2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyonda Mısınız?
MAKALE #9263 © Yazan Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN | Yayın Temmuz 2012 | 5,447 Okuyucu
DEPRESYONDA MISINIZ?

• Bir süredir kendinizde sürekli moral bozukluğu ve keyifsizlik hissediyor musunuz?

• Eskiden zevk aldığınız şeyler artık can sıkıcı olmaya mı başladı?
• Devamlı uykusuz, yorgun ve gönülsüz müsünüz?
• Konsantre olmakta zorluk çekiyor ve bazı şeyleri aklınızda tutamıyor musunuz?
• Vücudunuzun herhangi bir yerinde doktorun bile sebebini bilemediği belirsiz yakınma ve rahatsızlıklar var mı?

Eğer bu soruları "evet" diye cevaplandırdıysanız, bu belirtiler depresyon hastası olduğunuza işaret edebilir. O zaman size iyi bir haberimiz var: Depresyonla müdahale çabalarının sonucu olarak günümüzde son derece etkili tedavi yöntemleri var.

Depresyon o kadar yaygın bir hastalıktır ki, hemen hemen her ailede depresyonda olan bir kişi olduğunu söyleyebiliriz. Depresyon konusunun hâlâ bir tabu gibi gizlenmesi ve çoğu zaman dışarıdan farkına varılamaması nedeniyle, tanıdıklarımız arasında kimlerin depresyonda olduğunu bilmememiz gayet doğaldır. Bu yazıda, depresyonun ne demek olduğu, bu rahatsızlığın hangi sebeplerden kaynaklandığı, hangi tedavi imkânlarından faydalanabileceğiniz ve uzmanınız ve ailenizin size şifa yolunda ne gibi destekte bulunabilecekleri hakkında bilgi verilmektedir.. Bir insanın rahatsızlığı hakkında geniş bilgi sahibi olması çok önemlidir, çünkü bunun sayesinde hastalıkla daha iyi baş etmenin yollarını ve şifa sürecini bizzat yönlendirmek için ne yapabileceğini öğrenecektir.

Bu yazıda birçok sorunuza cevap bulacağınızı umuyor ve evinizde rahat bir yere oturup yazıyı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim. Ancak unutulmamalıdır ki, burdaki bilgiler bir uzmanın sağlayabileceği hizmetin yerine geçemez. Tedavinizin başarılı olabilmesi için uzmanınızla sizin karşılıklı olarak yardımlaşmanız gerekecektir. Bu nedenle bir uzmanla görüşünüz ve onun size vereceği tavsiye ve hizmetlerden yararlanınız. En kısa zamanda mutluluk dolu ve aktif bir yaşam tarzını geri kazanmanız temennisiyle..

Depresyonun farkına varmak ve
hastalıkla baş etmek

DEPRESYON NEDİR?


Bazen "bugün moralim bozuk" dediğimiz, kendimizi üzgün veya sıkıntılı hissettiğimiz günleri hepimiz biliriz. Bu tip duygular başarısızlık, hayal kırıklığı veya değerli bir şeyi/insanı kaybetmekten kaynaklanabilir ve hatta sebepsiz yere bile meydana gelebilir. Bu olumsuz duygular hayatın doğal bir parçası olarak bir süre sonra kendiliğinden düzelir, bu çok olağan bir prosestir. Depresyon ise bir hastalıktır ve insanın gerek duygusal ve düşünsel varlığında gerekse de davranışında esaslı bir değişikliğe yol açar. Depresyon bir hastalıktır. Depresyon ile normal üzüntü/keder arasındaki büyük fark, depresyonda moral bozukluğunun dışında birkaç belirtinin daha olması ve bu belirtilerin normalden daha yoğun oluşu, daha uzun sürmesi ve insanın günlük yaşamını çok daha belirgin bir derecede sarsmasıdır. Depresyonun oluşumu ve süresi ile ilgili olarak, beyindeki metabolizma çok önemli bir rol oynar: Sinir hücreleri arasındaki bilgi alışverişini sağlayan "mesaj iletici maddeler" - örneğin serotonin (5-HT) - beynin olağan aktivitelerinde büyük bir önem taşır.

Depresyonda olan bir insanda ise bu mesaj iletici maddelerin miktarı ve yoğunluğu yetersizdir, yani bu kişilerde serotonin eksikliği vardır. Bu demektir ki, depresyon diğer sebepleriyle birlikte "organik bir bozukluk"tan da ileri gelen bir hastalıktır. Bu ise herkesin bildiği gibi birçok başka hastalıkta da aynen söz konusudur. İlaç tedavisinin amacı, serotonin adlı mesaj iletici maddenin oranını yükselterek, bu madde ile diğer mesaj iletici maddeler arasındaki dengenin normal bir seviyeye dönmesini sağlamaktır. Sağlıklı kişiler ve hastalardaki serotonin oranı farklıdır Halkın aşağı yukarı yüzde 20'si depresyon hastasıdır. Depresyon çok yaygın bir hastalıktır. Almanya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'si hayatın herhangi bir noktasında en az bir kez depresyona girer. Şu an halkın tahminen yüzde 5'inin tedavi gerektiren bir derecede depresyon hastası olduğu bilinmektedir. Depresyonun çaresi vardır. Çağdaş imkânlarla depresyon hastalarının başarıyla tedavi edilmeleri mümkündür. Ancak bunun için doktorunuza yakınmalarınızı açıkça anlatmaya bizzat karar vermeniz şarttır, çünkü doktorunuz hastalığı ancak bu durumda kesin olarak teşhis edebilir ve size etkili bir tedavi düzenleyebilir. Ancak aynı zamanda doktorunuzun tüm tedaviniz boyunca sizin de katkılarınıza ihtiyacı olacaktır. Ayrıca, kullandığınız ilacın birinci haftada hafif bir mide bulantısına sebep olduğu veya hiçbir olumlu etkisi olmadığı duygusuna kapılsanız dahi lütfen doktorunuza güvenmeye devam edin. Bu gelişmenin sebeplerini ve ilacınızı sürekli kullanmaya devam etmenizin neden bu kadar önemli olduğunu o size açıklayabilir. Lütfen her zaman doktorla temas içinde bulununuz. Bu gibi geçici sorunların çözümünde size o yardımcı olabilecektir.

DEPRESYON NASIL MEYDANA GELİR?


Depresyon, normalde birden fazla sebebi olan bir hastalıktır. Genellikle üç faktörün aynı zamanda ortaya çıkarak etkileşim yoluyla depresyonu meydana getirdiğini söyleyebiliriz:
1. Depresyon oluşumunu kolaylaştıran bir yaradılışa sahip olan veya soyaçekim açısından depresyona girme ihtimali daha yüksek olan insanlar, örneğin aile içinde ve akraba çevresinde genetik nedenlerle sık sık depresyon ortaya çıkmışsa
2. Yetişkinlerin yaşamında ağır basan değişiklikler: ölüm, ayrılış veya işyerinde/aile içinde beklentileri yerine getirememe, hastalıklar vs.
3. Çocuklukta yaşanmış olan ağır kayıp tecrübeleri (örneğin ana veya babanın ölümü) veya çocuğun uygun olmayan eğitim ve yetiştirme metotlarına maruz kalmış olması. Belli bir kişi depresyonun oluşumunu kolaylaştıran bir yaradılışa sahipse (1), çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde meydana gelebilen önemli hadiseler (2) bunu aktifleştirebilir ve sonunda kişide depresyon meydana gelebilir.

DEPRESYONUN FARKINA VARMAK


Bir insanda depresyonun yakında ortaya çıkacağına veya varolduğuna işaret eden ilk belirtiler kişiden kişiye çok farklı olabilir. Bazı kişilerde bedensel yakınma ve rahatsızlıklar ön planda iken, başkalarında düşünsel ve duygusal bozuklukların hakim olması söz konusu olabilir. Depresyon, ilgili kişinin duygularını, düşüncelerini ve davranışını değiştirebilen ve bedensel yakınmalara sebep olabilen bir hastalıktır.

Duygu ve düşünce hayatının ne şekilde değişebileceği

• Ruh halinde genel bir durgunluk ve neşesizlik
• Umutsuzluk
• Özsaygı ve özgüvenin azalmış olması
• Suçluluk kompleksi veya değersiz bir insan olma duyguları
• Çeşitli korkular
• Hasta, geleceğe umutsuzlukla ve kötümser bir şekilde bakar
• Düşünmede bir yavaşlama görülür, yani hasta düşünmekte
zorluk çeker
• Konsantre zayıflığı ve dikkatsizlik
• Hafıza zayıflığı
• Herhangi bir konuda karar verilmesi gerektiği durumlarda
çekingenlik
• İntihar düşünceleri

Bedensel yakınmalar

• Uyku bozukluğu
• Yorgunluk ve bitkinlik
• İçten gelen bir huzursuzluk ve gerginlik
• Hırçınlık
• İştahın aşırı veya azalmış olması
• Baş ve kas ağrıları
• Mide ve barsak bozuklukları (mide bulantısı,
kabız vs.)
• Kalp ve dolaşım bozuklukları (baş dönmesi vs.)
• Kulağın içinden ses işitilmesi
• Cinsel fonksiyonlarda düzensizlik

Davranış, mimik ve jest (el kol hareketleri) değişiklikleri

• Gönülsüzlük
• Hastanın arkadaş/tanıdık çevresinden uzaklaşıp inzivaya çekilmesi
• Yüz ifadesinin üzüntülü veya gergin görünmesi
• Konuşmasının sessiz, monoton ve yavaşlamış olması
• Genel vücut hareketlerinin yavaşlamış, uyuşuk ve beceriksiz
görünmesi

Yukarıdaki listede yer alan işaret veya belirtiler hiçbir zaman aynı kişide hep beraber meydana gelmez. Ayrıca,yukarıda belirtilenlerin dışında başka hastalık semptomları da (belirtileri) var olabilir. Ancak listeden anlaşılacağı üzere, depresyon çok değişik şekillerde ortaya çıkabilen bir hastalıktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyonda Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beril PAPUÇÇUER CEYLAN Fotoğraf
Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN'ın Makaleleri
► Gerçekten Depresyonda Mısınız? Psk.Gülsen SÜSLÜ
► Depresyonda mıyım? Psk.Beniz YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Depresyonda Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Dram Değildir Ağustos 2012
► Öfke Ağustos 2012
► Saldırganlık ve Şiddet Ağustos 2012
► Televizyon ve Çocuk Ağustos 2012
► Ayrılıkla Baş Etme Ağustos 2012
► Depresyonun Tedavisi Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:12
Top