2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortodontik Tedavide Hasta-Hekim İşbirliği
MAKALE #924 © Yazan Dr.Dt. Berrin USTA | Yayın Nisan 2008 | 6,616 Okuyucu
Ortodontist Kimdir?

Ortodontist, diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir. Ortodontist olmak için önce diş hekimliği fakültesini bitirmek sonra da dört yıl veya daha uzun sürebilen bir uzmanlık ya da doktora programını tamamlamak ve sınavlarını vermek gereklidir. Bu program ileri düzeyde biomedikal, davranışsal ve temel bilimler eğitimini içerir.
Sadece bu uzmanlık veya doktora eğitimini başarı ile tamamlamış olan diş hekimleri, ortodontist unvanını kullanabilirler.

Ortodontik Tedavide Hasta-Hekim İşbirliği


Ortodontik tedavi, ortalama 2–2,5 yılı kapsayan uzun ve zahmetli bir tedavidir. 2–2,5 yıl süren bu tedavideki başarıda hekimin bilgi ve tecrübesinin yanı sıra hastanın performansı da çok önemlidir. Bu tedavi süresinde hastanın
  1. Normal bireylerden çok daha fazla ağız hijyenine dikkat etmesi yani daha sık ve uzun diş fırçalaması,
  2. Bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durması,
  3. Bazı yiyecekleri daha dikkatli yemesi,
  4. Tedavi süresince elastiklerini ve doktorunun vereceği apareyleri usulünce kullanması,
  5. Braket denilen metal ya da porselen düğmeciklerini koparmaması
  6. Randevularına sadık kalması gereklidir.
Böyle uzun ve zahmetli bir tedavide hastanın kurallara uyabilmesi için, probleminin farkında olması ve dişlerinin düzelmesini istemesi gerekmektedir.
İşte bu yüzden hasta-hekim işbirliği her tıp dalında olduğu gibi böyle uzun süren ve periyodik kontroller gerektiren ortodontik tedavide de çok önemlidir.
Ortodontistlerin en sık karşılaştığı problemlerden birisi; hastanın yukarıda saymış olduğumuz sorumluluklarında devamlılık göstermemesidir.
Her ne kadar tedavi başında hastalarımıza tedavi süresi ve şekli hakkında bilgi vermiş olsak da dişler düzgün sıralandıktan sonra hastalarımızdan tedavinin biran evvel bitmesi konusunda taleplerle karşılaşmaktayız. Dişlerin düzgün sıralanması bizim yaptığımız en kolay iştir ve kısa sürer (6-8ay). Ancak alt ve üst dişlerin birbirleriyle maksimum temasta olması ve dişlere dağılan çiğneme kuvvetlerinin homojen yayılması asıl amaçlarımızdandır ve özellikle bu aşamada hastanın çabasına ihtiyaç duymaktayız.

Çünkü eğer dişler maksimum temasta olmaz ve diş kökleri kemikte düzgün pozisyonlanmazlarsa, tedavi bitiminden sonra dişlere uygulanan ters kuvvetler, dişlerin az da olsa yeniden çapraşmasına ve alt çene ekleminde problemlere neden olabilir.

Maksimum temas için hastaların bizzat kendilerinin alt dişlerden üst dişlere uzanan elastikler kullanması gereklidir. Bu elastikler yemekten hariç gün boyu ve gece hastalar tarafından takılır. Sadece yemeklerde çıkartılır. Hastalarımız bu lastikleri kullanmazlarsa ya da az kullanırlarsa hekimin arzu ettiği diş ilişkisi sağlanmaz ve tedavi uzar ya da yarım kalır.

Aynı şekilde ortodontik tedavi gören ve ağız hijyeni kötü olan hastalarda dişeti iltihaplanmaları çok sık görülür. Hastanın dişetlerinden sızan kan ve iltihap braketlerin kopmasına ya da kopan braketlerin yapışamamasına neden olur. Bu da tedavi süresini uzatır.
Yine ağız hijyeninin kötü olması braket denilen metal ya da porselen düğmeciklerin kenarlarındaki diş dokusunda geriye dönüşümsüz renkleşme ve çürük başlangıçlarına sebep olabilir.
Halk arasında ortodontik tedaviden sonra braketlerin izi kalır mı? , sorusuna cevap budur. Ortodontik tedavide kullanılan braketler hastaların dişlerine zarar vermez, dişe zarar veren ve dişi çürüten şey yemek artıklarının braket etrafında birikip temizlenmemesidir. Bir başka değişle diş fırçalama eksikliğidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ortodontik Tedavide Hasta-Hekim İşbirliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Berrin USTA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Berrin USTA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berrin USTA Fotoğraf
Dr.Dt. Berrin USTA
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Berrin USTA'nın Makaleleri
► Ortodontik Tedavi Nedir? Dr.Dt. Berrin USTA
► Çocuklarda Ortodontik Tedavi Dr.Dt. Berrin USTA
► Erişkin Hastalarda Ortodontik Tedavi Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ortodontik Tedavide Hasta-Hekim İşbirliği' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ortodontik Tedavi Nedir? Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:26
Top