2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Beslenme
MAKALE #9355 © Yazan Dyt.Özge KARABAĞ | Yayın Ağustos 2012 | 4,923 Okuyucu
Sağlıklı beslenme; yeterli ve dengeli beslenmenin bir bileşimidir. Tükettiğiniz besinler, günlük enerji kaynağınızdır. Dengesiz bir diyet, bedeninizi ve buna bağlı olarak da hayatınızı kötü yönde etkiler. Yarının güçlü ve sağlıklı insanı olmak için, beslenmenizi kontrol altında tutmanız, beslenme bilinci edinmeniz zorunludur.

Farklı besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek, sağlıklı kalmanızı sağlar. Hiçbir yiyecek maddesi tek başına vücudun gereksinim duyduğu bütün maddeleri sağlayamaz. Vücudunuz, düzgün bir şeklide çalışmak için, her gün karbonhidrat, protein ve yağlardan elde edilen belirli bir miktarda enerjiyi kullanmak zorundadır.

Sağlıklı beslenme eğitimi ile özel hazırlanmamış, yaşamınızda rahatlıkla bulabileceğiniz yemeklerden ne kadar yiyeceğinizi öğrenerek hem sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanacak, hem de normal yemek yediğiniz ve kilo verdikten sonra da hayatınıza diyetiniz sırasında olduğu gibi yine normal yemekle devam edeceğiniz için kilolarınızı rahatlıkla koruyabileceksiniz.

Eğer sadece salata veya haşlama sebze yer; ekmek, pilav, makarnayı beslenmenizden çıkarırsanız zaten günlük almanız gereken enerjinin altında alır ve hızla kilo kaybetmeye başlarsınız. Aslında bu, kilo vermeye karar veren herkesin ve beslenme konusunda uzman olmayan kişilerin en hızlı başvurduğu yöntemlerdendir. Ancak hiç kimse kilo verdikten sonra bu kiloları nasıl koruyacağını, bu şekilde verilen kiloların sağlığı tehdit edici olduğunu düşünmez, çünkü hedef kilo vermektir.

Çok düşük enerjili diyetler, dengesiz, yetersiz beslenmeyle ilgili sağlık problemlerine yol açtığından ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmadığından kullanılmaları sakıncalı olan diyetlerdir. Bu diyetlerin oluşturabileceği sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:
ü Su kaybına neden olduğu için vücudun su ve elektrolit dengesi bozulur (Zayıflama diyetlerinde amaç; yağ dokudan kaybetmektir).
ü Osteoporoz riski artar (Yetersiz kalsiyum alımına bağlı olarak).
ü Kanda ürik asit yükselebilir, böylece gut hastalığına benzer bir durum ortaya çıkabilir.
ü Kanda lipit (yağ) ve kolesterol yükselebilir (Böylece kalp-damar hastalıkları riski artar).
ü Su ve elektrolit kaybına ve mineral yetersizliğine bağlı olarak kalpte ritm bozuklukları görülebilir, böylece ölüm riski artar.
Düşük kalorili beslenme rejimleri kadar yüksek kalorili besinlerden oluşan bir program da sağlığınızı tehdit eder. Bu tarz beslenmenin oluşturduğu en büyük sorun; çağımızın hastalığı obezitedir. Obezite yani şişmanlık, fazla vücut yağı nedeniyle ciddi şekilde aşırı kilolu olmaktır. Vücudunuzun sabit bir ağırlıkta kalması için, yitecek ve içeceklerle aldığınız enerji, harcayabildiğiniz kadar olmalıdır. Yani aldığınız ve harcadığınız enerjinin dengede tutulması, eşit olması gerekir. Aldığınız enerji miktarı harcadığınız enerji miktarından fazla olursa, alınan fazla enerji yağa dönüşerek vücutta depolanır. İşte fazla kilolarınızın sebebi tam olarak budur.

1998’de Ulusal Sağlık Örgütü aşırı kilo ve şişmanlık için beden kitle indeksine (BKI) dayanan yeni bir sınıflandırma sistemi oluşturmuştur. BKI hem kilonuz hem de boyunuzla belirlenen bir formüldür ( BKI:Kilo/boy*boy).

18,5-24,9 arası bir BKI sağlıklı olarak değerlendirilmektedir. 25-29,9 arası BKI’ye sahip kişiler kilolu olarak değerlendirilir. 30 yada daha fazla BKI değerine sahip olan kişiler ise şişman olarak sınıflandırılmaktadır. Eğer BKI’niz 25 yada daha fazlaysa kilo vermek sağlığınızı geliştirebilir, sizi daha sağlıklı bir yaşama kavuşturur. En az her iki yılda bir BKI’nizi yeniden değerlendirin ve herhangi bir yönde belirgin bir değişiklik olduğunu görürseniz beslenme uzmanınıza başvurun. Şişman bir birey vücut ağırlığının %10 kadarını kaybettiği zaman ;

ü Sistolik kan basıncı (Büyük tansiyon) 10 mmHg azalıyor.
ü Diastolik kan basıncı (Küçük tansiyon) 20 mmHg azalıyor.
ü Diabet (şeker hastalığı) riski %30 azalıyor.
ü Obezite ile ilgili kanser riski %40 azalıyor.
ü HDL ( İyi kolesterol) %8 artıyor.
ü LDL ( Kötü kolesterol) %15 azalıyor.

Bel ölçünüz, kiloyla ilişkili sağlık risklerinizi belirlemede yararlı olan bir diğer ölçüdür. Artan vücut yağınızın çoğunun nereye yerleştiğini belirtir. Karın bölgeniz etrafındaki yağ birikimi fazla ise koroner arter hastalığı, yüksek kan basıncı, felç, diyabet (şeker hastalığı) ve çeşitli kanser tiplerine olan riskiniz fazladır. Karın ve göbek bölgenizde çok fazla kilo taşıyıp taşımadığınızı belirlemek için belinizi ölçün. Erkeklerde 102 cm’yi, kadınlarda 88 cm’yi geçen ölçümler artan sağlık risklerine işaret etmektedir. Bel ölçünüz ne kadar fazla olursa sağlık riskleriniz de o kadar fazla olur.

Kilo verme diyetine başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmeniz önemlidir. Sağlık durumunuz belirlendikten sonra bir beslenme ve diyet uzmanı ile size uygun gerçek hedefi belirlemelisiniz.
ü Daha önce kişi tarafından yapılan diyetler (sık yapılan diyetler metabolizmanızı yavaşlatıp, kilo vermenize engel olabilir.)
ü Fiziksel aktivite durumu (Herhangi bir aktivite yapıyor olmanız beslenme programınızdan değişiklik yapılmasına neden olabilir)
ü Ailedeki bireylerin kilo ve beslenme öyküsü (Şişmanlık %25-40 oranında genetik olarak geçer)
ü Sağlık durumu (Herhangi bir hastalığınızın olup olmadığı beslenme programınızın ona göre şekillenmesini sağlar)
ü Yaş ve cinsiyet
ü Vücuttaki yağ miktarı
ü Bireyin sevip sevmediği yiyecekler
Tüm bunlar detaylı bir şekilde konuşulduktan sonra ancak bireye özgü programlar oluşturulması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Özge KARABAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Özge KARABAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge KARABAĞ Fotoğraf
Dyt.Özge KARABAĞ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Özge KARABAĞ'ın Makaleleri
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Zeynep HASOĞLU
► Ramazanda Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Probiyotikler ve Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yudum Yudum Sağlık:Su Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:36
Top