2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Kanseri Sonrasında Gelişen Kol Şişmesi (Lenfödem)
MAKALE #9647 © Yazan Fzt.Mehmet ÜNAL | Yayın Eylül 2012 | 11,570 Okuyucu
LENF SİSTEMİ

Lenf sistemi lenf damarları ve lenfatik organlardan (Lenf nodülleri,bademcikler,dalak) oluşur.


En önemli görevi doku sıvısı ve içindeki maddelerin venöz kan dolaşımına drenajı ve taşınmasıdır.İnce barsaktaki lenf damarlrı ,yağların kalın bagırsaga taşınması ve alınımından sorumlu,Lenf sistemi ayrıca bagışıklık sisteminin en önemli ögesidir.


1: Lenf sistemi drenaj sistemi ve lenfleri toplar damarlara taşır.

2:Toplar damarlara paralel seyreder.


A:Lenf sistemi kapalı bir dolaşım sistemi değildir.Kan dolaşımına karsılık yarım bir dolaşım sistemidir.


B:Merkezi bir pompa sistemi yoktur.Dolaşım sisteminin merkezi kalptır,ancak lenf sisteminin bir merkezi pompacısı yoktur.


LENF SİSTEMİ BÖLUMLERİ


LENF KAPİLLERİ:Baslangıç lenf damarlarıdır, lenf oluşumundan sorumludur.Bütün vucudu sarar.lenf kapilleirnde kapak yoktur bu yuzden sıvı her yöne akar.


PROKOLLEKTOR:Lenf kapilleri ile kollektorler arasında görev yaparlar.tek veya üç tabakalıdır,tek olan bölüm lenf sıvısını oluşturur üç tabakalı ise sıvıyı kollektore taşır.


KOLLEKTORLER:Lenf sistminin transport sistemi.kollektorler kapaklıdır ve pasif çalışır,lenfsıvısının geri kaçışını engeller.


TURUNCUSLAR:EN buyuk lenf damarları dır.lenf sıvısının drenajından sorumlu.


Turuncus jugularis bas ve boyun bölgesine gelen lenf sıvısı


Turuncus subclavius aksillerbölge kolve üst gövdenin lenf sıvısını


Turuncus broncomediastinalis bronşlar akciğerler ve mediastinumdan gelen lenf sıvısını drene eder.


C:kan dolaşımı kesintisizdir ancak lenf dolaşımı kesintilidir.


LENFODEM ( Kol ve Bacakta şişme): İnterstisyel boşlukta proteinden zengin sıvı birikimidir.Lenf sisteminde veya lenf nodullerindeki hasar yada tıkanma sonucunda gelişir.


Dokular arasında bulunan sıvının buyuk bır çogunluğu venöz sistemle (toplar damar),geri kalan bolumu ise lenf sistemi ile geri alınarak kan dolaşımına aktarılır.Her hangi bir patoloji gelişirse lenf sisteminin geri alması gereken sıvı alınamaz, dokular arasında birikmeye başlar ve lenfödem tablosu gelişir.


İKİ ŞEKİLDE GELİŞİM GÖSTERMEKTEDİR


1:PRİMER LENFÖDEM ;Primer lenfödem de kişi lenf sistemi yetersiz olarak doğar ancak hiç belirti vermeden uzun süre kişi hayatını ödemsiz olarak devam ettirebilir,fakat gelişebilecek herhangi bir travma,enfenksiyon lenfödem tablosunu ortaya çıkarabilir.


2:SEKONDER LENFÖDEM ; lenfödemin en sık rastlanan tipi herhangi bir operasyon sonucu örnegin meme cerrahisi sonrasında lenf nodullerinin alınmasına baglı gelişen lenf ödem tablosu


BELİRTİLER: A:Erken evrede yumuşak gode bırakan ödem.

B:Eklem katlantılarının derinleşmesi

C:Lenfödem agrısızdır.

D:İleri evrelerde fibrozis


TEDAVİ


KOMPLEX BOŞALTICI FİZYOTERAPİ İKİ FAZDAN OLUŞUR;


BOŞALTIM FAZI:BU FAZ DORT EVREDEN OLUŞUR MANUEL LENF DRENAJI -CİLT BAKIMI-KOMPRESYON BANDAJI-EGZERSİZ BOŞALTIM FAZI HASTAYA HERGUN UYGULANMALIDIR.


KORUMA FAZI:BU FAZ DORT EVREDEN OLUŞUR VE BOŞALTIM FAZI BITTIKTEN SONRA UYGULANIR

HAFTADA BIR -IKI DEFA MANUEL LENF DRENAJI -CİLT BAKIMI -EGZERSİZ-KOMPRESYON ÇORABI

MANUEL LENF DRENAJI:MLD Ozel bir tekniktir eğitim gerektirir. Amacı sıvının diğer saglam lenf nodullerine aktarmak , Özel el tutuş şekilleri vardır. Cilde nazik ve ritmik bir basınç uygulanır.Bu teknik derinin tam altındaki yüzeyel lenf damarlarına hafif basınçla uygulanır.


LENF DRENAJI İLE Örneğin;Kol ve bacaklardaki sıvı vucudun saglam yerlerindeki lenf nodullerine aktarılır ancak drenaja önce merkezden başlanır sonra kol ve bacak en son parmaklara ulaşılır,her drene edilen bölge tekrarlanarak nodule tekrar aktarılır.Örneğin,göğüs cerrahisine baglı sağ lenf nodulleri alındıysa ve sağ kolda lenfödem gelişti ise burdaki sıvı sol koltuk altı lenf ve sağ kasık lenf nodullerine aktarılır.bölgeye göre süre değişmekte olup ortalama bir saat sürmektedir.


Hasta ilk gun seansa başlamadan önce değerlendirilir,gerekli ölçümler yapılır ve kaydedilir.her bir seans ortalama bır saat surer,seansta hastaya 45 dakika süren manuel lenf drenagı uygulanır,özel bir kremle cilt bakımı ve bandajlama yapılır,hastaya uygun ev egzersizleri verilir,bandaj bir sonraki seansa kadar tedavi bölgesinde kalır tedavi süresi hastaya göre değişmekte olup ortalama 10-15 seans surmektedir.Tedavi uygun yapıldıgı takdirde başarı oranı yukselir.


Koruma fazında,boşaltım fazının sonunda hastanın uygun çorap ölçusu alınır ve hastaya koruma fazında yapacakları konusunda bilgilendirme yapılır,hasta hergun cilt bakımını ve egzersizlerini yapar.


Kompresyon çorabı hergun dikkatli bir şekilde,aksatılmadan giyilmesi gerekir.

Hastaların en çok sordukları sorular,yazın bu çorabı giyebelecekmiyim,basıncı beni rahatsız edermi,kolum yada bacagım tekrar şişermi,bu soruları şu şekilde açıklanabilir ;çorapta uygun hava boşlukları olduğu için sıcaklık olarak rahatsız etmez,çorap ekstremiteyi (kol-bacak)koruyacagı için uygun basınçta olması gerekir ancak bu basınca hastalar bir süre sonra alışmaktadır,çorap hergun duzenli bir şekilde giyilip egzersizler ve cilt bakımı yapıldıgı takdirde koruma fazı basarılı olacaktır.

LENFÖDEM TEDAVİ NEDEN GEREKLi


Lenfatik sistem damar dolaşım sisteminin bir parçasıdır.Vucudun her bölumunde dokularda sıvı toplar ve bunu kan dolaşım sistemine gönderir.


Lenfödem tedavi edilmezse lenf kanallarında durgun proteinden zengin sıvı artar,ve bu taşıma sisteminde oksijen geçirgenliği azalir bu durum yara iyileşmesini engeller ve bakteri enfenksiyonuna zemin hazırlar.şime ve oksijenlenme durumunda azalma devam ederse ilerde fibrotik ( sert) bir doku oluşur ve tedavi zor bir safhaya ulaşır.


Tedavide ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalı ve tedavi uygun eğitim almış profosyonel fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır.


Erken teşhis ve uygun tedavi ile lenfödem kolaylıkla kompleks boşaltıcı fizyoterapi ile kontrol altına alınabılır.


KOMPLEKS BOŞALTICI FİZYOTERAPİ KULLANILDIGI HASTALIKLAR


LENDÖDEM

LİPÖDEM
POSTTRAVMATİK ÖDEM
SİKLUSA BAGLI İDİOPATİK ÖDEM
SİKLERODERMA
SUDEC ARTROFİSİ

Bu tedavi yaklaşımı uzman hekim tarafından tanısı konmuş ve tadavi için her hangi bır komplıkasyonu olmayan hastalara uygulanmalıdır.


LENFÖDEM TEDAVİSİNDE UYGULANAN KOMPRESYON BANDAJI ETKİLERİ


Hücreler arası basınç artırır ve sıvının hareketini sağlar.


Kas eklem pompasını hareket ettirir yani toplar damar dolaşımının geriye dönüşünü hızlandırır.(Bacak)


Dönen sıvının geriye kaçması engellenmiş olur bu sayede diğer bölgeye gönderilen sıvı geriye gelmez


Sertleşmiş olan dokunun yumuşatılması sağlanır.


Kapak yetmezliğini ortadan kaldırır.


KOMPRESYON BANDAJININ UYGULANMASININ SAKINCALI OLDUGU DURUMLAR


Kardiyal ödemler (Kalpten kaynaklı bir ödem tablosunda uygulanmaz)


Arteriyel damar hastalıkları


Skleroderma


Kalp ritm bozukluğu


Koroner scleroz


LENFÖDEM TEDAVİSİNDE UYGULANAN MANUEL LENF DRENAJININ ETKİLERİ


Lenf ve doku sıvılarının iletilmesini saglar.


Lenf oluşumunu düzenler


Sertleşmiş dokunun tekrar gevşetilmesini sağlar


Lenf sıvı akışının artırılmasını sağlar


MANUEL LENF DRENAJI KONTRAENDİKASYONLARI


AKUT ENFENKSİYON (YENİ GELİŞEN ENFENKSİYONDA)


KARDİYAL ÖDEM


AKUT VENÖZ (TOPLAR DAMAR) HASTALIKLARI


KALP RİTM BOZUKLUĞU


TROİD BEZİNİN AŞIRI ÇALIŞTIĞI DURUMLARDA UYGULANMAZ.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Kanseri Sonrasında Gelişen Kol Şişmesi (Lenfödem)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Mehmet ÜNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Mehmet ÜNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Mehmet ÜNAL
Kocaeli
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mehmet ÜNAL'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Kanseri Sonrasında Gelişen Kol Şişmesi (Lenfödem)' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Lenfödem Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:00
Top