2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yudum Yudum Sağlık:Su
MAKALE #9347 © Yazan Dyt.Özge KARABAĞ | Yayın Temmuz 2012 | 5,193 Okuyucu
Suyu gün içersinde ağızımız kuruduğunda rahatlamak , sıcak havalarda ferahlamak için kullandığımız bir içecek olarak düşünürüz. Ama unutulmamalıki su vücudunuz için en önemli besin öğesidir. Altı hafta yiyeceksiz kalabilirsiniz ama bir haftadan fazla susuz yaşamanız mümkün değildir.

Susuz yaşayamamamızın nedeni vücudumuzda suyu uzun süre tutamamamızdır. Vücudun susuz kalıp kuruması sonucu ağırlığının %20'sini kaybetmesi ölümle sonuçlanır. Su vücudun en büyük bileşenini oluşturur. Yetişkinlerin vücudunun %50-60'ını, çocukların vücudunun ise %70/-75'ini su oluşturur. Vücut yağı ile karşılaştırıldığında yağsız doku çok daha fazla su içerir.Zayıfsanız vücudunuzdaki su miktarı (oranı)daha yüksektir.Daha fazla kas kütlesine sahip erkekler vücutlarında kadınlara göre daha yüksek miktarda su taşırlar.Su gerçekten yaşam içeceğidir.

SUYUN VÜCUTTA NE GİBİ GÖREVLERİ VARDIR?


● Yediğimiz gıdalardaki besin öğelerinin çözülüp sindirilmesi ve emilmesi için su gereklidir.

● Su, vücut sıcaklığını ayarlar. Sıcak havada terleme ve terin buharlaşması sonucu ısı enerjisi deriden atılır ve serinleme hissedilir.
● Vücuttan atık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Vücudun kullanamadığı, gereğinden fazla olan zararlı bileşiklerin çoğu suda çözünerek idrar ve dışkıyla dışarı atılır.
● Yeterince su içilmediği zaman kalsiyum gibi bazı mineraller böbreklere çökelerek taşa neden olabilir.
● Su,kalori içermez Her vücut hücresi,dokusu,organı ve vücudun her türlü fonksiyon gören işlemlerinde su gereklidir.Su aslında vücudun en yüksek oranda gereksinim duyduğu besin öğesidir.

NE KADAR SU İÇMELİYİZ?


Vücudun kullandığı suyun bir kısmını içtiğimiz su ve diğer içeceklerden, bir kısmını da gıdaların içinde bulunan sudan, belirli bir miktarını da vücut metabolizması sonucu ortaya çıkan sudan karşılarız. Vücut karbonhidratları, proteinleri ve yağları yakarken bir miktar su açığa çıkar.

Aldığımız suyun hemen hepsini ter, idrar, dışkı yoluyla dışarı atarız. Buna "su dengesi" adı verilir ve aldığımız suyla vücuttan attığımız suyun eşit olması anlamına gelir. Ortalama yetişkin insanda bu denge yaklaşık 2400 ml. su ile sağlanır. Bu da 8-10 bardak su ve diğer sıvılara eşittir. AZ SU İÇERSEK NE OLUR?

Yeterince su içmezsek ve örneğin terleme yoluyla su kaybedersek , vücudumuzdaki su miktarı %1-2 kadar bile azalsa, vücut, susama hissini ileterek sinyal verir. Bazı durumlarda susama hissi vermeden de vücut su kaybedebilir. Bu nedenle ateşi, ishali ve kusması olan çocuklara, yaşlılara su vermek gerekir. Yanlış bir inanış olan 'ishalli çocuklara su vermeme' bazen su kaybından ölüme bile yol açabilir.Yazın sıcak havalarda vücut ıs kaybını arttırmak, böylece yaşamsal organların zarar görmesini engellemek için ter bezlerini çalıştırır.

Sıcak havalarda sıvı alımını arttımak ve alkol tüketiminden kaçınmak lazımdır.Susadığımız halde su içmezsek vücut kendi suyunu tutmaya çalışır. Böbreklerden idrar atımı ve kandaki sıvı hacmi azalır. Tansiyon düşer. Bu da vücudu daha çok sodyum ve su tutmaya zorlar. Ancak dışkıdan, deriden ve akciğerlerden su kaybı devam eder. İdrarın da belli bir yoğunlaşma kapasitesi olduğundan sonuçta vücut kurur ve sağlığını yitirir.Vücut ağırlığının %4'ü kadar su kaybederse kaslar güçsüzleşir ve uyku hali ve bulantı olur. %6'sını kaybederse baş ağrısı ve dönmesi vücut sıcaklığında atma ve nabızda hızlanma morarma ve konuşma yeteneğinde azalma olur. %10 azalmada, kas kasılması (kramp), uykusuzluk, dilde şişme, böbreğin işlevlerini yitirmesi ve uyuşmaya yol açar. %20'sinin yitirilmesi ise koma ve ölümle sonuçlanır.

AŞIRI SU ZARARLI MIDIR?

Böbreklerin dışarı atamayacağı kadar su toksik etki gösterir. Ancak su zehirlenmesi günlük gereksinimin çok üstünde içilince ortaya çıkar.

SU TÜKETİMİNİ ARTTIRMAK İÇİN..

· Gün içerisinde kahve araları yerine su arası verin.Bilinçaltında bir şeyler içme isteğiniz varsa masanızda bir şişe su bulundurun.
· Yemeklerinizde ve ara öğünlerde suya önem verin Yiyeceklerinizi su,,süt veya meyve suyu ile tamamlayın.Yemeğinize bazen de çorba ile başlayın.
· İkramlarda çayla birlikte su isteyin.
· Ara öğünlerinizde kendinizi meyve suyu,süt, veya su ile canlandırın.
· Partilerde ve diğer sosyal toplantılarda alkollü içecekler yerine soda için.
· Özellikle sıcak havalarda fiziksel aktivite öncesi,sırası ve sonrasında su için.Egzersiz sırasında her 15-20 dakika bir 125-250 ml kadar su tüketin. Susamayı beklemeyin.
· Seyahatlerinizde yanınızda bir şişe su bulundurun.Dışarıda geziyorsanız çantanızda su taşıyın.

Su,basit olarak birçok mevcut içecekler arasında en iyi seçimdir!Meyve suyu veya süt de iyi içecek seçimlerindendir ve suyun yanı sıra bazı besin öğelerini de sağlarlar.Örneğin meyve suları A ve C vitaminlerini,süt de kalsiyum sağlamaktadır.Kahve,çay,alkollü ve alkolsüz içecekler,süt ve meyve suyu gibi beslenme yararları sağlamamaktadırlar.


NEDEN SU İÇMELİYİZ?


Başlangıç olarak,su kalori içermez.Ekstra kalori almaktan sakınıyorsanız bu gerçekten bir avantajdır.Alkolsüz normal içecekler ve alkollü içecekler kalori içerirler.Suda sodyum miktarı da azdır ve yağ kolesterol içermez.Kafein alımınıza dikkat mi ediyorsunuz?Kahve,çay ve diğer bazı içeceklerin aksine,su kafein içermez.

Suyun yumuşak veya sert olması içindeki mineral miktarına göre değişmektedir.Sert sular daha fazla kalsiyum ve magnezyum içerirken ,yumuşak sular daha fazla sodyum içerirler.Aslında yumuşak ve sert sular arasında lezzet farkı bulunmamaktadır.Bununla birlikte demirin az miktarı bile suyun tadına çok az metalik tat katar, fakat bu miktar diyetle alınan demir miktarına kıyasla çok önemsizdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yudum Yudum Sağlık:Su" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Özge KARABAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Özge KARABAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge KARABAĞ Fotoğraf
Dyt.Özge KARABAĞ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Özge KARABAĞ'ın Makaleleri
► Çay ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► İlk Dileğim Sağlık... Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Ceviz ve Sağlık Dyt.Serpil TARMAN
► Balık ve Sağlık Dyt.Diğdem AKÇA
► Kolestrol ve Sağlık Dyt.Dilan DALGIÇ
► Damacanalar ve Sağlık Dyt.Nilay KEÇECİ
► Süt, Dondurma ve Sağlık Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Beslenme ve Sağlık Dyt.İlkay AKBABA
► Beslenme ve Sağlık Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yudum Yudum Sağlık:Su' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Beslenme Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:05
Top