2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Başarıya Götüren 7 İlke
MAKALE #9558 © Yazan Psk.Burcu ATATÜR | Yayın Eylül 2012 | 4,821 Okuyucu
Evliliğiniz ne kadar yıllanmış olursa olsun, eşinize olan arzu ve tutkunuzu canlı tutun. Doyurucu bir cinsel yaşam, evlilikte baş gösterebilecek tüm sorunların hallolmasında ciddi bir motivasyon sağlar ve çiftin birbirine uyum ve yakınlığını arttırır. Cinsel yaşam gözden çıkarılmaması, boş verilmemesi gereken başlıca konulardandır. Çift cinsel istek ve beklentileri konusunda birbirine ne kadar açık olursa, birbirlerini o kadar iyi anlar, tanır ve gitgide kuvvetlenen bir bağ oluşturur.

İlişkide saygıya her zaman özen gösterin. Saygı, ilişkinizde birbirinize hissettirdiklerinizle
ölçülür. Dinlemeyi bilmek ve buna zaman ayırmak ise en önemli saygı belirtisidir. Eşinizin söylediklerine kulak verin. Ne diyorsa onu dinleyin. Eleştirmek, cevap vermek, kusur aramak için fırsat kollamayın, bazen sadece anlatmak en büyük ilaçtır. Çözüm bulmak zorunda değilsiniz.

Eşiniz, beraber olmaktan en keyif aldığınız kişilerin başında gelmeli, mecburen aynı eve
girdiğiniz ve isteksizce yan yana oturduğunuz biri değil. Beraber eğlenin, gülün, her ikinizi de neşelendiren, keyif veren faaliyetler bulmaya odaklanın. Bazen hiç beklemediğiniz bir etkinlikten çok zevk alabilirsiniz. Ortak zevkler ve ortak hedefler çifti birbirine en çok yakınlaştıran alanlardır. Uyum ve paylaşım becerisi, illa çok özverili olmayı gerektirmez. Gülün, önce kendinize, sonra birbirinize. İçten bir gülümseme kadar kalpleri yakınlaştıran şey ender bulunur.

Birbirinizi kabullenin, olduğunuz gibi, olduğunuz kadarıyla ve mümkün olduğu kadar
koşulsuzca. Kimseniz, o olmaya cesaret edin. Bunu birbirinizle yapamayacaksanız, asla tam ve doyurucu bir ilişki de yaşayamayacaksınız demektir. Olmadığınız biri gibi davranmak zorunda kalmak, bir müddet sonra sizi yetersizliğe ve özgüven eksikliğine sürükler. Sevgilinizin, eşinizin yanında kendiniz olmaya cüret edemeyecekseniz, o birlikteliğin ne anlamı var?

Birbirinize güvenin. Güvenmenin ve güvenilmenin konforunu yaşayın. Ama her anlamda
karşılıklı bir güven ilişkisi kurmaya gayret edin. Yorulduğumuzda sırtımızı dayayıp derin bir nefes alacağımız, üzüldüğümüzde hiç utanmadan omzuna yaslanıp ağlayacağımız, kalbimizi korkmadan açacağımız bir insanla yaptığımız evlilik, ömrümüzü uzatmaz belki ama her anımızı yaşamaya değer kılar. Hayallerinizden de bahsedin, korkularınızdan da... Birbirinizin karanlık yönleriniz de bilin, en yumuşak karnınızı da. İnsan çift yaratılmıştır derler; güvenin ve bu güvenin huzurunu yaşayın. Endişe ve acabalarla dolu bir ilişki, stres ve mutsuzluk kaynağından başka bir şey değildir.

Empati yeteneğinizi geliştirin. Birbirinizi anlamaya çalışın, şekillendirmeye veya yönetmeye
değil. Eşinizin neyi neden yaptığını hissetmeye çalışın. Ancak bunu zihin okuma çabası ile veya muhtelif senaryolar üreterek değil bizzat eşinizin kendisinden geri bildirim alarak yapmaya çalışın. Soru sorun fakat sorgulamayın. Anlattığını doğru anlayıp anlamadığınızı kontrol edin. Kendinizi anlatın. Sizi ne kadar bilirse, içinde bulunduğunuz durumu da o kadar doğru algılayabilir. Mükemmel eşi oynamayın. Kimse mükemmel olmak zorunda değil.

Gerçekte kim olduğunuzu bilemezse, kendini sizin yerinize de koyamaz. İlişkinize korku ile yaklaşmayın. Eşiniz siz saklamaya çalışsanız da, biraz dikkatli bir gözlemle, zafiyetlerinizi çoktan öğrenmiş olabilir. Ona da sizi sevebilme özgürlüğü verin. Olmanızı istediği kişiyi oynayarak değil, bizzat kendiniz olarak. Evlilik bu riski almaya değer.

Asla otomatiğe bağlamayın. Evlilik, öğrenilmiş ve ezberlenmiş davranışlar bütünü olmaktan
çok uzak bir kurumdur. Her gün yeniden ve her gün farklı bir heyecanla yaklaşırsak taze tutabiliriz. Evlilik hem rutin hem değişkendir. Daha doğrusu rutine bağlanan tek şey, bitmeyen bir zenginleştirme süreci olmalıdır. Bu insanüstü bir çabayla, hayattaki tek odağımızın evliliğimiz olması gerektiğini göstermez. Aksine, evliliğimiz için her gün ayrılacak ufak bir an parçası, daha sonra iş işten geçtiğinde, onarım için harcanacak yıllarımızı kurtarır. Bu biraz da kendimize gösterdiğimiz özen benzeridir. Nasıl ki zamanında yapılan kontroller ve sağlımızı korumamız için alacağımız küçük önlemler yaşam kalitemizi arttırıyorsa, evlilikte de aynı prensip geçerlidir. Zamanında harcanacak ufak bir çaba, uzun vadede hayatımızın anlamı ve verimliliği açısından bizi kara geçirecektir.

Psk. Burcu Atatür


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Başarıya Götüren 7 İlke" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu ATATÜR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu ATATÜR'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu ATATÜR'ün Yazıları
► Evliliği Boşanmaya Götüren Nedenler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Depresyon: Güneşi Olmayan Ülke Psk.Hakan TOKGÖZ
► Başarıya Giden Yol Psk.Müge ADALI
► Hayatta Başarıya Ulaşmak Psk.Adem OCAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Başarıya Götüren 7 İlke' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendin Olmak Kasım 2012
◊ İnsanlar Kötü mü? Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:17
Top