2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Tedavi Edilebilir Bir Problemdir ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
MAKALE #9234 © Yazan Uzm.Psk.Çisem UZUN | Yayın Temmuz 2012 | 4,773 Okuyucu
Vajinimus Tedavi Edilebilir Bir Problemdir

Vajinismus, kadınlarda görülen bir cinsel işlev problemidir. Vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya sebep olması, sonucunda da cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi olarak tanımlanır. Kasılmalar, jinekolojik muayene sırasında ve vajina içine tampon yerleştirme durumlarında da ortaya çıkabilir.


Vajinismusun kesin tanısı jinekolog tarafından konur. Türkiye’de görülme sıklığı %10 olarak bilinmektedir.


Bu rahatsızlığın %90’ı psikolojik, %10’u organik kökenli olarak bilinmektedir. Psikolojik kökenli olanların başlıca sebepleri arasında; genç kızlara ergenlik çağından itibaren cinselliğin ayıp, günah, kötü olarak anlatılması, kızlık zarının öneminin abartılması ve ilk birleşmenin son derece acı veren ve kanamaya sebep olan bir deneyim olacağının öğretilmesidir. Bazı durumlarda kişinin başından geçen tecavüz veya kötü cinsel deneyimler de vajinismus hastalığının sebebi olabilir. Sağlıklı cinsel hayata sahip kadınlarda dahi bazı durumlarda geçici de olsa vajinismus görülebilir.


Rahatsızlığın tedavi sürecini kolaylaştırmak için ilk adım olarak nedeni belirlenir. Sonrun fiziksel kaynaklı ise jinekolojik olarak tedavi edilebilir. Eğer neden psikolojik ise; çift psikoterapiye birlikte gelmelidir. Her psikolojik tedavide olduğu gibi hastanın, hastalığını tanıyıp kabullenmesi ve tedaviye inanması tedavi sürecini kısaltır ve başarısını arttırır. Vajinismus kesinlikle tedavi edilebilen bir problemdir.


Vajinismus bir hastalık (sendrom) değil, bir belirtidir. Başka bir deyişle vajinismus; bilinçaltı tarafından oluşturulan ve kişiyi koruyan bir savunma mekanizmasıdır.


Vajinismus tedavisinde bilişsel davranışçı terapi kullanmak uygundur. Tek seanslık yada tek günlük tedavi ile, ilişki öncesi alkol almakla, vajen girişine lokal uyuşturucular uygulamakla tedavi edilemez.


Vajinismus da psikoterapötik bir süreçle kesinlikle kalıcı çözüme ulaşılır. Bundan dolayı bilimsel olarak kanıtlanmamış her türlü yaklaşımdan kaçınmak gerekmektedir.


Vajinismus hayatınızda bir problem ise; bu durum içinden çıkılamaz başka sorunlara neden olmadan merkezimize başvurunuz.


Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan, aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe (impulsivite) ve dikkat sorunları ile kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur (APA 1994).

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu toplum genelinde, çocuklarda %8, ergenlerde %6, yetişkinlerde %4 sıklığında görülmektedir. Erkeklerde daha sıklıkla görülür.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olan ergenlerle yapılan bir araştırmada %9,4’ünün majör depresyonu vardır ve kaygı düzeyleri yüksektir. Bu sorunu taşımayanlara oranlara, madde kullanımına (çoğunlukla alkol kullanımı) daha sık rastlanmaktadır. Duygu durum bozuklukları oluşabilir ve benlik saygıları düşük olarak gözlenmektedir. Ebeveyn tutumu olarak koruyucu ve müdahaleci tutumlar gözlemlenir ki bu durumu olumsuz etkilemektedir.


Çocuklarda kendini net ortaya koyan tablo vardır. Yetişkinlerde tanıyı koymak için Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Ölçeği uygulanabilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sadece sosyal uyum ve başarı düzeyi yükselmesi için değil, başka sorunlara yol açmaması içinde mutlaka tedavi gerektirir. Benlik saygıları arttıkça dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu azalır.

Çocuğunuzda yada kendinizde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız; bu durum içinden çıkılamaz bir sorun haline gelmeden merkezimize başvurunuz.


Çisem UZUN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Tedavi Edilebilir Bir Problemdir ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Çisem UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Çisem UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çisem UZUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Çisem UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çisem UZUN'un Makaleleri
► Vajinismus %100 Tedavi Edilebilir Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Tedavi Edilebilir Bir Problemdir ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Gitmek İstemiyorum! Aralık 2017
► Kumarın Karakutusu Aralık 2016
► Sağlıklı İletişim Eylül 2012
► Stres Yönetimi Temmuz 2012
► Kanser Hayatınızda mı? Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top