2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflamada Motivasyon
MAKALE #9641 © Yazan Dyt.Buket ADANÇ | Yayın Eylül 2012 | 6,422 Okuyucu
ZAYIFLAMAK MOTİVASYON İSTER

ZAYIFLAMAK MOTİVASYON İSTER

Beslenme uzmanı olarak gün içerisinde onlarca danışanımla görüşme yapıyorum. Hepsinin beslenme programını düzenlerken hayatlarına kolay adapte edebilecekleri şekilde olmasına özen gösteriyorum ve kontrol görüşmelerinde aynı şekilde ilgileniyorum. Buna rağmen kimisi listesini harfiyen uygulayıp hızla programın sonuna doğru ilerlerken, kimisi sürekli liste dışına çıkıp daha yavaş yol kat ediyor. Bunun temel sebebi, kişilerin bu süreçte yeterli motivasyonu sağlayamamaları. Peki zayıflama sürecinde motivasyonu yüksek tutmak için neler yapılabilir.

KENDİNİZE SORACAĞINIZ İLK SORU ‘’GERÇEKTEN ZAYIFLAMAK İSTİYOR MUYUM?’’ OLMALIDIR

Çok basit gibi görünen fakat diyete başlarken herkesin mutlaka kendine sorması gereken bir sorudur. Eğer cevabınız evet ise siz bu işi başardınız demek. Çünkü gerçekten istediğinizde diyet yapmanın aslında hiç de zor olmadığını fark edeceksiniz.

BAŞLARKEN ‘’YAPABİLİRİM’’ DEMELİSİNİZ

‘’Daha önce defalarca denedim fakat olmadı’’ gibi cümleler moralinizi bozmaktan başka bir işe yaramaz. Günümüzde pek çok insan beslenme uzmanlarının desteği ile bunu başarabildiğine göre sizde yapabilirsiniz. Beden ve ruh sağlığınızın daha iyi olması için kendinize bu şansı tanıyın.

DİYET ALGINIZI DEĞİŞTİRİN

Pazartesi başlanıp Salı günü son bulan diyetlere veda edin. Kendinize ve karşınızdaki uzmana dürüst olun ve beslenme programını oluştururken kolay uygulayabileceğiniz ve her zaman devam edebileceğiniz şekilde olmasına dikkat edin. Böylece yaptığınız şeyin sadece beslenmenizi düzene koymak olduğunu anlayacaksınız.

HEDEFE ODAKLANIN

Yıllardır alıştığınız bir beslenme düzeniniz var. Bu yüzden belki ilk gün sizin için biraz zor geçebilir. Ama 2. Gün,3. gün derken bir bakmışsınız bir hafta olmuş ve beslenme programınız artık sizin hayatınızın bir parçası haline gelmiş. Bu süreçte hedefe odaklanmak çok önemli. Gün içerisinde kendinize ‘’sağlıklı beslenmeliyim,ideal kiloma ulaşmalıyım’’ cümlelerini tekrar edin.

ASLA ERTELEMEYİN

Geçen zamanın telafisi olmaz. Bugün bir parça çikolata ile zaten bozdum diyerek günün geri kalanını ölçüsüzce yiyerek geçiriyorsanız ve yarın başlarım diyerek kendinizi kandırıyorsanız zamanınızı ve emeğinizi çöpe atıyorsunuz. Unutmayın, beslenme programları her zaman esnektir. Bugün yaptığınız ufak kaçamakları yarın telafi ederek yolunuza devam edebilirsiniz.

ACELECİ DAVRANMAYIN

Hepimiz emek verdiğimiz işin biran önce sonuçlanmasını sabırsızlıkla bekleriz. Fakat söz konusu sağlık ise aceleye gelmez. Diyetisyeninizin oluşturduğu programın daha azını tüketerek hızla kilo vermeye çalışıyorsanız metabolizmanıza en büyük kötülüğü yapıyorsunuz demektir. Vücudunuzun sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürmesi için belli bir enerjiye ihtiyacı vardır. Eğer aldığınız enerji miktarını çok düşürürseniz bedeninizi kısıtlı enerji ile yaşamaya alıştırmış olursunuz. Bu da sizin kilo verme hızınızı düşürür ve diyet sonunda hızla kilo almanıza sebep olur. Kaybettiğiniz kilonun sağlıklı ve kalıcı olmasını istiyorsanız çok hızlı kilo verme tutkusundan vazgeçin.

OLUMLU DÜŞÜNÜN

Verdiğiniz her kilo için kendinize kocaman bir aferin diyin ve ödüllendirin. Umutsuzluğa kapıldığınız anda şimdiye kadar verdiğiniz kiloları düşünün ve kendinize inancınızı yenileyin. Sık sık daha iyisini yapabileceğinizi tekrarlayın. En önemlisi, kilo vermenizin sadece görünüşünüzü değil fiziksel ve ruhsal sağlığınızı olumlu yönde etkileyeceğini aklınızdan çıkartmayın.

SONUCU HAYAL EDİN

Özellikle uzun süre diyet yapan kişiler bir süre sonra sıkılmaya başlayabilir. Bu durumda yapılacak en doğru şey değişim listesini daha aktif şekilde kullanarak öğünleri çeşitlendirmek. Hala motivasyonunuz düşükse programın sonunda nasıl göründüğünüzü ve ne kadar sağlıklı bir bedene sahip olacağınızı hayal edin.

KENDİNİZE KARŞI DÜRÜST OLUN

Yediklerinizi herkesten saklayabilirsiniz fakat kendinizden asla. Eğer öncesinde sık sık bir şeyler atıştırmak gibi bir alışkanlığınız varsa ne kadar yediğinizi tam olarak anlayamayabilirsiniz. Yani aslında programınızın dışına çıkıyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en güzel yolu kendinize ufak bir defter edinin ve gün içerisinde tükettiğiniz her şeyi miktarlarıyla buraya kaydedin. Günün sonunda kontrol edin. Bakalım gerçekten listenize sadık mısınız?

Ve bunların en önemlisi, kilolu ya da zayıf,sağlıklı ya da sağlıksız bedeninizi sevin. Genetik yapınıza müdahale etme şansınız yok fakat doğru beslenerek vücudunuzu daha iyi duruma getirmek sizin elinizde.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflamada Motivasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Buket ADANÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Buket ADANÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buket ADANÇ Fotoğraf
Dyt.Buket ADANÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Buket ADANÇ'ın Makaleleri
► Zayıflamada Proteinin Gücü Dyt.H.Kübra BAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zayıflamada Motivasyon' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Kahve Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:57
Top