2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Süreci ile İlgili Açıklamalar
MAKALE #9550 © Yazan Psk.Burçak DEMİRKAN | Yayın Eylül 2012 | 4,762 Okuyucu
Kültürel değişmelerle birlikte bireylerin gereksinimlerinin de değişmesi, toplumsal aile yaşantısının değişmesinde etkisini göstermektedir. Böylece yaşantılar ve beklentiler farklılaşmaktadır (Yörükoğlu, 1997). Gelişmiş toplumlarda değer sistemlerinin değişmesiyle birlikte, evlilik kurumunun devamı konusunda baskının azalması, boşanan eşlere toplumdaki bireylerin daha hoşgörülü davranmaları, bireysel yaşam felsefesi ve yeni özgürlük anlayışları boşanmayı kolaylaştırmakta ve artırmaktadır (Ilgar, 2004). Ve fakat bu durum boşanmaların kişileri sosyal ve psikolojik anlamda etkilemediği anlamını taşımamaktadır (Demircioğlu, 2000).

Boşanma, gerek bireysel, gerekse sosyal açılardan, evlilik kadar önemli bir konudur (Kaya, 2009). Boşanmayla ilgili sosyolojik araştırmaların çoğunlukla yapısal ve yaşamsal belirleyiciler üzerinde odaklandığı görülmekte ve bu belirleyicilerin kişilerin içinde bulunduğu sosyal sınıfa, kişilerin cinsiyetine ve evlilik yaşına göre değiştiği belirtilmektedir. Buna karşıt olarak, psikolojik araştırmalar ise, aile içi etkileşime ve evlilik idaresindeki anlaşmazlığa, kişinin karakterine, antisosyal davranış gibi kronik olumsuz etki üzerine odaklanmaktadır. Boşanmaya etki eden değişkenler arasında; cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, evlilik süresi, evlilik yaşı gibi değişkenlerin sıklıkla ele alındığı görülmektedir (Uçan, 2007). Bunlara ek olarak, evlenmeden evvel eşlerin birbirlerini yeterince tanımamış olmaları, birbirlerinin hayatına fazla müdahaleci davranmaları, eşlerin kıskançlığı, zina, onur kırıcı davranışlar, akıl hastalığı gibi değişkenler de boşanmalar üzerinde etki olan faktörler olarak görülmektedir (Ilgar, 2004).

Boşanma sürecinde, bireyleri boşanmaya iten sebepler, yukarıda da belirtildiği gibidir. Bunların yanında, boşanma sürecinde de izlenen evreler de olduğu, yapılan araştırmalarda belirtilmektedir. Boşanma ile ilgili yapılan araştırmalarda, boşanma süreci ile alakalı olarak, ardı ardına gerçekleşen 6 aşama olduğu belirtilmektedir. Boşanmanın 1. aşaması olarak belirtilen ‘’duygusal boşanma’’ aşamasında bireyler, henüz yasal olarak boşanmayı gerçekleştirmemiştir fakat birbirleriyle olan duygusal bağlarını koparmış, birbirlerine karşı duydukları güven ve çekicilik yok olmuştur (Ilgar, 2004). Froiland ve Hozmon (1977) ile Levy ve Joffe (1977) göre de yasal olarak gerçekleşmeyen boşanmanın öncesinde ‘’duygusal boşanma’’ evresine benzer aşamalar görülmektedir. Bunlar, ‘’düş kırıklığı’’, ‘’aşınma’’ ve ‘’kopukluk’’ aşamalarıdır. Bu evrelerde eşler, eşlerinin kendi ideailize ettiği eşin olmadığını fark eder ve hayal kırıklığı yaşarlar. Paylaşımlar ve cinsel birliktelikler azalır ve içinde bulundukları evlilik hayatından farklı bir hayat hayal etmeye başlarlar (akt. Ilgar, 2004).2. aşama ‘’yasal boşanma’’dır. Yasal boşanma, bir nedene bağlı olarak mahkemelerce değerlendirilir ve evlilik yasal olarak sonlandırılır. 3. aşama ‘’ekonomik boşanma’’ olarak tanımlanmaktadır. Bireyler bu evrede, evlilikleri boyunca sahip oldukları mal-mülk paylaşımlarını yapmaktadır. 4. aşama ‘’ebeveyn boşanması’’ olarak belirtilmektedir. Bu evrede, boşanan çiftler, evliliklerinden sahip oldukları çocuk ya da çocukların velayetlerinin kimde olacağına ve çocuklarının ne şekilde bir yaşam süreceğine birlikte karar vermektedirler. 5. Aşama ‘’sosyal boşanma’’ olarak adlandırılmaktadır. Bu evre, çiftlerin, evli oldukları süre boyunca kurdukları sosyal çevre ve ilişkilerinin, boşanmanın ardından düzenlenmesi ve farklılaşması sürecini kapsamaktadır. 6. ve son aşama olarak ise ‘’psikolojik boşanma’’dır. Bu evrenin, çiftler için en zor geçirilen süreç olduğu belirtilmektedir. Çünkü, kişiler tek kişilik hayatlarından, iki kişilik hayata geçiş yapmışlar ve boşanmanın ardından yine tek kişilik hayata dönüş sağlanmıştır (Ilgar, 2004). Yine Froiland ve Hozmon (1977) ile Levy ve Joffe (1977)’ye göre, boşanma öncesinde tanımlandığı gibi boşanma sonrasında da yaşanan aşamalar görülmektedir. Bu evreler, ‘’yas’’ ve ‘’ikinci ergenlik’’ dönemleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu dönemlerde kişiler, boşanmanın ardından, kaybettikleri eşlerinin gidişini kabul etmekte zorlanırlar ve ergenlik dönemine benzer olarak, kimlik gelişimlerini yeniden yapılandırmaya ve toplumda birey olarak yer edinmeye çalışırlar (akt. Ilgar, 2004). Şüphesiz, bu dönem bireylerin hayatını önemli düzeyde etkilemektedir ve geçiş aşaması bireylerde ciddi düzeyde stres yaratmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma Süreci ile İlgili Açıklamalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçak DEMİRKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçak DEMİRKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçak DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Boşanma Süreci Psk.Duygu YÜKSEL
► Boşanma Süreci Psk.Zeliha ŞAHİN
► Boşanma Süreci ve Çocuk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Boşanma Süreci ve Çocuklar Psk.Bahar ERDEN
► Evlilik ve Boşanma Süreci Psk.Gözde BATMACI
► Boşanma Süreci ve Çocuk Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Boşanma Süreci ve Çocuk Üzerindeki Etkileri Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► Boşanma ile İlgili Temel Görüşler Psk.Burçak DEMİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Boşanma Süreci ile İlgili Açıklamalar' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Türkiye'de Boşanma Durumu Aralık 2012
► Çocuk ve Televizyon Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:34
Top