2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazandan Sonra Beslenmeye Dikkat!
MAKALE #9433 © Yazan Uzm.Dyt.Seda KAYA | Yayın Ağustos 2012 | 4,919 Okuyucu
RAMAZAN SONRASI TEHLİKE ÇANLARI!...

Ramazan ayına girmeden önce belirli bir düzende,beslenmelerine dikkat eden, yaşam tarzları, iş hayatları, günlük düzenlerine göre beslenmelerini şekillendiren kişiler, ramazanda oruç tutarak bambaşka bir beslenme düzenine geçiş yapmaktadırlar. Ramazan öncesi bir gün içerisinde 3-4 saat ara ile en azından 3 öğün yemek yeniliyorken, ramazan ayı içerisinde, iki öğün arasındaki saat farkı 16 saate kadar çıkmaktadır. Bu 1 aylık süre de olsa,vücudumuzun işleyişini tamamıyla değiştirmektedir. Ayrıca ramazan ayında su tüketiminin de sınırlı olması, metabolizmayı olumsuz etkileyen bir diğer unsurdur.



Ramazanda beslenme önerilerine dikkat ederek, sahur,iftar ve iftar sonrası ara öğün olmak üzere, düzenli ve doğru beslenerek, bu ayı kilo almadan geçirebilen kişiler, hatta kilo vermeyi başarabilen kişiler de muhakkak vardır. Fakat vücudumuzu dinlendirdiğimiz, daha çok arındırdığımız,sindirim işleyişimizin, metabolizmamızın hatta uyku düzenimizin bile değiştiği bu 1 ay sonrasında, en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken dönem başlamaktadır.


Oruç tutan ya da tutamayan kişiler, hiç fark etmeksizin, özellikle şeker bayramında beslenmelerine çok dikkat etmelidirler bu dönemi tatil yaparak geçiren bireyler, tercih ettikleri otellerde açık büfenin azizliğine uğramamak adına, bilinçli davranmalıdırlar. Hatta evlerinde vakit geçirecek ve eş dost, akraba ziyaretlerinde bulunacaklar için durum dahada tehlikeli boyuta çıkabilir, çünkü ikram edilecek şekerlemeler, çikolatalar ve özellikle şerbetli tatlılar büyük zarar oluşturmaktadır.


Özellikle ramazan ayı boyunca oruç tutan bireyler, 1 ay süre ile metabolizmalarını farklı bir beslenme düzenine alıştırdıkları ve nefislerini kontrol ederek çoğu besinden uzak durdukları için, ramazan ayının sona ermesi ile fazla özgür davranmamalıdır ve mide, sindirim sistemi ve metabolizmalarına ağır gelecek davranışlardan kaçınmalıdırlar. Yapılacak en doğru davranış, 2-3 saat ara ile küçük öğünler şeklinde, mideyi yormadan,vücudu sık beslenmeye yavaş yavaş alıştırmaktır. Birden şekerli, hamur işi gıdalara yüklenilmemelidir, aksi taktirde kan şekerinde aşırı dengesizlikler olabilmektedir. Ayrıca aşırı yağlı, ya da fazla proteinli öğünler yapmakda, mideyi fazlasıyla yorabilir. çünkü ramazanda 1 ay boyunca 16 saat dinlenen mide, birden 3 saat ara ile sindirimi zor besinlere karşı dirençli olabilir.


Ramazan bayramı tatili ve sonrası için söylenebilecek öneriler; zengin sabah kahvaltılarında, tam tahıllı ürünlere yer vermeli, kalsiyum ve protein kaynakları; yumurta veya peynir muhakkak bulunmalı, yağ kaynağı olarak 1-2ceviz yada 3-4 zeytin, ve lifli gıdalardan c vitamini kaynağı sebzeler tüketilmelidir. Öğle yemeklerini hafif 1kase çorba ya da, salata ile geçirerek, akşam yemeklerinde ızgara ile beraber sadece salata tüketerek, yada sebze yemekleri ile beraber sadece yoğurt tüketerek günlerini tamamlayabilirler. Gün içinde yapacakları 2 ara öğünde 1 er porsiyon meyve tüketilerek de gereken vitaminler ve lifli besinler vücuda alınmış olur.


Peki ya biz hiç tatlı tüketmeyecek miyiz?’ diye sorulacaktır muhakkak. İşte bu soruya uygun en güzel öneri de, yaz mevsiminin en masum tatlısı dondurma olacaktır. Hem besleyici, hem hafif bir sütlü tatlı olan dondurmadan gün içerisinde 2 top tüketilmesinden hiçbir zarar gelmez. Ya ikram edilecek tatlılar, şekerlemeler? İşte bu konuda alarm zilini çalmak gerekiyor. İkramlar sütlü tatlılar ise günde 1 ikramı kabul ederek tatlı kotamızı doldurabiliriz.hamur işi tatlılardan uzak durmalıyız. Çikolatalara gelirsek günde 1 küçük çikolata hakkınızın olduğunu unutmazsak, bayram tatilimizi de tehlikeye yer vermeden geçirmiş oluruz.


Bütün bu kadar öneri arasında bahsetmediğimiz tek şeysu tüketimi oldu ki, bu en önemlisidir. Günde 2.5-3 lt arasında su tüketmeyi unutmamalıyız. Vücudumuzu suya doyurmalı, metabolizmamızın en sağlıklı şekliyle çalışması için gereken su ortamını sağlamalıyız. Ve son olarak tatilimizi hareketli, yürüyüş, yüzme gibi sporlara yer vererek geçirmeliyiz ki kilo artışına engel olabilelim.

Dyt. Seda KAYA
Beslenme ve Diyet Uzmanı


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazandan Sonra Beslenmeye Dikkat!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Seda KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Seda KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda KAYA Fotoğraf
Uzm.Dyt.Seda KAYA
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Seda KAYA'nın Yazıları
► Kış Döneminde Beslenmeye Dikkat Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ramazanda Beslenmeye Dikkat Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ramazandan Sonra Beslenmeye Dikkat!' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kahvaltının Önemi Eylül 2013
► Oruç ve Diyet Temmuz 2012
► Beslenmede Suyun Önemi Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:37
Top