2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Halka'dan Grup Terapisinde Daire Biçimi Oturmaya
MAKALE #9539 © Yazan Psk.Dnş.Uğurkan ULUTÜRK | Yayın Eylül 2012 | 4,472 Okuyucu
HALKA’DAN GRUP TERAPİSİNE

Halka, üstünde yaşadığımız, yürüdüğümüz, koşup zıpladığımız veya üzerinde uçtuğumuz yeryüzüdür. Halka, yaşamın temel unsurlarını barındıran güneş sisteminin kendisidir. Bu güneş sisteminde, birçok halkadan oluşan yıldızlar ve gezegenler mevcuttur. Yeryüzünün sembolü olması dışında halka, ilkel ya da gelişmiş bir bütün klan, kabile, toplum veya uygarlıkların kültürlerine ait bir sembol olarak sürekli halkayı kullanmaları tesadüfi bir olgu olmasa gerek.

Grup terapi eğitimlerim deneyimlerimde öğrenci iken neden halka oluyoruz sorularımın cevapları, üyelerin birbirlerini daha iyi görmeleri ve daha iyi iletişim kurmaları şeklinde açıklamalardı. Ayrıca daha sıcak ve samimi bir ortamın oluşmasını sağlamasıydı. Evet bu açıklamalar doğruydu ancak başka nedenleri olabilir miydi?

Halka veya küre, başlangıcı ya da sonu olmayan, kuramsal olarak bir çatışma olmaksızın karşıtların uyum içinde olduğu mükemmel bir durumu temsil eden bir varlıktır. Diğer sembollere ve şekillere kıyasla, tüm noktaların aynı ve eşit düzeyde olduğu tek semboldür. Grup terapisinde de her üye aynı ve eşittir.

Antik Çağlarda, atalarımızın ateş yakıp etrafında tek sıra olmak yerine halka biçiminde oturmaları hepsinin eşit düzeyde ısınmalarının yanında başka anlamlar da taşımaktadır. Amerika’daki Navajo Kızılderililerinin; Afrika, Hindistan ve Meksika’daki farklı kabile ve kast sistemlerinin dini ayinleri ve törensel çalışmalarında yine halka sembolü bulunur. Antik Babil’in gövdesini bir halka biçiminde tutan yılan, dünyanın sembolüdür. Eski Yunan’da olimpiyatlarda veya agorada insanların bir araya gelme şekli yine halka benzeri biçimlerde olmuştur.

Halka ya da daire, genellikle anne karnını ya da yaşamın fışkırdığı kaynağı temsil eder. Çin Felsefesi’nin yin ve yang’ı bunun bir örneğidir. Bunun yanında evlenen çiftlerin kare veya başka şekiller yerine yine halka biçiminde alyans takmaları yeni bir yaşamın başladığının göstergesidir. Bu evli çiftin yeni doğan çocuğu biraz büyüyüp ilk kalem kağıt deneyimiyle yine daire çizerek işe başlaması da tüm bu evrimsel ihtiyaçlarıyla örtüşmektedir.

Peki tüm bunların grup terapisi ile ilişkisi nedir diye bir soru sorup cevap vermeye çalışırsak çok fazla anlam çıkartabiliriz. İşte bunlardan birkaçını ele almaya çalışalım.
Halkanın tarihsel bir önemi olduğu ve belki de insanoğlu için bir çekiciliği vardır. Halka veya halkanın bir fiziksel parçası olma, belli bir duygusal rahatlama, tanıdıklık, güç ve koruma sağlar. Grup terapisi de halka biçimde oturarak üyelerin duygusal rahatlama sağlmasını ve güç kazanmasını amaçlar. Ayrıca halka şeklinde oturulması nedeniyle grup terapisinde, insanların bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde dönmeyi istediği birlikteliğin yarattığı bir ait olma, bireysel farklılıkların kabulü ve iyileşme olasılığını içeren o korunaklı ve yoğun durumun yaşanabileceği ortamın oluşması sağlanır. Semazenlerin semah gösterilerinde duygu yoğunluğu yaşayarak aradıkları Aşk’a ulaşma çabası ve bu gösteri esnasında büyük halkanın içinde kendi etrafında küçük halkalar oluşturarak dönmeleri yine bu iyileştirici etkiyi ve ait olma hissini karşılamaktadır.

Tüm bu açıklamaları okumak ve sizinle paylaşmak adına yazdığım bu makale sonrası artık neden grup terapisinde halka biçiminde oturulduğunu daha evrimsel ve tarihi bir bakışla cevaplandırabiliyorum. Böylece hem grup terapi eğitimlerinde hem de grup terapi liderliği yaptığım oturumlarda bu şekilde oturma biçiminin nedenini daha iyi anlıyorum. Bu yüzden sadece halka olmanın tedavi edici etkisi olduğuna dair düşüncem grup terapinin etkinliğine olan güvenimi daha çok arttırmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Halka'dan Grup Terapisinde Daire Biçimi Oturmaya" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Uğurkan ULUTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Uğurkan ULUTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Uğurkan ULUTÜRK
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Uğurkan ULUTÜRK'ün Makaleleri
► Grup Terapisinde Grubu İncelemek Psk.Gamze ÖZCAN
► İlk Gece Halka Yanlış Anlatılıyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Meslek Seçmek = Hayat Biçimi Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Çoklu Zeka / Öğrenmenin Sekiz Biçimi Psk.Büşra YURTSEVER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Halka'dan Grup Terapisinde Daire Biçimi Oturmaya' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:55
Top