2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Alma Hakkında
MAKALE #9367 © Yazan Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ | Yayın Ağustos 2012 | 5,341 Okuyucu
ZAYIFLIK

Toplumun genelinde kabul gören düşünce kilo ile ilgili tek rahatsızlığın aşırı şişmanlık ya da obezite olduğu yönündedir Oysa kişinin aşırı zayıf olması da ona fizyolojik ve psikolojik zararlar verebilir.



TANIMI!


Öncelikle zayıflık terimini tanımlamak ve iyi kavramak gereklidir Zayıflık, vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla az olmasıdır. Yani kişinin kendini zayıf hissetmesi veya aynaya baktığında kendini zayıf görmesinden çok, belli parametrik ölçümlerle kişinin zayıflığı saptanabilir.



NEDENLERİ!


Zayıflığın sebepleri çeşitli olabilir. Genel olarak zayıflık harcanan enerjinin alınan enerjiden az olmasına, diyetin miktar ve kalite yönünden yetersiz olmasına bağlanabilir. Ancak tek neden bu olmayabilir. bunun dışında sindirim bozuklukları, dolaşım bozuklukları, enfeksiyon, parazitler ve hormonal bozukluklar zayıflığın nedenini oluşturuyor olabilir. Bu şekilde bir hastalığa sahip bir bireyin sadece beslenme programıyla kilo alması mümkün değildir. Bu yüzden de zayıflıkla savaşmaya karar veren kişi öncelikle bir hekime başvurarak kilo almasına bir engel olup olmadığını öğrenmelidir.


ZARARLARI!


Zayıflık çocukluk ve gençlik döneminde büyümeyi ve gelişmeyi engelleyici bir etki gösterdiğinden bu dönemdeki zayıflık bireyin ileriki hayatı için büyük sorun oluşturabilir. Bunun dışında zayıflık çalışma verimini düşürür, emzikli kadınlarda süt verimini azaltır. Zayıf kişilerin hastalıklara direnci diğer bireylere göre daha az olacağından enfeksiyonlara daha sık yakalanırlar ve hastalık bu bireylerde daha ağır seyreder. Menopoz sonrası osteoporoz riski artar. Ayrıca bu kişilerde deri altı yağ tabakası yetersiz olduğundan çok üşürler.


TEDAVİSİ!


Öncelikle her beslenme tedavisinde olduğu gibi kilo alma diyetlerinde de konsantrasyon,kararlılık ve disiplin büyük önem taşımaktadır. En basit biçimde düşünüldüğünde kilo almak için harcanandan daha fazla kalori alımı gereklidir. Ancak bunu her istediğimizi yemek olarak algılamamak gerekir. ilk cümlede de belirtildiği gibi beslenme programımızın disiplinine uygun bir biçimde yemeliyiz. Kilo alma beslenme programlarında en önemli kural; hacimce küçük fakat kalori içeriği yüksek besinlerin tüketiminin artırılmasıdır. Buna en güzel örnek yağlı tohumlardır. Ceviz, badem gibi yağlı tohumlar hacimce küçük, kalorisi yüksek ve sağlıklı yağlar içeren besinlerdir. Bunların dışında evde kendi imkanlarımızla hazırlayacağımız çeşitli karışımlarla da kalori değeri yüksek besinler elde edebiliriz. Örneğin süte bal ve ceviz içi ekleyerek güzel ve bol kalorili bir içecek elde edebiliriz. Buna alternatif olarak şekerli limonata, muzlu süt de iyi seçimlerdir.


Beslenme programımızda her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmalıdır.3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere toplamda en az 6 öğün besin tüketilmelidir. Sıvı tüketimi yemekten 30 dakika önce veya sonra yapılarak yemek esnasında daha fazla besin tüketilmesi sağlanabilir. yatmadan önce mutlaka ara öğün yapılmalı bu ara öğünde kalorisi yüksek ve hazmı kolay besinler tercih edilmelidir.


KİLO ALIRKEN DİKKAT!


Beslenme programımızda yaptığımız değişikliklerle kilo almaya başlarız. Ama kilo alırken de dikkat etmemiz gereken çok önemli bir husus alınan kiloların yağ ve kas oranlarının sağlıklı sınırlarda olması. bu yüzden kilo alma beslenme programı yapan kimsenin haftada 2-3 kez kas hacmini artırmaya yönelik ağırlık antrenmanı yapması gerekir aksi takdirde alınan kiloların hepsi yağ olarak depo edilecektir. Bu konuda muhakkak bir uzmandan destek almanız gerekmektedir.


kilo almak; kilo vermekten daha zordur. çünkü zaten hastada var olan bir iştahsızlık durumu ya da iştah problemi olmamasına karşın kilo alamama durumu vardır. bu nedenle uzmanınızın da önerisiyle sağlıklı takviyeler diyete ek olarak verilebilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Alma Hakkında" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'in Makaleleri
► Kilo Alma Dyt.Sinan YILDIZ
► Kilo Alma Önerileri Dyt.Nurten ÇETİN
► Ofis Yaşamı ve Kilo Alma Dyt.Seçil KENAR
► Hamilelikte Beslenme ve Kilo Alma Standartları ÇOK OKUNUYOR Dyt.Aslı İÇİNGÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kilo Alma Hakkında' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sarı Mucize Zerdeçal Ağustos 2016
► Yeme Bozuklukları Temmuz 2015
► Serebral Palsi ve Egzersiz Haziran 2015
► Diyabette Beslenme Tedavisi Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:52
Top