2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kalp Yetersizliğinde İlaç Tedavisi ve Elektriksel Tedavi
MAKALE #9405 © Yazan Prof.Dr.İlke SİPAHİ | Yayın Ağustos 2012 | 4,606 Okuyucu
Kalp Yetersizliğinde İlaç Tedavisi

Kalp yetersizliğinin ilaçla tedavisinde son 20 yılda çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Önceleri kalp yetersizliğinde tek etkin tedavi idrar söktürücüler (diüretik ilaçlar) iken, günümüzde kalp yetersizliğinde şikayetleri ve hastaneye yatışları azaltmanın yanı sıra ölüm oranlarında daönemli azalmalar sağlayan birçok ilaç grubu bulunmaktadır:

Beta-blokerler: Kalpte adrenalin ve benzeri maddelerin bağlandığı reseptörleri bloke ederek etki gösteren ilaçlardır. Uzun dönem kullanımda kalp fonksiyonlarında belirgin düzelme sağlayabilmektedirler. Ölüm oranında göreceli olarak yaklaşık %30 civarında azalma sağlamaktadırlar. Ülkemizde kalp yetersizliğinde sıklıkla kullanılan beta-blokerler metoprolol, karvedilol ve bisoprololdür.

ACE-inhibitörleri: ‘’Anjiyotensin-Converting Enzyme’’ isimli bir enzimi bloke ederek etkinlik gösteren ilaçlardır. Beta-blokerler gibi uzun dönem kullanımda kalp fonksiyonlarında belirgin düzelme sağlayabilmektedirler. Genellikle beta-bloker ve diğer ilaçlarla birlikte kullanılırlar. Ölüm oranında göreceli olarak yaklaşık %20 civarında azalma sağlamaktadırlar. Ülkemizde kalp yetersizliğinde sıklıkla kullanılan ACE-inhibitörleri lizinopril, perindopril, enalapril ve benazeprildir. Kuru öksürük ve gıcık sıkça görülen bir yan etkileridir. Bu yan etkinin söz konusu olduğu hastalarda diğer bir ilaç grubu olan anjiyotensin-reseptör blokerleri kullanılabilir.

Aldosteron antagositleri: Aldosteron isimli bir böbreküstü bezi hormonunu bloke ederek etkinlik gösteren ilaçlardır. Genellikle beta-blokerler ve ACE-inhibitörleri ile birlikte kullanılırlar. Beta-blokerler gibi kalp yetersizliği hastalarında ölüm oranını %30 civarında azaltmaktadırlar. Uzun dönem kullanımda kalp fonksiyonlarında düzelme ve nefes darlığında belirgin azalma da sağlayabilmektedirler. Ülkemizde kalp yetersizliğinde kullanılan aldosteron antagositleri spritonolakton ve eplerenon’dur. Potasyum seviyelerinde yükselmeye yol açabilecekleri için bu grup ilacı kullanan hastaların takiplerinde mutlaka ilgili kan tahlillerinin yapılması gerekir.

Yukarıdaki ilaç gruplarından başka kimi hastalarda digoxin, nitrat türevleri, ivabradine ve kan sulandırıcı ilaçlar sa kullanılabilmektedir. Halen birçok hastada idrar söktürücü ilaçlara da ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlarla beraber kalp yetersizliği hastalarında yıllık grip aşısının yapılması ve en az 1 kez de zatürre aşısının yapılması gerekmektedir.

Kalp Yetersizliğinde Elektriksel Tedavi

Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (pil ile kalp yetersizliği tedavisi)

Kardiyak resenkronizasyon tedavisi uygun hastalarda (yani EKG’lerinde, diğer bir deyişle elektrokardiyogramlarında, ciddi QRS uzması olan hastalarda) gerek erken evrelerde, gereske ileri evrelerde uygulanan çok önemli bir tedavi yöntemi dir. Ancak mutlaka pil tedavisi öncesinde en az 3 ay süreyle yoğun ilaç tedavisi uygulanmalı ve pil tedavisi sadece kalp fonksiyonunda yeterince düzelmesi olmayan hastalara saklanmalıdır. Kardiyak resenkronizasyon tedavisi hastaların hem ömrünü uzatır, hem de şikayetlerini azaltır. Bu cihazların implantasyonu kalp kateterizasyonu laboratuarında köprücük kemiği altında küçük bir kesi ile gerçekleştirilmektedir.

Defibrilator (şok cihazı) uygulamaları

Bu tedavi de gerek erken evrelerde, gereske daha ileri evrelerde uygulanabilmektedir. Pil tedavisinde olduğu gibi defibrilatör öncesinde de en az 3 ay süreyle yoğun ilaç tedavisi uygulanmalı ve defibrilatörler sadece kalp fonksiyonunda yeterince düzelmesi olmayan hastalara saklanmalıdır. Defibrilator hastaların ömrünü uzatır ancak şikayetlerinde düzelme sağlamazlar. Defibrilatör implantasyonu, yine kalp kateterizasyonu laboratuarında, köprücük kemiği altında küçük bir kesi ile gerçekleştirilmektedir.Uygun hastalarda hem defibrilatör görevi, hem de kardiyak resenkronizasyon görevi gören karma cihazlar tercih edilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kalp Yetersizliğinde İlaç Tedavisi ve Elektriksel Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.İlke SİPAHİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.İlke SİPAHİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlke SİPAHİ Fotoğraf
Prof.Dr.İlke SİPAHİ
İstanbul
Doktor "Kalp Hastalıkları - Kardiyoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.İlke SİPAHİ'nin Makaleleri
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Depresyon Tedavisi ve Kime ,hangi İlaç?Yan Etkiler ÇOK OKUNUYOR Dr.Fatih DEMİRCAN
► Ozon Tedavi Nedir. Ortopedide Ozon Tedavisi Op.Dr.Ahmet Ümit SABANCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kalp Yetersizliğinde İlaç Tedavisi ve Elektriksel Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:22
Top