpıntılarına neden olacağından dengeli tüketilmesi önerilebilir.
Kısacası, yaz aylarında C ve A vitamini açısından yüksek sebze ve meyvelerle beslenmek ve bol su içmek başlıca koşuldur. Doymuş yağlardan ve bu yağlarla yapılmış yemek tatlı ve hamur işlerinden uzak durmak, her gün mutlaka belirli saatlerde spor yapmak, serbest radikallere karşı cildi koruyacak ve gençleştirecek olan yaşlanma karşıtı ve kanser önleyici; cilde nem katan ve diri görünüm sağlayan özellikle brokoli, sarımsak, ceviz, fındık, armut, erik, şeftali, avokado, hindi, zeytinyağı, yumurta, balık, et ya da tavuk ve deniz ürünlerinden zengin bir mutfak tercih etmek daha doğru olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Aylarında Cilt Beslenmesi ve Sağlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Yaz Aylarında Gebe Beslenmesi Dyt.Nilay KEÇECİ
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.İrem BAŞAR
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yaz Aylarında Cilt Beslenmesi ve Sağlığı' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:52
Top