2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Başlama Yaşı Hem Öğrenciyi Hem Öğretmeni Etkileyecek
MAKALE #9487 © Yazan Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ | Yayın Ağustos 2012 | 6,267 Okuyucu
Okula Başlama Yaşı Hem Öğrenciyi Hem Öğretmeni Etkileyecek

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yeni genelgeye göre 66 ayı dolduran yani 5.5 yaşında olan çocuklar ilk okula başlayacak. 60-66 ay (5 – 5.5 yaş) arasındaki çocuklar ise velilerinin isteğiyle ilk okula başlayabilecek. Bu durum hem velilerin karasızlık yaşamasına hem de öğretmenlerin endişe etmesine sebep olmaktadır.


5 yaşında ki bir öğrenciyi 6 yaşındaki bir öğrenciyle aynı sınıfa sokmanın ve aynı eğitim -öğretimi vermeye çalışmanın olumsuzlukları vardır. Çünkü bilimsel açıdan çocukların fiziksel, psikolojik, duygusal, zihinsel gelişimlerinin doğumdan itibaren çeşitli evreleri vardır. Yani her çocuğun her seviyede öğrenebileceği, yapabileceği ve başarabilecekleri farklıdır.


Bir çocuğun birinci sınıf ortamında ders dinleyebilmesi ve öğrenebilmesi için el hareketlerinin koordinasyonu dediğimiz birtakım fiziksel becerileri ve dikkat, anlama, akılda tutabilme, uzun süre dinleyebilme gibi zihinsel becerileri kazanması gerekiyor. Bu durumda, 5 yaş çocuğunu 6 yaş çocuğuyla aynı sınıfa sokarsak çocuğa yapamayacağı, başaramayacağı ve uzun süre dikkatini veremeyeceği şeyler öğretmeye çalışmış oluruz. Sonuç olarak eğitiminin ilk yılında başlayan başarısızlık ve yetememe duygusuyla tüm eğitim-öğretim hayatı süresince baş etmek durumunda kalacak öğrenciler ortaya çıkacak ve eğitime karşı bir direnç gösterecekler.

Ayrıca 5 yaşındaki öğrenciler 40 dakika süresince tahta sıraların üzerinde, sınıf içi kurallarına uyarak, tam dikkat ile öğretmenlerini nasıl dinleyecekler? Bu yaş grubu henüz somut işlemler dönemindedir ve oyun çağındadır. Aralarında tuvalet eğitimini alamamış öğrenciler olma olasılığı da çok yüksektir. Oysa okuma yazmayı kolaylıkla öğrenebilmesi için bir öğrencinin, eğitimin sürükleyici ritmine ayak uydurabilecek olgunluğa erişmesi gerekmektedir.


Bu yıl başlayacak olan bu sisteme öğretmenlerin ve öğrencilerin hazır olmaları dışında okulların, sınıfların ve fiziki şartların uygunluğu da önemlidir. 5 yaşındaki bu öğrenciler okul koridorlarında ne kadar güvende ve emniyette olacaklar sorusu geliyor akıllara. Ya da onlara uygun lavabo ve tuvaletlerin düzenlenmesi konusunda Milli Eğitim nasıl bir çözüm bulacak?


Bu sorunlar doğrultusunda veliler 60-66 aylık ( 5- 5,5) yaşındaki çocuklarını yollamamak için çeşitli testler doğrultusunda raporlar almaya çalışmaktadır. Bu raporlar öğrencilerin okul olgunluğunu değerlendirir. Çocuğun okul olgunluğuna ulaşması çocuğun okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olması demektir. Örneğin okula başlayan çocuğun derste anlatılanları öğrenebilmesi için dikkatini derste anlatılanlara verebilmesi ve dikkatini sürdürebilmesi, yazı yazmayı öğrenebilmesi için ince motor becerilerinin kalemi tutabilecek kadar gelişmiş olması gerekir. Bunların dışında okulun sosyal ortamına uyum sağlayabilmesi için kendini açıkça ifade edebilmesi, sosyal kurallara uyabilme yetisini kazanmış olması gerekmektedir. Eğer bu yaş aralığındaki çocuğunuzu okula göndermeyi düşünüyorsanız, öncesinde uzmanlarla görüşüp çocuğunuzun okula başlayacak olgunluğa ulaşıp ulaşmadığını öğrenmeniz oldukça önemlidir. Çünkü çocuk okul olgunluğuna ulaşmadıysa okulun beklentilerini karşılayamayacak, kendine karşı olumsuz inançlar geliştirecek (Ben yazı yazmayı öğrenemem, ben yeterince iyi değilim) ve okuldan soğuyacaktır.


Okul Olgunluğunu Değerlendirmek için Uygulanan Testler


Peabody Resim Kelime Testi: 2.5 yaşını geçen çocuklara dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanır.

AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri): 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini genel olarak değerlendirmek amacıyla uygulanan bir envanterdir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: Çocuğun okulda uygulanan kurallara uymaya, öğrenime hazır olup olmadığını değerlendirmek amacıyla 5-6 yaşındaki çocuklara uygulanır.
Gessel Gelişim Figürleri Testi: Görsel algı gelişimini değerlendirmek amacıyla 1-7 yaş arası çocuklara uygulanır.
Good Enough Bir İnsan Çiz Testi: Çocuğun çizdiği resim üzerinden gelişimini yorumlamak
amacıyla kullanılır.
Cattell Zeka Testi: Kültürden bağımsız olarak zihinsel performansı ölçmek amacıyla geliştirilen bir testtir. 4 yaşından büyük çocuklara uygulanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Başlama Yaşı Hem Öğrenciyi Hem Öğretmeni Etkileyecek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem MALKOÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'un Yazıları
► İlkokula Başlama Yaşı ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Başlama Rehberi Emine ERGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okula Başlama Yaşı Hem Öğrenciyi Hem Öğretmeni Etkileyecek' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:15
Top