2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlenme ve Evlilik Sorunları
MAKALE #9370 © Yazan Psk.Cengiz TÜRKMEN | Yayın Ağustos 2012 | 5,348 Okuyucu
Evliliklerinde insanlar gibi doğum, gençlik olgunluk, doygunluk dönemleri olduğunu; eğer evliliğiniz ana kucağı döneminde takılıp kaldıysa, evliliğin gençlik dönemi sorunlarını halledemeyeceğinizi; evliliklerin en tehlikeli virajlarının hangi yıllar olduğunu ve bunlarla nasıl baş edebileceğinizi biliyor musunuz?

Son yıllarda yapılan pek çok araştırma, boşanmaların sayısının hem TÜRKİYE’de hem de dünyada hızla arttığını gösteriyor. Ve son çaba olarak boşanma avukatıyla birlikte terapiste gidiyor. Ve tam bu noktada çiftlerin çoğu aslında gerçek anlamda “evlenmemiş “ olduklarını fark ediyorlar.

Her ne kadar evlilik sayısı kadar evliliğe özgü sorun çeşidi olsa da, dünya sağlık örgütünün çalışmalarına göre evlilikleri krize sokan ona yakın temel neden var. İletişim bozukluğu yâda eksikliği, finanssal sorunlar, evlilik dışı ilişkiler, şiddet, akrabalar arası ilişkiler, çocuklarla ilgili sorunlar, cinsel işlev bozuklukları, bunların en göze çarpanları.

Eğer sizde eşinizle aranızda ki ilişkinin kalitesinde bozulma, hoşnutsuzluk ve mutsuzluk, birbirinize karşı olan duygu, düşünce, davranış ve iletişiminizde aksaklıklar hissetmeye başladıysanız, son yıllarda yükselen bir trend olan bireyselleşme bayrağını çekmeden dizginleri ele alın. Eşinizle aranızdaki sorunları halletmek için etrafa boşanma çığlıklarını uçuşmasını hiç beklemeyin.

Evlilik terapisi konusunda uzmanlıklarıyla öne çıkan çiftler, ilişkilerinin yarattığı sorunları kendi çözüm döngüleriyle çözemediklerinde terapiste gitmeleri gerekir. Çünkü çiftler sorunları kendi başlarına halletmeye çalıştıkça, sorun çözme senaryolarda sorunları gibi bir kısır döngüye giriyor. Öyle çiftler oluyor ki, yirmi yıl boyunca aynı sorun için aynı işe yaramayan çözümler üretmeye çalışıyorlar. Bunun nedeni çiftlerin sorunlarının aslında nereden kaynaklandığını bilmemeleri. Örneğin yirmi bir yıllık bir çift hala evliliklerini birinci yılında takılıp kalmış olabiliyorlar. Örneğin kayınvalide sorunu böyle bir takılıp kalma.

Bunun nedeni “Çünkü çiftler evlenirken ailelerinden valizlerini alıp gelirler. O valizlerde kendi hayatlarıyla ilgili hayalleri, geçmişlerinden, ailelerinden aldıkları doyumlar, doyumsuzluklar, arzular, istekler, geleceğe yönelik umut ve umutsuzluklar, bu güne dâhil ilişki beklentileri bulunur. Eğer çiftler o valizleri boşaltıp kendi çekirdek ailelerine ait yeni bir valiz oluşturabilirlerse yola çok kolay devam ediyorlar. Ama birinci yılında takılmış bir çift yirmi bir yılsonunda bile hala evlenememiş olmanın ıstırabıyla debeleniyor. Hala o ilişkinin geniş ailelerle ilgili bağlantıları netleşmemiş olabiliyor, her iki çift de kendi rolüyle ilgili bir netlik duygusu içinde olmayabiliyor. İşte bu’ evlenememiş olma döngüsü’, ilişkide bir ton başka sorun olarak kendini gösteriyor.”

HEPİMİZ AYNI TARAFTAYIZ.


Tam evlenememiş bu çiftlerde en belirgin görüntü, onların birbirlerini hiçbir zaman tam olarak kabullenmemeleri onaylamamaları ve güven duymamaları. Böyle olunca doğal olarak ortak hayat kurmakta zorlaşıyor.

İnsanlar hangi tür olursa olsun bir ilişkiye girerken kabullenilmek ve onaylanmak isterler.

“ Söz konusu olan evlilik olduğunda, bu her şeyden daha çok böyle. Çünkü evlilik, sosyalize bir ilişki. Sadece iki kişinin ilişkisi olmaktan daha fazla bir şey. Dolayısıyla kabul talebi daha bir bütünlük halinde oluyor. Burada yanılmayın. Kabul, mutlak beğenmeyi içermez. Siz kocanızı ya da karınızı, onun köken özelliklerini beğenmeyebilirsiniz; ama onaylamak başka bir şeydir. Beğenmediğiniz bir şeyi de onaylayabilirsiniz. Bunu gerektiren bir durumdur evlilik.”

Kolayca anlayacağınız gibi aslında evlilik, içinde duygusal isteklerin de bulunduğu bir tür kontrat. Bu kontrat içindeki maddelerin bir kısmı açıkça söyleniliyor, konuşuluyor. Bir kısmı biliniyor, ama konuşulmuyor. Karşı tarafta biliyor sizin bu isteğinizi; ama bu çok sözel olarak dile getirilmemiş oluyor. Bir kısmını biz kendimize saklıyoruz, bunu karşımızdaki de bilmiyor. Ama bir kısmını bizim bile bilmediğimiz bilinçaltı isteklerimiz var. İşte bu kontrat karşılıklı olarak ne kadar karşılanırsa, çiftler o kadar evlenmiş oluyorlar.

“Evlenememiş “ evli çiftlerin en temel sorunlarını, aynı tarafta olduklarını fark edememelerinden kaynaklanır. Evlilik terapisinin büyülü etkisi tam bu noktada kendini gösteriyor. Evlilik terapistleri, evli olan bu iki kişinin karşı taraflar olmaktan vazgeçip aynı tarafta yan yana hissetmelerini hedefler. “Evlilik aynı tarafa olmaktır. Aslında karşınızdakinin kalesine gol attığınızı sandığınızda kendi kalenize de gol attığınız bir ilişkidir evlilik. Aslında kimse kimseye bir şey yapmaz, ne yapılıyorsa o arada canlı ve yaşayan bir varlık olan ilişkiye yapılır. İki kişi bunu fark ettikleri zaman ilişkilerini karşılarına oturup kendileri de aynı tarafa geçtikleri zaman çok önemli bir yol kat ediliyor.”
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlenme ve Evlilik Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cengiz TÜRKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cengiz TÜRKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz TÜRKMEN'in Makaleleri
► Evlilik Sorunları Psk.Ali BIÇAK
► Evlilik Sorunları Dr.Psk.Dnş.Ayşe Devrim BURÇAK
► Evlilik Sorunları Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Evlilik Sorunları / Atıflar (Çıkarımlar) Psk.Berat Onur TAŞBAŞI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlenme ve Evlilik Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Boşanma Mayıs 2014
► Boşanma Salgını Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:38
Top