2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvenli Besin Seçimi ve Ambalajlama
MAKALE #92 © Yazan Uzm.Dyt.Turgay KÖSE | Yayın Ağustos 2007 | 4,155 Okuyucu
GÜVENLİ BESİN SEÇİMİ VE AMBALAJLAMA

Sağlıklı yaşamın en önemli etkenlerinden birini sağlıklı beslenme oluşturmaktadır. Bu konuda karşılaşılan en önemli sorunların başında güvenli besin seçimi yer almaktadır. Tüketilmesi gereken besinlerin satınalma aşamasında büyük bir titizlikle seçilmesi önemlidir. Örnek olarak; süt sağlığımız için çok yararlı bir içecektir. Ancak açıkta satılan sütün yararları bir tarafa sağlığımız açısından (Brucella gibi) önemli riskler taşımaktadır. Bu risklerin en önemlisi besin zehirlenmeleridir. Sadece satın alırken değil saklama, hazırlama, pişirme ve tüketim aşamasında da güvenlikle ilgili riskler bulunmaktadır.

Besinlerin güvenliği tüm besin zinciri boyunca yasal çerçevede kontrol edildiğinden, marketlerden besinleri dikkatlice seçmek ve sonra tüketilinceye kadar güvenli tutmak kişinin kendi sorumluluğundadır. Peki, satınalma aşamasından tüketime kadar geçen süreçte dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

İhtiyaçları listelemek: Evde tüketilmeyi bekleyen yoğurt varsa, o günkü alışveriş listenizde yoğurt bulunmasın.
Depolama koşullarınızı gözden geçirin: Dondurucunuz yeterince verimli çalışmıyorsa veya aldıklarınızın içine sığacağı kadar yer yoksa dondurulmuş ürünleri satın almayın.
Besin alışverişinizi en sona bırakın: Bazı besinler soğuk ortamda saklanmalı ve market arabasında / sepette çok fazla gezdirilmemelidir. Özellikle dondurulmuş besinler çözündüğünde hemen kullanılmalıdır. Aksi taktirde yeniden dondurulursa vitamin kaybıyla birlikte besinin bozulmasına yol açar.
Ambalajlı ürün almaya özen gösterin: Sebze ve meyve dışındaki besinleri açık olarak satın almayın. Besin zehirlenmelerinin sorumlusu olarak bilinen birçok mikroorganizma özellikle kirli eller ile besine bulaşmakta, genelde açıkta satılan besinlerde bulunmaktadır. Ambalajlı ürünleri tercih edin. Ürün ambalajının yırtık, patlak, bombeleşmiş, kirlenmiş, etiket bilgileri silinmiş, eskimiş olmamasına dikkat edin.
Ambalajın besin kayıplarına etkisi: Cam şişeler ve kaplar her zaman için daha sağlıklı olarak bilinir. Ancak süt ve süt ürünlerinde bulunan B2 vitamini ile meyve sularında bulunan C vitamini ışıktan olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu nedenle cam şişelerden ziyade, uygun karton kutularda satılan alternatiflerinin tercih edilmesi oluşabilecek besin kayıplarını önlemek adına daha yararlı olacaktır.
Konserve satın alırken: Şişmiş, hasar görmüş, paslanmış veya çentikli konserveleri almayın. Bunlar, Clostridium Botulinum isimli bakteri için uyarı işaretleridir. Bahsedilen bakteri öylesine zararlıdır ki, 1 gramı 80 bin kişiyi öldürebilir. O nedenle çok yüksek derecede sıcaklık ve vakum altında ısıtma koşullarını sağlanmadıkça evde konserve yapmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.
Etiket okuyun: Ambalajlı ürünlerde etiketlerde hangi önemli hususların bulunması gerektiğini bu konuyla ilgili kanunla belirlenmiştir. Güvenli besine ulaşmak için en önemli unsur etiketlerde üretim ve son kullanma tarihinin bulunmasıdır. İçerik bilgileri de çok önemlidir. Örneğin yumurta alerjisi olan kişi aldığı bisküvinin içeriğine bakarak kendisine uygun olup olmadığına karar verebilmelidir.
Taşıma esnasında: Mümkün olduğunda çiğ kümes hayvanı, et ve balığı alışveriş arabasına koymadan önce ayrı naylon torbalara koyun. Bazen bunların ambalajları delik olabilir ve paketlenmemiş besinlerin üzerine suları damlayabilir. Ödeme sırasında soğuk besinleri birlikte paketleyin. Böylece eve gelinceye kadar daha uzun süre soğuk kalırlar.

Son olarak; besinleri satın alırken taze olmasına dikkat ediniz. İmal ve son kullanım tarihlerini okuyunuz, tarihi geçmiş olanları almayınız. Üzerinde son kullanım tarihi olmayan besinleri rengini, görünüşünü ve kokusunu inceleyerek satın alınız. Bir ürün satın alınırken üzerinde; besin adına, firma adına ve adresine, üretildiği yere, miktarına, hazırlama ve kullanma talimatına, depolama ve saklama koşullarına dikkat ediniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Güvenli Besin Seçimi ve Ambalajlama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Turgay KÖSE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Turgay KÖSE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Turgay KÖSE Fotoğraf
Uzm.Dyt.Turgay KÖSE
Muğla
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Turgay KÖSE'nin Yazıları
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Diyetisyen Seçimi Neden Önemli Dyt.Esra DİNÇER
► Besin Güvenliği Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Güvenli Besin Seçimi ve Ambalajlama' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lezzet Düşkünleri Mayıs 2017
► Besin Güvenliği Mart 2017
► Beslenmenin Abc’si Şubat 2017
► Diyet Hataları Ocak 2017
◊ Gentestdiet Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:35
Top