2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pektus Ekskavatum ve Pektus Karinatum (Kunduracı Göğsü ve Güvercin Göğüs)
MAKALE #9453 © Yazan Prof.Dr.Kenan Can CEYLAN | Yayın Ağustos 2012 | 39,819 Okuyucu
Göğüs Duvarı Şekil Bozuklukları : Kunduracı Göğsü ve Güvercin Göğüs

Göğüs Duvarı Şekil Bozukluğu nedir?

Göğüs kafesini oluşturan kemik yapının içe çöküklük veya dışa çıkıklık hali olarak gördüğümüz anatomik yapısındaki bozukluklardır. İçe çöküklük halk arasında “Kunduracı Göğsü” olarak bilinir ve tıbbi literatürdeki ismi “Pektus Ekskavatum”dur. Dışa çıkıklık ise halk arasında “Güvercin Göğüs” olarak bilinir ve tıbbi ismi “Pektus Karinatum”dur. Bunların dışında göğüs duvarı kaslarının etkilendiği “poland sendromu” ve iman tahtası ile ilgili yapısal bozukluklarda mevcut olup daha nadir görülmektedir.

Hangi sıklıkla görülür?

En sık görülen göğüs duvarı şekil bozukluğu kunduracı göğsü (pektus ekskavatum) olupyaklaşık 300-400 canlı doğumda bir oranındadır. Bu oran sık görülen bir deformite olduğunu göstermektedir. Güvercin göğüs (pektus karinatum) ise kunduracı göğsünden 4-5 kat daha az görülmektedir. Sıklıkla bebeklik ve çocukluk çağında ortaya çıkar ve ergenlik döneminde şekil bozukluğu daha da artabilmektedir.

Ailesel yatkınlık ve görülme sıklığında cinsiyet farkı var mı?

Kunduracı göğsü (pektus ekskavatum) olan hastaların 1/3’ünde aile öyküsü vardır. Oran daha düşükte olsa (1/4) güvercin göğsü (pektus karinatum) olan hastalarda da aile öyküsü mevcuttur.

Cinsiyet tercihini erkeklerden yana yapan bir durum olup erkeklerde kadınlardan dört kat daha fazla görülmektedir.

Kunduracı göğsü ile güvercin göğüs arasındaki fark nedir?


Kunduracı göğsünde (Pektus Ekskavatum) göğüs kafesini oluşturan kıkırdak kaburgaların fazla büyümesine bağlı iman tahtasının arkaya doğru çekmesiyle göğüs içe doğru çöküktür. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Güvercin göğsünde (Pektus karinatum) ise kıkırdak kaburgaların aşırı büyümesine bağlı olarak iman tahtası öne doğru çıkıntı yapar ve oluş nedeni kesin bilinmemektedir.

Nasıl fark edilir?

Göğüs kafesinde içe çöküklük (kunduracı göğsü) genellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde anne ve babalar tarafından kolayca fark edilir. Ergenlik çağı ile beraber çöküklük genellikle daha da artma eğilimindedir.

Güvercin göğüs ise genellikle daha geç fark edilmekte, ergenlik çağı ile beraber kendini göstermektedir. Çocukluktan ergenliğe geçişle beraber deformite de artış görülebilmektedir. Çocuklarda omuzlarını düşürerek ve öne eğilerek yürüme, oturma şeklinde postür bozukluğu belirginleşir.

“Pektus Ekskavatum” başka hastalıklarla görülebilir mi?


Hastalarda omurgada eğrilik (skolyoz), çarpıntı, kalpte ritim bozuklukları, üfürüm ve astım gibi rahatsızlıklarla beraber görülebilmektedir. Deformitenin derecesine bağlı olarak efor kapasitesinde azalma görülebilir.

Hastalarda en sık fiziksel şikayetler nelerdir?

Çocukluk çağında fazla şikayet görülmese de ilerleyen yaşla beraber deformitede artış olmakta ve en sık efor sonrasında ağrı, çarpıntı ve nefes darlığı sık görülen şikayetlerdir. Göğüs duvarındaki çöküklük ne kadar fazla ise şikayetler de o kadar sık olmaktadır.

Psikolojik olarak en sık görülen sorunlar ?


Göğüs duvarında şekil bozukluğu olan çocuklar arkadaşlarının negatif yorum ve eleştirileri kendilerine olan güvenleri azalmakta, içe kapanmaktadırlar. Çocuklar kendilerini eksik ve çirkinmiş gibi hissedebilmektedirler. Bu durum çocuklarda ve özellikle gençlerde depresyona, sosyal fobiye, okul başarısında düşmeye yol açabilir. Sosyal ortamlara girmeye çekinir, yüzme ve atletizm gibi vücudunu gösteren sporlar yapmak istemezler. Beden eğitimi derslerine katılmak istemezler. Mayo giydiklerinde etraftaki gözlerin kendine çevrildiği hissiyle denize veya havuza girmekten çekinirler.
Ergenlik çağında psikolojik olarak etkilenme daha fazla olduğundan karşı cinsle arkadaşlık yapmaktan çekinirler, arkadaşları ile ilişkilerini azaltabilirler. Özellikle vücutlarını gösteren dar kıyafetleri giymek yerine bol dökümlü kıyafetler tercih ederler.
Bu sıkıntıların neden olduğu utanma hissi, kaygı ve stres kişinin ruh sağlığına negatif etki yapar. Hastaların çoğunda güven kaybı, sosyal kısıtlanma ve içe kapanma görülür.

Teşhis nasıl koyulur?

Teşhis fizik muayene ve gerekli tetkikler ile konur. Ayrıca hastalar ek hastalıkların olup olmadığının anlaşılması için kardiyoloji ve ortopedik açılardan da değerlendirilmelidir.

Tedavide neler yapılır ?

Klasik açık cerrahi yöntemler ve modern kapalı cerrahi yöntemler olarak iki ameliyat yöntemi mevcut.
1) Açık Cerrahi Yöntemler: Klasik yöntem olup 10-20 cm uzunluğunda göğüs ön kısmında kesi yapılır ve etkilenmiş kıkırdaklar çıkartıldıktan sonra iman tahtası kesilip düzleştirilir ve altından çelik tel ile destek konulur. Bu destek belirli bir süre boyunca kalır. Hastalar 7-10 gün içinde taburcu olurken en fazla ağrı şikayeti olmaktadır. Hastalar normal yaşamlarına 3 ayda dönebilmektedirler.
2) Kapalı Cerrahi Yöntemler: Kunduracı göğsünde uygulanan modern yöntemde (Nuss Operasyonu) iki veya üç delikten göğüs içine girilerek deformitenin şekline uygun çelik bar yerleştiriliyor.
Güvercin göğsünde uygulanan yöntemde (Abramson Operasyonu) göğsün sağ ve sol tarafından iki küçük kesi ile deformiteye uygun şekillenen çelik bar cilt altından yerleştiriliyor. Hastada bir sorun yaratmayan bar en erken 3 yıl sonra çıkartılıyor.
Ameliyat ve hastanede kalış süresi ne kadardır?
Kapalı cerrahi yöntemlerde ameliyat yaklaşık yarım ile bir saat arasında sürmekte ve hastalar 3-4 günde taburcu olabilmektedir. Ağrı şikayeti çok az olmakta ve hastalar normal yaşamlarına iki hafta içinde dönebilmektedirler.
Modern kapalı cerrahi yöntemler neden daha çok tercih ediliyor?
Göğüs duvarı şekil bozukluğu ameliyatları sıklıkla kozmetik amaçlı uygulanmaktadır. Hastalarda iki veya üç küçük kesi izi, hastanede yatış süresinin kısalığı, ağrı olmaması ve normal yaşamına daha çabuk dönebilmesi en büyük avantajı. Hastalarımıza büyük merkezlerde uygulanan kapalı yöntem ameliyatlarını uzun süredir uyguluyor ve öneriyoruz.

Ameliyat ne zaman önerilir?

Hem kunduracı göğsü hem de güvercin göğsü için en uygun ameliyat zamanı ergenlik dönemi öncesi olan 8-12 yaştır. Yapılan ameliyatla göğüs kafesinin normal şekilde gelişimi ve daha başarılı sonuçların alınmasını sağlar. İleri yaşlarda da yapılan ameliyatlarda aynı oranlarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti nasıl ?

Kapalı yöntem cerrahi tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Tam tedavi oranı %97-100, hasta memnuniyeti %90-95 civarındadır.

Ameliyat sonrasında hastaların kendilerine olan güvenleri ve moralleri artar. Sosyal fobi ve depresyondan hızla kurtulmaktadırlar. Yaşam kaliteleri ve sosyal ilişkileri ki özellikle arkadaşları ve karşı cinsle olan ilişkilerinde ciddi düzelmeler olmaktadır.

Cerrahi tedavinin istenmeyen etkileri nelerdir?

Komplikasyonlar; genel anestezi altında uygulanan her ameliyatta rastlanabilen durumlardır ve görülebilme oranı çok düşüktür. En sık pnömotoraks, yara yeri enfeksiyonu, barın kayması çok nadir görülen yan etkilerdir.

Ameliyat sonrasında hastalar nelere dikkat etmelidir ?

İlk ay kendini aşırı zorlayacak egzersiz ve aktivitelerden kaçınmalı, ağırlık kaldırmamaya özen göstermelidir. Özellikle eğilip doğrulurken ve sağa sola dönerken bel ve kalçasını kullanarak hareket etmelidir. Çocuklar okula giderken taşıdıkları sırt çantalarının ağır olmamasına dikkat etmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pektus Ekskavatum ve Pektus Karinatum (Kunduracı Göğsü ve Güvercin Göğüs)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kenan Can CEYLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kenan Can CEYLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kenan Can CEYLAN Fotoğraf
Prof.Dr.Kenan Can CEYLAN
İzmir
Doktor "Göğüs Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kenan Can CEYLAN'ın Makaleleri
► Göğüs Büyütme Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Ameliyatsız Göğüs Büyütme Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
► Silikon Göğüs Protezleri Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Meme (Göğüs) Büyütme Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Göğüs Estetik Ameliyatları Dr.Yasin ÜNAL
► Göğüs Dikleştirme Estetiği Dr.Güner UYSAL
► Göğüs Küçültme Ameliyatı Dr.Güner UYSAL
► Göğüs Büyütme Estetiği Dr.Güner UYSAL
► 10 Soruda Göğüs Estetiği Doç.Dr.Serkan YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Pektus Ekskavatum ve Pektus Karinatum (Kunduracı Göğsü ve Güvercin Göğüs)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:03
Top