2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenci Koçluğu Nedir? Neden Gereklidir?
MAKALE #9315 © Yazan Psk.Dnş.Muharrem KÖSE | Yayın Temmuz 2012 | 7,310 Okuyucu
Öğrenci Koçluğu Nedir? Neden Gereklidir?
Öğrenciler 5 ila 25 yaş arasındaki uzun sürede, gelecekteki meslek yaşamlarını oluşturmak için değişik kurumlarda öğretim görürler. Bir yandan da kişilik ve kimliklerini oluşturma aşamasını geçirirler. Eğitim sistemi daha fazla öğretim ağırlıklıdır. Mevcut öğretim sistemi bu yüzden öğrencilerin; gerçek kimliklerini, yeteneklerini, isteklerini, amaçlarını, hedeflerini tespit etmelerinde ve sosyal kişiliklerini oluşturmalarında, farklı yan çalışmalarla desteklenmesi gerekliliğini doğurur. Motivasyon güçlerini, azimlerini, kendi temsil sistemlerini, çalışma yöntemlerini, özgüvenlerini, becerilerini,dengelerini, performanslarını doğru yönlendirme ve kullanma konusunda kesinlikle aile ile okul dışında başka bir yol arkadaşına ihtiyaçları vardır.

Hedeflerine doğru eylem adımlarıyla gitmek, henüz gelişme döneminde olan bireyler için karmaşık ve zordur. Aile içinde bu danışmanlığın yapılması genellikle; hem tarafsızlık, hem de bilgi açısından yeterli ve doğru değildir. çoğunlukla çalışan ebeveynlerin zaman sorunları nedeniyle öğrenci; ilgi eksikliği yaşayabilir. Okulda da ağırlık öğretimde olduğu için öğrenci; Bu aşamada çoğunlukla yalnız kalır. Doğru mesleği seçme, doğru yönlenme, motivasyon sağlama, bireysel özelliklerine bağlı ders çalışma teknikleri uygulama ve stratejik bir yol izleme konusunda yalnız kalmaları bunalımlar yaratır çoğunlukla. Doğası gereği zor bir dönemde olduğundan kendi kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle uyumsuzluk yaşar. Bu bunalımlar heyecanını yitirmesine sebep olduğundan eğitim süreci içinde gerçek hedefine ulaşmak için yanlış yollar seçebilir, çoğunlukla da gerçek hedefine ulaşamaz. İleriki yaşlar için potansiyel bir mutsuzluğun sebebidir; gerçek hedefine ulaşamamak

Doğuştan gelen özelliklerinin ve temel aile yapısının üzerine kendi öz kimliğini oluşturma sürecinin en önemli dönemini yaşarken oluşan yalnızlık ve yöntemsizlik; İlerideki hayatında çeşitli krizlerle karşısına çıkacaktır. pek çok insan, hayatının orta yerlerinde yorulup, yürüdüğü yolun kendisine ait olmadığını düşünmeye başlar. Bir arkadaşı, bir yakını, öğretmeni, dostu ya da eşi olarak karşısına çıkan birileriyle, bir enerji ve motivasyon kazanıp gerçek yolunu geç de olsa bulma şansı yakalayabilir bazen. Fakat bu, tamamen rastlantısal bir durumdur. Herkes bu şansa sahip olmayabilir. Yeni oluşumu eğitimli danışmanla profesyonelce yapanlar daha doğru yöntemlerle fazla yara almadan ve başarıyla gerçekleştirirler. Erişkin yaş aşamasındaki bu uzmanın adı Yaşam Koçu’dur. Yetişme çağında ise danışmanın adı Öğrenci Koç’u olur. Öğrenci Koçluğu, öğrencinin gerçek kendini tanımasını sağlayıp, öğrenme teknikleri,hedef belirleme teknikleri, okuma teknikleri ve başka diğer tespit ve uygulama teknikleriyle, öğrencinin öğretime uygulamasına ve yolunu en baştan doğru yürümesini sağlar

Öğrenci koçunun özellikleri

*Öğrenci koçu; derslerin içeriğini değil, öğrenme tekniklerini öğretir.
*Öğrenci koçu; kendi belirlediği hedefi önermez, öğrenciye gerçek kendi hedefini buldurur.
*Yansızdır, yargısızdır.
*Rastlantısal değil, sistemli başarıları hedefletir.
*Öğrencinin temsil sistemlerini tespit edip, uygun öğrenme teknikleri kullandırır. (Örneğin duygusal, görsel, işitsel)
*Hafıza ve okuma konusunda öğrencinin tekniklerle gelişmesini sağlar.
*Öğrencinin hedefe ulaşmaktaki azmini tekniklerle tespit eder ve destekler.
*Mutlaka bir plan ve strateji izletir, plandaki devamlılığı ve sapmaları denetler.
*Öğrencinin motivasyonu konusunda daima yaratıcıdır.
*Sadece öğrenciye değil, öğrenci uygulamaları çerçevesinde gerektiğinde aileyede danışmanlık yapar.
*Öğrencinin yol arkadaşıdır.
*Yeteneklerin farkına vardırır.
*Öğrencinin özdisiplin ve özgüven oluşturmasını sağlar ve destekler.
*Öğrencinin öğrenme isteğinin çeşitli yöntemlerle aktif kalmasını sağlar.
*Öğrencinin danışanlığından hem öğrenciye hem aileye geri bildirim verir.
*Cevapları kendi vermez, tavsiyede, öğütlerde bulunmaz, danışanına buldurur.

Öğrenci koçluğunun faydaları;

ØYeteneklerin fark edilmesini sağlar.
ØHedeflere daha kolay ve etkin bir şekilde ulaşmayı sağlar.
ØKaynakların daha etkin kullanılmasını sağlar.
ØÖz disiplin ve daha çok özgüven sağlar.
ØÖnceliklere göre çalışılmasını sağlar ve ertelemeyi bıraktırır.
ØTüm derslerde öğrenme performansını sürekli artırır.
ØYaşamda denge bulmanızı sağlar.
ØÇalışmalarda planlı, ilkeli ve sistemli hareket etmeyi sağlar.
ØÇalışmalarda geri bildirim mekanizmasını kurar.
ØMoral motivasyon düzeyini artırır.
kısaca öğrenci koçluğu...



Aktif olarak eğitim sürecinin içerisinde yer alan öğrencilerin, başarılarını artıracak yöntemleri planlamak ve geliştirmektir. Söz konusu öğrenciyi başarıya götürecek unsurların belirlenmesi ve öğrencinin bilinçlendirilerek başarıya ulaştırılması amaçlanır. Bu bilinçlendirme çalışmalarında motivasyon, dikkati toplayabilmek, sınav stratejileri, hatırlama taktikleri, özgüven-iç disiplin ve zamanı etkili kullanma gibi önemli bilgiler anne-baba işbirliği içersinde verilir. Öğrenciyi motive eden unsurların belirlenmesiyle, öğrencinin daha iyi tanınmasıyla beraber öğrenciye kısa ve uzun dönem üzerinden çalışma planları çıkarılır. Öğrenci ve koç öğretmeninin belirli aralıklarla bir araya gelmesiyle çalışmalar yürütülür ve doğru zamanlarda analizler yapılır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenci Koçluğu Nedir? Neden Gereklidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Muharrem KÖSE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Muharrem KÖSE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Muharrem KÖSE
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Muharrem KÖSE'nin Makaleleri
► Öğrenci Koçluğu Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Zekeriya GUTER
► Yaşam Koçluğu Psk.Dnş.Ercan TEKİN
► Sınav Eğitimi ve Koçluğu Psk.Umut ÇİÇEK
► Anaokulu Eğitimi Niçin Gereklidir? Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Sorumluluk Duygusu Niye Gereklidir? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öğrenci Koçluğu Nedir? Neden Gereklidir?' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Mart 2014
► Erken Boşalma Nedir? Mart 2013
► Cinsellik ve Özgüven Mart 2013
► Okula Başlamak Eylül 2011
► Pozitif Aile Terapisi Nisan 2011
► Neden Aile Terapisi? Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top