2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolestrol ve Sağlık
MAKALE #9598 © Yazan Dyt.Dilan DALGIÇ | Yayın Eylül 2012 | 4,250 Okuyucu
Kolesterol karaciğer tarafından üretilen bir birleşiktir. Vücudumuzda birçok görevi olan kolesterolün kan dolaşımında fazla olması kalp hastalıkları için risk faktörüdür. Günlük hiçbir yiyecekle kolesterol alınmasa bile, vücut hiçbir problem olmadan kolesterol üretmeyi sürdürecektir. Yani vücudun gerek duyduğu kolesterolü sağlamak için karaciğer bu görevi üstlenir. Bitkisel kaynaklı meyveler, sebzeler, kuru baklagiller ve tahılların hiçbiri kolesterol içermezler.Yiyeceklerden gelen kolesterolün tamamı hayvansal kaynaklı yiyeceklerle vücuda alınır: yumurta sarısı, dana, sığır, koyun gibi tüm kırmızı et çeşitleri, tavuk gibi tüm kümes hayvanı etleri , deniz ürünleri belirli miktarlarda kolesterol içermektedirler. Diyetin yanı sıra birçok faktör kolesterol düzeyimizi etkilemektedir. Bunlar aile öyküsü, yaş, cinsiyet,beslenme alışkanlıkları, vücut ağırlığı ve şekli, fiziksel aktivite düzeyidir.

Kolesterol vücudumuzda proteinlere bağlanarak dolaşır. Oluşan bu yeni yapıya lipoprotein denilmektedir. En çok bilinen lipoproteinler ise LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) dır.


LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein)kan kolesterolünün yaklaşık% 70 ini taşımaktadırlar. Kan damarları duvarına girebilmek için yeterince küçüktürler ve damarlara zarar verirler.Kötü kolesterol olarak ta adlandırılan LDL ,damarlarda birikerek tıkanma riskini artırmaktadırlar.


HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein), LDL kolesterolün aksine damarlardaki kolesterol birikintisini temizlemeye çalıştığı için iyi huylu kolesterol olarak da bilinmektedir. Kolesterol yüksekliğini önler. Türk toplumunda genetik olarak düşük seviyelerdedir. Tüm diğer kolesterollerin aksine kanda yüksek olması isternir. HDL kolesterolü yükseltmek için en iyi yol egzersiz yapmak ve sigara kullanmamaktır.


Yetişkin bireyler için günlük alınması gereken kolesterol miktarı en fazla 200 mg olması gerekir. Aşağıda bazı besinler ve içerdikleri yaklaşık kolesterol miktarları yer almaktadır;


100 gr yağlı beyaz peynir 90 mg

100 gr lor peyniri 7 mg
1 su bardağı tam yağlı süt/ yoğurt 28 mg
1 su bardağı yarım yağlı süt/ yoğurt 14 mg
1 adet haşlanmış tam yumurta 215 mg
3 adet köfte 92 mg
100 gr tavuk göğüs eti 58 mg *
100 gr derili tavuk but 80 mg *
100 gr derisiz balık 63 mg *
1 silme yemek kaşığı gr tereyağı 21 mg
1 silme yemek kaşığı mayonez 11 mg
Sakatatlarda 100 gramda ortalama 350- 500 mg *

*100 gr ağırlığındaki et ortalama 3-4 köfte büyüklüğündedir.


Sağlıklı bir insanın kandaki kolesterol profili; total kolesterol 200 mg/ dl' nin altı, LDL kolesterol 100-129 mg/ dl, HDL kolesterol 40- 59 mg/ dl aralıklarında olması istenir.


Kolesterol seviyesini düşürmek için dikkat etmemiz gereken en önemli notalar şunlardır;


1-Vücut ağırlığınızı koruyunuz. Kilo sorununuz varsa, bu konuda uzman kişilerden yardım alarak ideal ağırlığınıza ininiz.

2-Kalp sağlığınız için günlük tükettiğiniz yağ çeşitlerine dikkat ediniz. Tereyağı, margarin gibi katı yağlardan uzak durunuz. Onların yerine zeytinyağı, ayçiçeği yağı mısırözü yağı gibi yağları tercih ediniz.
3-Kızartma gibi bol miktarda yağ gerektiren pişirme teknikleri yerine ızgara, haşlama, buğulama ya da fırını tercih ediniz.
4- Süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerin yarım yağlı ya da light olanlarını tercih ediniz.
5- Kurubaklagilleri haftada 1- 2 kez tüketiniz.
6- Hergün düzenli sebze ve meyve tüketiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kolestrol ve Sağlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Dilan DALGIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Dilan DALGIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Dilan DALGIÇ'ın Makaleleri
► Çay ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► İlk Dileğim Sağlık... Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Ceviz ve Sağlık Dyt.Serpil TARMAN
► Balık ve Sağlık Dyt.Diğdem AKÇA
► Damacanalar ve Sağlık Dyt.Nilay KEÇECİ
► Süt, Dondurma ve Sağlık Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Beslenme ve Sağlık Dyt.İlkay AKBABA
► Beslenme ve Sağlık Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kolestrol ve Sağlık' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Suyun Önemi Aralık 2012
► Mucize İçecek Kefir Ekim 2012
► Ramazan Ayında Beslenme Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:33
Top