2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı İletişim
MAKALE #9576 © Yazan Uzm.Psk.Çisem UZUN | Yayın Eylül 2012 | 4,805 Okuyucu
Sağlıklı İletişim

İletişimde amaç, bir düşünceyi paylaşmak, duygu ve heyecanlarımızı anlatmak, istek ve niyetlerimizi karşı tarafa iletmektir.


Gözlemlerim sonucu diyebilirim ki, ilişkilerde kendimizi anlatırken büyük güçlükler yaşıyoruz. Diğerlerince kabul edilmeme korkusu, dışlanma endişesi, sevilmeme kaygısı, bizleri "kendimiz gibi davranmama" alışkanlığına götürüyor. Sonuçta da konuşan ama anlaşamayan insan yığınları ortaya çıkıyor.


Sağlıklı iletişim için kendinizi açık ve anlaşılabilir bir dil ile ifade ediniz.


Unutmayınız ki anlatabildikleriniz karşınızdakinin anladıkları ile sınırlıdır.


"Sen" li cümleler yerine "ben" li cümleler kurunuz. Böylece suçlayıcı olmazsınız ve karşı tarafta savunmaya geçmez. “Yalan söylüyorsun” yerine, "Bana yalan söylediğini düşünüyorum" gibi.



Kızgın insanları içi hava dolu balon gibi düşünün. Önce içindeki havanın boşalmasına izin vererek, istediğiniz şekle girebilecek durumu getirmek gerekir. İlişki yönetimi, iş yönetimi ve iletişimin püf noktalarından biridir bu. Hepimiz söylediklerimize önem verilmesini, dinlenilmeyi, anlaşılmayı isteriz. Hatta çoğu zaman ilgi ve anlayış sonucuna ulaşmasak da yeterlidir. Biz psikologlar da böyle yapmaz mıyız zaten… İyi dinleyici özelliğimizle, insanların çözüme kendilerinin ulaşmalarını sağlamaya çalışırız.


İletişimi çıkmaza sokan; kızgın birini dinlememek, susturmaya çalışmak ve sözünü kesmektir. Hele söylediklerine itiraz etmek, tartışmak, ne yapması, ne yapmaması gerektiğini söylemek, iddia etmek, yargılamak gibi davranışlardan kesinlikle kaçınmayı tavsiye ederim. Şimdiye kadar hiçbir çözüme ulaşılmadı bunlarla.


Ayrıca uzun açıklamaların karşınızdakini ikna etmeye yaradığını düşünüyorsanız, sonuca varmanız çok daha zor olacaktır. Neden mi? İnsanlar özellikle şikayet ediyorlarsa zaten bir konuda karar vermişler ve onun gerçekleştirilmesini sağlamanız için sizinle iletişim kuruyorlardır. İstediğini verme şansınız yoksa en iyisi nedenini uzun uzun anlatmak yerine; ona ne kadar çok önem verdiğinizi, yardımcı olmaya çok çalıştığınızı, ama yapamadığınızı anlatmak olacaktır.


İletişimin % 70 i sözel olmayan hareketlerden yani jest ve mimiklerden, beden hareketlerinden oluşur. Kelimeleri çoğunlukla gerçek duygu ve düşüncelerimizi maskelemede kullanırız. Bu nedenledir ki beden dili gerçeğimizdir.

Örneğin kolların kavuşturulması, söylenenlere daha az dikkat edildiğini ve iletişime kapalı olduğumuzu ifade eder. Dinlediğimiz kişi ile ayni fikirde değilsek ve zıt görüşlere sahipsek kollarımızı kavuşturarak bu mesajı iletiriz.

Yalan söylerken ise; gözler sıklıkla konuşulan kişiden kaçırılır, jest ve mimiklerde, beden hareketlerinde artış olur, kıpırdanma baslar kişi elini burnuna, ağzına, yüzüne sıklıkla götürür, oturulan yerde öne arkaya- sağa sola hareket etme, pozisyon değiştirme davranışı artar.

Tüm bu belirtiler kesin kanıtlar olmamakla beraber, karşımızdaki kişiyi değerlendirirken göz önüne almamız gereken tavırlardır. Ayrıca kendimizi de iletişimde beden dili açısından edindiğimiz yanlış alışkanlıklardan kurtarmalıyız.


Tabi ki bu püf noktalarının da işe yaramadığı insanlarla da karşılaşılıyor. En azından bu ve bunun gibi yöntemleri kullanıp bu kişiler için uzun vakit harcamamış olursunuz. Bırakın biraz çabayı da emek harcamakta olduğunuz kişi göstersin.

Işıkla kalın.
Çisem Uzun

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı İletişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Çisem UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Çisem UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çisem UZUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Çisem UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çisem UZUN'un Makaleleri
► Aile İçi Sağlıklı İletişim Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Mutlu Evliliğin Sırları - Eşler Arasında Sağlıklı İletişim ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Gitmek İstemiyorum! Aralık 2017
► Kumarın Karakutusu Aralık 2016
► Stres Yönetimi Temmuz 2012
► Kanser Hayatınızda mı? Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:51
Top