2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme
MAKALE #9306 © Yazan Dyt.Esra TÜFEKÇİ | Yayın Temmuz 2012 | 3,812 Okuyucu
Ramazan ayının kapımızı çalmasına sayılı günlerin kaldığı bu günlerde en çok karşılaştığım sorulardan yola çıkarak size biraz bilgi vermek istiyorum.

Ramazan ayının dinimizce oldukça büyük bir önemi olduğunu bilmeyen yoktur sanırım .Aslında vücut içinde bir nebze dinlenme zamanı fakat uzun yaz günlerine denk gelmesi oldukça sıkıntı verici.Açlık sürecimiz oldukça uzun bir zaman dilimi 16 saat kadar aç kalmak vücudumuzda hemen kıtlık sinyallerinin çalmaya başlamasına neden oluyor.Sinyallerin çalmaya başlamasıyla birlikte enerji harcamasını yüzde kırklara düşürmeye başlar.

Bir sonraki öğünde yenecek besinleri kendini koruma amacıyla depolamaya gider. Bu nedenle her zaman olduğu gibi az ve sık beslenmeliyiz. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalı. Bu nedenle mutlaka sahura kalkmalıyız.

Sahurda hazmı kolay, yüksek enerji içeren besinler tercih edilmeli. yeterli ve dengeli bir sahur ile gün boyu enerjik ve tokluk hissini yaşayabiliriz. Sahur ve iftarda yeterli sıvı alımına dikkat etmeliyiz. İftardan sahura kadar olan süreçte sık aralıklarla su tüketmeli, mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki/meyve çayları, komposto, ayran gibi içecekler içilmeli.

En azından 1-1.5 litre su içilmesi, böbrek sağlığı için çok önemlidir. Uzun süreli açlık nedeniyle bağırsak hareketleri azalır ve sindirim sisteminin çalışamaması nedeniyle kabızlık gibi problemler ortaya çıkabilir. İftar ve sahurda, birden yüklenerek çok miktarda ve ağır yemekler yenildiğinde aşırı hazımsızlık ve gaz olur. Bu nedenle öğünler mutlaka çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yenilmeli. Ramazan ayı süresince sindirim sistemi sağlığı için; yeterli su ve sıvı alımıyla beraber, posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve bol yeşil salata, miktarına dikkat edilerek meyve, tam tahıllı ekmek ve probiyotik yoğurt tüketilmeli.

İftariyelikler, pastırma, salam, gibi şarküteri ürünleri, kızartma, kavurma ve benzeri yağlı yiyeceklerden, hamur işleri, acılı ve baharatlı yemeklerden, şerbetli-kızarmış tatlılardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı.

Orucu hurma ile açmak isteyenler, 4 hurmanın bir porsiyon meyveye eşit olduğunu bilerek uygun miktarlarda tüketmeli. Kan şekeri hassasiyeti olanlar başlangıçta hurma almak yerine, bir miktar besin tükettikten sonra hurmayı tercih ederlerse daha sağlıklı olur. Beyaz unla hazırlanmış sıcak pide, kan şekerini hızla yükseltir. Bu nedenle kepekli, çavdar, tam buğday gibi esmer ekmekler tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.

Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, bağırsak hareketlerini düzenlemek, kan şekeri dengesini sağlamak, iyi kolesterolü artırmak için vazgeçilmez olan fiziksel aktivitenin Ramazan ayında ihmal edilmemesinde fayda var. İftardan 1 saat sonra, orta tempoda 20-30 dakika yürüyüş yapılmasını öneririm

Sadece size örnek oluşturması açısından bir menü vermek istiyorum.Her zaman savunduğum gibi diyet kişiye özel olmalıdır.Hele ki ramazan ayında uzun açlık sürecinde başka sağlık sorunlarıda buna eklenirse mutlaka bir uzmana danışılarak oruç tutulmalıdır.
Hepinize keyifli, sağlık bir ramazan ayı dilerim
SAHUR: 1 dilim peynir veya 1 adet haşlanmış yumurta,3-4 adet zeytin, 1 meyve, 1 kase yoğurt veya 1 bardak süt,domates salatlık biber,2-3 dilim ekmek veya 2 orta boy patates veya 5 kaşık pilav/makarna

İFTAR: 1kepçe çorba içilip mutlaka 15 dakika kadar sofradan kalkarak beklenecek
5-6 kaşık sebze veya kurubaklagil yemeklerinden birisi
1-2 dilim esmer ekmek
1 kase yoğurt
Yağsız salata
Ara öğünlerde de bol su tüketimine mutlaka dikkat edilmeli ve 2 saat arayla 2 veya 3 adet meyve yemeye mutlaka özen gösterilmeli.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra TÜFEKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra TÜFEKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra TÜFEKÇİ'nin Makaleleri
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:20
Top