2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanal Tedavisi (Endodonti) ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
MAKALE #9469 © Yazan Dr.Dt. Gülsen GEZER | Yayın Ağustos 2012 | 4,840 Okuyucu
Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi (Endodonti) ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

kanal tedavisi nedir, ilerleyen diş çürüğünün dişin pulpa adını verdiğimiz canlı dokusuna inmesine karşılık bu canlı dokunun çıkartılmasına yönelik bir tedavi işlemidir. Kanal tedavisi, lokal anestezi şeklinde yapılan bir işlemdir. bu yüzden herhangi bir şekilde acı vermez. Kanal tedavisini genel olarak açıklayacak olursak şunları söyleyebiliriz; pulpa dokusu çıkartılırken öncelikli olarak dişin şekillendirilmesi, yıkanması, kurulanması ve bunun akabinde kök kanallarının dezenfekten bir madde ile temizlendikten sonra kapatılması, doldurulması ve daha sonrasında üzerinin dolgu işlemiyle porselen kaplama ile kapatılması işlemidir.

Pulpa dediğimiz canlı dokunun çıkartılması esnasında birçok farklı teknik kullanılmaktadır. Bunların başında el ile yapılan klasik yöntem ve modern endodontide kullanılan döner alet sistemli yöntem gelmektedir. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra diş hem fonksiyonel olarak hem de estetik olarak görevini yapabilir duruma gelecektir.
Kanal tedavisi ne tür dişlere uygulanır diye soracak olursanız sizlere şu cevapları verebiliriz; kanal tedavisi, çürüğü derin olan ve çoğunlukla ağrı veren dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi esnasında bir ağrı hissedilmediği gibi tedavi sonrasında herhangi bir ağrı oluşmaz. kanal tedavisi uygulanan diş sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirir. kanal tedavisi, gerekirse ağız içindeki tüm dişlere uygulanabilir. Ön dişlere de,arka dişlere de, hatta yirmi yaş dişlerine dahi uygulanabilen bir yöntemdir. kanal tedavisinin ardından diş hissiz bir hale gelir; zira dişte herhangi bir ağrı olmaz, sıcak-soğuk hassasiyeti hissedilmez. Bu durum bize kanal tedavisi uygulanan dişin daha sağlıklı ve işlevlerini yerine getirebilecek duruma geleceğini gösterir. Kanal tedavisi genelde tek seansta uygulanan bir işlemdir. Seans süresi diş köklerinin durumuna göre yarım saat ile bir saat arasında değişmektedir. Kanal tedavisi, genel olarak bir seansta uygulansa da enfeksiyon veya apse olma durumuna göre seans sayısı değişebilir.
Eskiden yapılan kanal tedavilerinde pat denilen boyalı kanal içi malzemelerden dolayı dişlerde sararma, grileşme, hatta kahverengileşme görülmekteydi; fakat şu an modern endodontide kullanılan yöntemlerde bu tür bir sorun oluşmamaktadır, diş rengi canlılığından hiçbir şey kaybetmemektedir. diş rengini etkileyen eski yöntemlerde ise kanal içi beyazlatma yöntemi ile bu dişler orjinal rengine döndürülebilir. Kanal tedavisi uygulanan dişler sinirleri olmadığı için daha kırılgan bir hale gelmektedir. Buna karşılık bizim yapmamız gereken bu dişleri ya kaplama ile ya da güzel bir dolgu malzemesi ile güzel ve sızdırmaz bir şekilde kaplamaktır. Ayrıca bu dişlerle çok sert gıdalar yememek, çürümesine sebep olacak gıdalardan uzak durmak ve en geç altı ayda birdiş hekimi kontrolünden geçmek gerekir.

Normal şartlar altında, iyi bir uzman tarafından gerçekleştirilen kanal tedavisi dişte ağrıya sebebiyet vermez; ancak bazı sıra dışı durumlar vardır. Özellikle apseli, enfeksiyonlu dişlerde enfeksiyonun veya apsenin nüksetmesi durumunda ağrı, şişlik gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu tür durumlarda tedavinin birkaç seansta, enfeksiyon geçene kadar uygulanması düşünülür,ihtiyaç duyulursa kanal tedavisine ek olarak cerrahi yöntemlere de başvurulabilir. Eskiden kanal tedavisinde kullanılan bazı lokal anestezik maddelerden dolayı biraz acı hissediliyordu; ama şu an modern yöntemlerle yapılan kanal tedavisi kesinlikle herhangi bir şekilde ağrı hissedilmemektedir kanal tedavisinde lokal anestezi uygulandıktan sonra tedavinin uygulandığı dişin uyuşup uyuşmadığı kontrol edilir. Eğer hâlâ ağrı hissediliyorsa lokal anestezi tekrarlanır. Buna rağmen yine de ağrı devam ediyorsa öncelikle hastaya antibiyotik verilir, antibiyotikten sonra çok rahat bir şekilde tedavinin uygulanacağı diş uyuşturulur ve kanal tedavisine devam edilir.
Kanal tedavisi ne kadar süre ile etkilidir diye merak ediyorsanız şunları söyleyebiliriz; kanal tedavisi uygulanan bir diş çok uzun ömürlü olabilir. Yalnız bu noktada dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar vardır.Kanal tedavisi uygulanan dişleri korumak için neler yapmamız gerektiğini maddeler halinde sıralayacak olursak şunları söylememiz mümkündür;
a) Kanal tedavisi bir uzman tarafından yapılmalıdır.
b) Kanal tedavisinin yapıldığı dişin üzeri iyi kaplanmalıdır. Herhangi bir sızıntının oluşmaması gerekir.
c) Hastalar dişlerine çok dikkat etmelidir. Hastalar çok sert besinler yememeli, bu dişlere karşı daha hassas davranmalıdır. Aksi takdirde çeşitli kırıklar oluşabilir. Kanal tedavisi uygulanan dişin çürümeyeceğini sanmak yanlıştır. Tedavinin uygulandığı diş, hassasiyet gösterilip fırçalanmazsa çürümeye devam eder.
Kanal tedavisi, sadece çürüğü büyük olan dişlere yapılmaz. Bu tedavi aynı zamanda kök uçlarında enfeksiyon oluşan; kronik, apseli ya da akut enfeksiyon olan dişlere de yapılır. Kanal tedavisinin uygulanması ile iyileşen bu bölgeler enfeksiyonun yeniden nüksetmesine müsaittir. Bu yüzden hastaların dişlerine azami dikkat etmesi ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmesi gerekir. Kanal tedavisi yapılan dişler hassas olduğu için yemek yerken, fırçalarken her zamankinden daha dikkatli olmak gerekir. Fındık, ceviz gibi sert kabuklu besinleri dişle kırmaktan kaçınılmalıdır; zira kanal tedavisi uygulanan dişler cansız olduğu için iyi beslenemezler ve güçlenemezler. Kırılmaya ve çürümeye daha müsait bir yapıdadırlar. Bu yüzden kanal tedavisinin uygulandığı dişler günde en az iki kez fırçalanmalı, ağız gargarası ve diş ipi kullanılmalıdır. Kanal tedavisi ücreti ise yapılacak işleme göre farklılık gösterebilir. Ortalama olarak diş başına 80-150 Lira arasında olmaktadır..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanal Tedavisi (Endodonti) ile İlgili Bilinmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Gülsen GEZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Gülsen GEZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Dt. Gülsen GEZER
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Gülsen GEZER'in Makaleleri
► Kanal Tedavisi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Kanal Tedavisi PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Kanal Tedavisi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Kanal Tedavisi Dt.Ayşe GÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kanal Tedavisi (Endodonti) ile İlgili Bilinmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 99 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:04
Top