2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meslek Seçimi: Bir Kaç Adımda Doğru Tercih Nasıl Yapılır?
MAKALE #9319 © Yazan Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN | Yayın Temmuz 2012 | 5,626 Okuyucu
Mesleki yönelimlerimiz açısından sınav sonrası tercih süreci büyük bir önem taşımaktadır. Zorlu bir maraton olan YGS ve LYS sınavları sonrası öğrencilerin meslek seçimi için gerçekleştirecekleri bölüm tercihlerinde faydali olacağına inandığım bir kaç adımı paylaşmak istiyorum:

1. Adım: Öğrencilerin mesleki tercihlerini yapmadan önce bilgi toplama ve değerlendirme sürecinde bir kağıda İlgilerim ve yeteneklerim başlığı adı altında öz değerlendirme yapmaları kendilerinin mesleki yönelimlerini bulmaları açısından faydalı olacaktır.


2. Adım: Çeşitli anket envanter ve değerlendirme ölçeklerinden faydalanarak ilgi ve yeteneklerinin neler olduğunu objektif ve bilimsel veriler ışığında değerlendirmeleri gelecek tasarımı için mesleki tercih aşamasında olan öğrencilere en önemli bilgiyi sunacaktır.


3. Adım: Elde edilen objektif veriler ışığında ilgi alanlarına bakılarak meslek çalışanları ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinilmesi araştırılan mesleğin içeriği, iş olanakları ve geleceği hakkında tercih sürecinde bilgi edinmek isteyen öğrencilere önemli veriler sunacaktır.


4. Adım: Elde edilen veriler çerçevesinde Mesleki rehberlik alanında yetişmiş bir uzman yardımına baş vurulması profesyonel yardım sağlanması ve meslekler hakkında elde edilecek yanlış bilgilerin giderilmesi konusunda yardımcı olacaktır.


5. Adım: Tercih listeleri toplanan veriler ışığında hazırlanacak ve mutlu bir kariyer yaşamının temelleri bu sayede atılacaktır. Bunun için öncelikle belirlenen bölümün eğitim aşamasında ve sonrasında sunacağı kariyer ve iş imkanları gözden geçirilmelidir. Kariyer Mutluluğu sunmayacak yönelimlere gidilmemesi zaman kaybına neden olabilmektedir.


6. Adım: Hazırlanan tercih listelerinin son aşama olarak yine tercih konusunda uzman Psikolojik Danışmanlar ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmede dikkat edilecek en temel esas "Ben bu mesleği yazdım ama bu alanda mutlu olabileğimi sanmıyorum" hissi taşınan bölümlerin ve tercih alanlarının listeden çıkarılması olacaktır.


7. Adım: Son kez gözden geçirilmiş ve bir profesyonel ile incelenmiş olan tercihlerin aceleye kapılmadan kontrol edilerek gerçekleştirilmesi sağlıklı bir tercih sürecinin tamamlanması açısından önemlidir.


Tercih Sürecinde Yapılan Temel Yanlışlar ve Doğru Yönelimler Nelerdir?


1. Yanlış: Herkesin beğendiği bir meslek alanı olduğu için bu mesleği tercih ediyorum.


Doğrusu: İlgi ve yeteneklerim doğrultusundan belirlediğim bir meslek olduğu için bu alanı seçiyorum.


2. Yanlış: Tercih sürecinde bir uzmana danışmam vakit kaybından başka birşey değildir. Ben tercihlerimi kendi başıma yapmalıyım.


Doğrusu: Tercih sürecinde ilgi ve yönelimlerim doğrultusunda profesyonel yardım almam tercih başarısı açısından önemlidir.


3. Yanlış: Gündemde olan popüler mesleklere yönelirsem başarılı ve saygın biri olacağıma eminim.


Doğrusu: Severek yapmayacağım ve ilgi alanlarım dahilinde olmadığı halde sadece popüler bir meslek alanı olduğu için gerçekleştireceğim tercihler, kariyer başarısı ve tatmini açısından bana olumsuz sonuçlar getirebilir.


Bu ve bunun gibi yanlış yaklaşımların doğru düşünce ve yönelimlerle değiştirilmesi, insan yaşamının en önemli kararlarının başında gelen kariyer kararının doru verilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.


Mesleki tercihlerin bireysel mutluluk açısından eş seçimi ile benzerlikler taşıdığı konuya dikkatlice bakılırsa göze çarpacaktır. Evlilik kararında olduğu gibi doğru eş seçimi nasıl mutluluğun temel anahtarı ise doğru mesleki tercihlerin yapılması yaşam boyu sürdürülecek mesleki mutluluğun elde edilmesi için temel koşuldur.


Tercih sürecinde faydalanılacak kurumların başında Rehberlik ve Araştırma Merkezleri gelmektedir. Bu kurumdaki uzmanlardan tercih danışmanlığı hizmeti alınabilmektedir. Bunun yanında Mili Eğitim Müdürlükleri Bünyesinde oluşturulan Tercih Danışma Bürolarından profesyonel yardım sağlanabilmektedir. Okul rehberlik servislerinde görev yapan Okul Psikolojik Danışmanları da tercih süreci boyunca profesyonel yardım sunmaktadır.


Doğru bir tercihin geleceğimizi şekillendireceği düşünülecek olursa hata götürmeyecek ve profesyonel yardıma baş vurmadan asla yapılmayacak olan bir süreç olduğu göz önünde tutulmalıdır. Mutlu bir gelecek için doğru tercih sürecinde herkese başarılar diliyorum. Gelecek doğru tercihlerinizle mutlu ve umutlu bir şekilde gelecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meslek Seçimi: Bir Kaç Adımda Doğru Tercih Nasıl Yapılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan Turgut ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Meslek Seçimi Psk.Bengü TOROSLUOĞLU
► Çocuklar ve Meslek Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Meslek Seçimi İçin Öneriler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meslek Seçimi: Bir Kaç Adımda Doğru Tercih Nasıl Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Saplantılı Aşk Sendromu Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:42
Top