2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Hidroterapi
MAKALE #9201 © Yazan Vet.Hek.Kudret ÇIĞ | Yayın Haziran 2012 | 5,391 Okuyucu
KÖPEKLERDE HİDROTERAPİ

Dünyada aquaterapi ya da hidroterapi olarak bilinen yöntem, köpeklerde her türlü spinal ileti bozukluğunun tedavisinde yaygın ve başarılı olarak uygulanmaktadır.

Bu alternatif tedavi yöntemi özünde, profesyonel bir gözetmen ile, uygun ısıda ve seviyedeki havuz , su altıdaki koşu bandı, ve planlı bir eksersiz programından oluşmaktadır.

Uygulamanın endikasyonu neurolojik patolojilerle sınırlı değildir. Araştırmalarla onlarca farklı problemde faydalı sonuçlar alınacağı anlaşılmıştır.

Ligament hasarı, kas zorlanması, her türlü artrit ve osteoartritler, cauda equina sendromu, spondilit, kalça ve dirsek displazileri, operasyonlardan sonraki yada farklı sebeplerden gelişen kas atrofileri, romatizmal hastalıklar, eklem hareket açısını azaltan hastalıklar, sırt ve bel omurlarının hernia ve diğer patolojileri, cerrahi müdahale sonrası, kırık çatlak ve diğer travmatolojik rahatsızlıkların iyileşme aşamaları; ve daha onlarca problem hidroterapinin endikasyonuna girmektedir.

Tüm bu kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra insanlarda olduğu gibi metabolizmayı hızlandırmaya ihtiyaç duyulan her durum için güvenli bir ekzersiz alternatifidir.Obez ve diyabetik hastalar , metabolik sendrom , kan basıncı yükseklikleri ,kan kolesterol seviyeleri düzenlenmesi , dolaşım bozukluklarıyla kalp damar hastası olan bireylerde giderek daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Araştırmacılar başta asosyal davranış bozuklukları ve agresyon olmak üzere pek çok psikolojik bozuklukta da aquaterapinin olumlu sonuçlarını görmüşlerdir.

Ayrıca hiçbir sağlık problemi bulunmayan genç bireylerde vücut kondisyonunun arttırılması ve kas performansı istenen durumlarda da tercih edilen bir ekzersiz olagelmektedir.Eklemlere binen ölü vücut ağırlığının % 90 oranında azalması sakatlanma ve yıpranma riskini oldukça düşürmektedir.Yarıştırılmak maksatlı yetiştirilen tazılarda, kas gücüne ihtiyaç duyulan iş köpeklerinde , arazide görev yapanlarda performans ve dayanıklılık arttırmada hissedilir farklılıklar yaratmaktadır.

Köpeklerde anatomi gereği yapılan eksersizler ve hareket, öncelikli olarak kalça ve omuz eklemleri olmak üzere tüm artikülasyon merkezlerini zorlamakta ve uzun vadede dejeneratif bozukluklar yaratmaktadır. Birde buna yaşın ilerlemesiyle elastik yapının kaybolmasını ve kilo artışını da ilave edersek eklem bozukluklarının ne kadar yaygın olduğunu kavrayabiliriz.

Özellikle gelişmiş ülkelerde insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yaşam süre ortalamaları yükselmektedir. Buda yıpranmalara bağlı oluşan eklem şikayetlerinde istatiksel bir artış yaratmaktadır. Ortalama yedi-sekiz yaşlarından sonra her köpekte değişen derecelerde artrit oluşmakta ve de bunların büyük çoğunluğu da ilaç kullanımına baş vurmaktadır. Kullanılan ilaçlar başta antienflamatuarlar (NSAID türevleri);kortizon türevleri ve glukozamin çeşitleri olmaktadır.Bu ilaçların uzun vadede oluşturdukları ciddi yan etkiler hekimleri oldukça uğraştırmakta ve yeni tedavi arayışları içine sokmaktadır.Aquaterapi bu anlamda yarattığı olumlu vücut yapılanması sayesinde ilaç kullanımı ihtiyacını azaltarak, hem asıl tedavinin başarısını arttırmakta hem de böylelikle yan etkiler hiç oluşmamaktadır.

Çoğu zaman su drenajı ve dolumunu kolayca yapabilen bir tank, sistemin temel olgusudur. Tabanda kaygan olmayan yüzeyli bir koşu bandı vardır. Su seviyesi, suyun ısısı, bant hızı sistemin ihtiyaca göre ayarlanabilen değişkenleridir. Farklı tedavi beklentilerine göre bu değişkenler tekniker tarafından düzenlenmekte ve uygun program takibi yapılmaktadır.

Kronikleşmiş vakalarda, bölgesel kan dolaşımının arttırılmak istendiği hallerde, sinir fonksiyonlarının artırılmak istendiği durumlarda, daha ılık su ısısı tercih edilir. Sıcaklığın artmasıyla vasodilatasyonla birlikte dokuların daha iyi beslenmesi ,dolaşım problemlerinin azalması ve regeneratif faaliyetlerin artması beklenir.

Akut travmatik ve ödematöz vakalar için nispi daha düşük sıcaklıklardaki havuzlarda çalışma proramları yapılır.

Tedavi proramlarına tamamen farklı amaçlara yönelik eklemelerde yapılabilmektedir. Dermatolojik sorunlar ve yara tedavileri için antibakteriyal yada farklı küratif ilaçlar , paraziter ,mantar ,virus gibi ajanlara yönelik ilaçlar suya ilave edilerek kombine uygulamalar mümkün olabilmektedir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde Hidroterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Kudret ÇIĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Kudret ÇIĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kudret ÇIĞ Fotoğraf
Vet.Hek.Kudret ÇIĞ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Kudret ÇIĞ'ın Makaleleri
► Köpeklerde Hipotiroidzm Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL
► Köpeklerde Glaukom Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
► Köpeklerde Katarakt Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
► Köpeklerde Beslenme Vet.Hek.Volkan UYGUN
► Köpeklerde Sıcak Çarpması Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Hidroterapi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:19
Top