2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yediklerimize ve Yeme Şeklimize Dikkat Etmeyince -Obezite
MAKALE #9580 © Yazan Uzm.Psk.Çisem UZUN | Yayın Eylül 2012 | 4,243 Okuyucu
Yediklerimize ve Yeme Şeklimize Dikkat Etmeyince -Obezite

Yeme bozuklukları çok yemek ve besini almayı reddetmek şeklinde temelde iki türlüdür. Obezite diye adlandırdığımız aşırı şişmanlığın fiziksel sağlık sorunlarına etkisi büyüktür. Yapılan araştırmalarda obezite ile psikolojik rahatsızlıklar arasında da bağlantı kurulmuştur. Bu araştırmalara göre, normal ağırlıktaki erişkinlere göre obez erişkinlerin depresyon, anksiyete (kaygı) ve diğer psikolojik rahatsızlıkları geçirme riski iki kat daha fazladır (bknz; Psychosomatic Medicine, Nisan 2008)


Obezite bedende aşırı yağ birikimi ile oluşan durumdur. Obezitenin gelişiminde hem genetik, hem çevresel, hem de psikolojik etmenlerin rolünün olduğu düşünülmektedir. Obez hastaların normal vücut ağırlığına sahip olanlara göre daha düşük benlik değerine (özgüven) sahip, duygularını ifade etmekte zorlanan bireyler oldukları saptanmıştır. Bu hastalar duygu durumlarına göre aşırı miktarda ve hızlı bir şekilde yemek yerler. Yemeyi durduramazlar. Yeme üzerinde kontrolleri kalmamıştır. Çoğunlukla yeme sonrası kendinden iğrenme, mutsuzluk, utanma, pişmanlık yaşarlar. Diyet sürecinde negatif duygulanım ile diyetlerini kolaylıkla yarıda bırakırlar.


Duygusal durumla bağlantılı olan yeme davranışı emosyonel yeme olarak tanımlanmaktadır. Çalışmalarda sıkıntı, depresyon, yorgunluk sırasında yeme miktarında artma, buna karşın korku, gerilim ve ağrı sırasında azalma olduğu bildirilmektedir. Tabii ki bu kişiden kişiye değişebilir.


Yeme seratonin başta olmak üzere komplex nöral mekanizmaların kontrolü altındadır. Seratoninin duygu durumu, iştah, ağrı duygusu, kan basıncı ile ilgili olduğu bilinmektedir. Hastaların karbonhidrat alımı (hamur işleri, makarna, şekerlemeler vs ) seratonin salınımına bağlı olarak kendilerini daha iyi hissetmelerine neden olmakta, bunun sonucunda da bu gıdalara aşırı bir düşkünlük meydana gelmektedir. Fakat karbonhidrat alımı insanların kendisini iyi hissetmesine neden olurken aynı zamanda kilo alımına da neden olmaktadır.


Toplumda gençlik, güzellik ve incelik gibi değerlere verilen önem bireylerde yetersiz ve çekici olmadıkları duygusuna neden olmaktadır. Bunun yanında insanların uzun bakışları, fısıltı ile yorum yapmaları gibi sosyal etkenler sonucu obezite hastalarının yaşadıkları toplum dışına itilme davranışı depresyon, kaygı ve diğer bozuklukların gelişmesine katkıda bulunabilir.

Diğer taraftan obez hastaların ailelerinde psikolojik rahatsızlıkların sık görüldüğü yönünde bulgular mevcuttur. Erken dönemlerde obezitenin parçalanmış aile ortamı nedeniyle yada ihmale maruz kalarak büyüme sonucunda oluştuğu düşünülmektedir.


Obezite tedavisinde öncelikle fiziksel muayene sonrası, psikoterapi ve hipnoterapinin bir arada kullanımı etkili olmaktadır. Tedavi sonrası bireye öz değer ve imaj danışmanlığı sunularak, yeni bir yaşam stili oluşturması sağlanır.


Adamın biri çok şişmanmış. Diyete girip zayıflamak istiyormuş. Bundan dolayı doktora gitmiş. Doktor saymaya başlamış; kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, iki zeytin, bir dilim ekmek ve saymasını bitirmiş. Dediklerimi aynen uygulayacaksın demiş.

Adam sormuş:
-Peki ben bunları yemekten öncemi yoksa yemekten sonramı yiyeceğim?

Doğru beslenme sağlık için en önemli unsurlardan. O kadar ki çevremizdekileri de sağlıklı beslenmeye yönlendirmeliyiz.


Yemenin sizin için sorun olmadığı, sağlık dolu günler dilerim.


Işıkla kalın.


Çisem Uzun

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yediklerimize ve Yeme Şeklimize Dikkat Etmeyince -Obezite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Çisem UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Çisem UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çisem UZUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Çisem UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çisem UZUN'un Makaleleri
► Yeme Tutumu ve Yeme Bozuklukları Psk.Şeyma ALTINEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yediklerimize ve Yeme Şeklimize Dikkat Etmeyince -Obezite' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Gitmek İstemiyorum! Aralık 2017
► Kumarın Karakutusu Aralık 2016
► Sağlıklı İletişim Eylül 2012
► Stres Yönetimi Temmuz 2012
► Kanser Hayatınızda mı? Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:36
Top