2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgüven Kader Değildir!
MAKALE #9566 © Yazan Dr.Psk.Ezgi TUNA | Yayın Eylül 2012 | 4,312 Okuyucu
Özgüven, diğer adıyla öz-değerlilik, kendinizle ilgili nasıl hissettiğinizi, kendinizi hayatta başarılı bulma ve kendinize değer verme seviyenizi gösteren bir kavramdır. Kendinizi ne kadar kabul ettiğinizi ve sevdiğinizi yansıtan özgüven; ilişkilerimizi, iş ve eğitim hayatımızı, hatta sağlığımızı bile etkiler.

Kendini sürekli yargılayan, eleştiren ve kabullenmeyen kişiler için hayat tahammül edilmesi zor ve acı vericidir. Özgüveni az olan kişiler hayatta risk almaz, yeni şeyler keşfetmez, yeni insanlarla tanışamaz, hayattaki hedeflerinin peşinden gidemezler. Kendine güvenen insanlar ise hayatla ve kendileriyle daha barışıktırlar, kendilerini çok daha rahat ifade eder ve hayattan daha fazla doyum sağlarlar.


ÖZGÜVEN KADER DEĞİLDİR!


İnsanın psikolojik sağlığı için zorunlu olan özgüven, zamanla ve yaptıklarımızla değişebilir; yani sabit değildir. Nitekim başarılı bir iş görüşmesinden sonra özgüveni dorukta olan bir kişi, başka bir gün kendini terfi alan iş arkadaşlarıyla kıyasladığında kendine daha az güvenebilir. Özgüvenin böylesine değişken bir kavram olması sizi yanıltmasın, bu değişkenlik bizlere özgüvenimizi arttırmak için mükemmel bir fırsat sağlar. Siz de birkaç basit yöntemle özgüveninizi geliştirebilir, kendinizle daha barışık olma konusunda bir adım atabilirsiniz.


İşte özgüveninizi arttıracak ve kendinizi iyi hissettirecek birkaç öneri:


1) Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslarsanız kendinize yenemeyeceğiniz kadar çok rakip bulabilirsiniz. Kendinizi etrafınızdakilerle kıyaslamayı bırakın. Siz tek, özel ve değerlisiniz. Hayatınız, düşünceleriniz ve değerleriniz de tek, ve eşsiz.

2) Kafanızdaki eleştirel sesin farkına varın ve onu susturun.

Gün içinde aklınızdan geçen düşünceleri takip edin. Normal düşünce akışınızdan farklı olarak hata yaptığınızda sizi eleştiren, kınayan, size güçsüz, beceriksiz, aptal ya da çirkin olduğunuzu söyleyen eleştirel sesi yakalamaya çalışın. Bu egzersiz pratik gerektirir, zamanla bu sesi yakalamakta ustalaşacaksınız. Yakaladığınızda ona “Kapa çeneni” “Defol git” ya da sadece “Dur” deyin. Ardından kendinize o koşullarda elinizden gelenin bu olduğunu ve bir insan olduğunuzu hatırlatın.

3) Kendinizle ilgili olumlu özelliklerin bir listesini yapın.

Küçük bir not defteri alın ve sahip olduğunuz olumlu özelliklerin listesini yapın. Bu listeyi yapmak başta zor gelebilir. Listeyi günde en az bir defa okuyun ve kendinizle ilgili aklınıza gelen, fark ettiğiniz olumlu özellikleri eklemeye devam edin. Göreceksiniz ki bu liste aslında beklediğiniz kadar kısa değil.

4) Hoşunuza gidecek şeyler yapın.

Ilık bir duş, bol köpüklü bir kahve, uzun zamandır görmek istediğiniz bir film ya da arkadaşlarınızla geçireceğiniz boş bir zaman. Size iyi hissettirecek, keyif alacağınız aktivitelerin bir listesini yapın ve her gün bu listeden bir tanesini yapın. Bu moralinizi yükseltmenin yanında, kendinize değer verdiğinizi göstermenin iyi bir yoludur.

5) Başkalarının hoşuna gidecek şeyler yapın.

Karşılık beklemeden ihtiyacı olan kişilere yardım etmek ve sevdiklerinizi mutlu etmek size iyi hissettirir. Boş zamanlarınızda gönüllü olarak çalışın ya da sevdiğiniz kişilere hoşlarına gidecek süprizler hazırlayın. Kendinizi değerli hissedeceksiniz.

6) Yeni bir şeyler öğrenin.

Merak ettiğiniz, hep öğrenmeyi isteyip vakit bulamadığınız şeyleri düşünün. Bu bir hobi, yabancı dil ya da size hitap eden bir ilgi alanı olabilir. Bu yeni alanda ustalaştıkça özgüveninizin arttığını göreceksiniz.

7) Minnettar olun.

Eksiklikleri görüp sürekli olumsuza odaklanmak sahip olduğumuz şeylerin değerini görmezden gelmemize yol açar. Sahip olduklarımızın farkına varmak ve her biri için minnettar olmak ise yaşamdan aldığımız doyumu arttırır. Siz de her gece yatmadan önce bir not defterine o gün sahip olduğunuz için minnettar olduğunuz şeylerin bir listesini yapın. Bu liste için büyük şeylere ihtiyacınız yok: O gün çok mu yürümeniz gerekti? -Ayaklarınız olduğu için minnettar olun. Sevdiğiniz bir arkadaşınız sizi mi aradı? -Sahip olduğunuz arkadaşlar için minnettar olun. Bu basit yöntem sayesinde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

8) Geçmişte olanlar için kendinizi suçlamayı bırakın.

Geçmişte yaşanan olaylar tamamen bizim kontrolümüzde olmasa dahi bazen kendimizi olan kötü şeyler için sorumlu ve suçlu hissederiz. Geçmişteki olayların yaşandığını ve değiştirelemeyeceğini kabul edin. Bunu yaparken de o koşullar altında elinizden geleni yaptığınız için kendinizi affedin ve çabalarınız için takdir edin.

9) Sizi seven ve destekleyen insanlarla vakit geçirin.

Sizi eleştiren, kendinizi yanında rahat ve olduğunuz gibi hissetmediğiniz, rol yapma gereği duyduğunuz insanlar yerine, sizi kabullenen, seven ve destekleyen insanlarla vakit geçirin. Onların tuttuğu ayna sayesinde kendinizi değerli hissedeceksiniz.

10) Hayatı çok da ciddiye almayın.

Yaşadığınız olayların önemini gereğinden fazla büyütmeyin. Elbette ki günlük olaylar ve ilişkilerde yaşadığımız sorunlar canımızı sıkabilir, ama büyük ihtimalle hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde şu an canınızı sıkan olayların bir çoğu ancak toplu iğne kadar önemli olacak. Sadece bir tek hayatınız var ve ne kadar süreceği belli değil; tadını çıkarmaya bakın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgüven Kader Değildir!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ezgi TUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ezgi TUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TUNA Fotoğraf
Dr.Psk.Ezgi TUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ezgi TUNA'nın Makaleleri
► Depresyon Kader Midir? Psk.Gizem ANLAMA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Özgüven Kader Değildir!' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeme Bozuklukları Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:29
Top