2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Dönemindeki Konuşma Gecikmelerinin Okul Döneminde Akademik Başarıya Etkileri
MAKALE #9664 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Ekim 2012 | 9,564 Okuyucu
İnsanlar günlük yaşamlarının % 80-90 ını etkileşim ve iletişim içinde geçirirler ve iletişimin en önemli araçlarından biri dil ve konuşmadır. İnsanlar dil aracılığıyla düşüncelerini,isteklerini karşısındaki insanlara aktararak ihtiyaçlarını karşılarlar.iletişimsiz bir yaşam insan için adeta imkansızdır.iletişim becerilerinin gelişmesi yaşamda insanın başarısını,mutluluğunu olumlu etkileyebilir.

Çocuklar doğduğu günden itibaren sürekli gelişim içindedir.Dil gelişimi de çocuğun doğumuyla başlar.Annenin bebeğe gülümsemesi,göz göze iletişim kurması,anlamasa da bebekle sürekli konuşması,masal anlatması, müzik dinletmesi,sesli,ışıklı,renkli hareketli cisimlerle sürekli uyaran göndermesi çocuğun konuşma becerisini motive eder ve .çocuğun aguldamasına(a a.. gu..gu sesler çıkarmasına,)hecelemesine katkıda bulunur. 0-6 aylık çocuğun annenin konuşmasını taklit gibi değişik sesler çıkarması, 6 aylıktan itibaren hecelemelerin(de- de, ma-ma, ba- ba ..)başlaması 12 aylıktan itibaren ilk kelimelerin( baba, mama, dede..) telaffuz edilmesi, 2 yaş civarında iki kelimelik cümleler kurması ( baba gitti, mama al.) 3 yaş civarında 3-5 kelimeli cümleler kurması beklenir.


Konuşma gelişimi yukarıdaki seyirden farklı olan çocukların, fark edildiği anda erkenden bir uzmana giderek ,gelişimsel tarama testinden geçirilmesi ve olası hafif ve gözlenemeyen gelişim gecikme belirtilerinin ortaya çıkarılması sağlanmalıdır.(0-6 yaşta Denver -2 gelişimsel tarama testi bunlardan biriridir.)

Konuşma gecikmeleri erkeklerde kızlardan daha çok görülmekte ve eğer ailenin bireylerinde bir konuşma gecikmesi öyküsü varsa bu da çocuğun konuşma gecikmesi yaşaması açısından risk oluşturabilmektedir ve bu durumda çocuğun konuşma gelişimi çok daha dikkatli izlenmelidir.

Anne babalar çocuğun konuşma gelişim seviyesini, çevresindeki kişilerin, aile büyüklerinin söylediklerine bakarak yada çevredeki yaşıt çocukların durumuna göre bir karar vermeye çalışmamalıdır.çünkü hem çocukların gelişimleri kişisel özellikler gösterir, hem de o çocuktaki bir gelişme gecikmesi belirtisi anne-babaları yanıltabilir.

Konuşma gecikmesi yaşayan çocukların okul çağın dada konuşma bozukluğu yaşaması mümkün olabilir.

Çocuklarda görülen konuşma gecikmeleri , okul yaşamında uzun dönemde ,çocuğun akademik Başarsını olumsuz etkileyerek, çocuğun potansiyel başarısını ortaya koymada da engeller teşkil edebilir.

Konuşma gecikmeleri yaşayan çocuklardan konuşma terapileri alanlar , almayanlara göre kelime haznesi, sosyal iletişim becerileri,konuşmalarının daha düzgün ve anlaşılır olması konusunda önemli farklar ortaya koyabiliyorlar.

Konuşma gecikmelerinde ilk akla gelmesi gereken şeylerden biri işitme geriliğinin olup-olmadığının belirlenmesi olmalıdır.çocuğun ayrıca ;kişisel,sosyal, motor(ince motor-kaba motor)bedensel,zihinsel gelişim alanlarında da gözden geçirilmesi ve olası gelişme geriliklerinin kontrol atına alınması önemlidir. Konuşma gecikmesi tek başına dil gelişim gecikmesi de olabilir yada pek çok başka gelişim gecikmelerinin bir belirtisi de olabilir (otizm, asperger,işitme kaybı…)


ÇOCUKLARDA KONUŞMA GECİKMESİNDEN ŞÜPHE EDİLMESİ GHEREKEN BAZI DURUMLAR:

1-o-6 ay arası bebeklerin anlamsızda olsa sesler çıkarmaması,
2- görmeden arkasından seslenildiğinde başını sese doğru çevirmemesi
3-kuvvetli seslere tepkisiz kalması,ağlamaması..
4-6 aylıktan sonra hecelemelerin ( de-de,ba,ba,ma-ma ..)görülmemesi.
5-1 yaşına geldiğ halde anlamlı 1-2 kelime(mama baba..) söylememesi
6-1 yaş civarı basit komutları( al ,ver,evet,hayır..) anlamaması…
7-2 yaş civarı 10 kelimelik kadar bir kelime kullanıyor olmaması
8-yine 2 yaş civarı basit iki kelimelik( mama al, baba geldi, su ver..) gibi cümleler kurmaması
9-3 yaş civarı basit sorulara ( bu ne, baba nerde..) anlamlı cevaplar vermesi.
10- yine 3 yaş civarı 3-5 kelimelik cümleler kurmaması..
11- 3 yaşından sonra telaffuz ettiği kelimeleri hala yabancıların anlamıyor olması..
12-5-6 yaşlarında bir hikayeyi başıyla-sonuyla doğru anlatamıyor olması
13-7-8 yaşlarında karmaşıkta olsa bir olayı ayrıntılarıyla anlatamaması

Gibi durumlar anne babaları çocukta muhtemel konuşma gecikmesini akla getirip,bu konuda emin olmak için gerekli yerlere başvurmaları için harekete geçirmelidir.


ÇOCUKLARDA KONUŞMA GECİKMESİ NEDENLERİNDEN BAZILARI;


1-işitme kaybı;kulakla ilgili duymada bir sorun olması.


2-İLGİ SEVGİ UYARAN EKSİKLİĞİ;


özellikle bebeklerin ilk yılda ilgisiz ve kendi haline bırakılması.ilk bir yasın her tur gelişim açısından önemi büyüktür.çocukların kendi odalarında yalnız,ortamlarda ilgisiz bırakılması,kendisiyle konuşulmaması, oyun oynanılmaması,çocukları televizyon seyrederek büyümesi ve böylece çocukların dış dünyadan koparak kendi içlerine dönmeleri, insanlardan uzaklaşmaları,kendi başına olmaya alışmaları, insanlarla etkileşimden uzak durmaları konuşma, ses gibi uyaranlara tepkisiz kalmaları dolayısıyla çocuklarda konuşmanın gecikmesi ve böylece yaygın gelişimsel bozukluklara zemin hazırlayan çevresel koşulların oluşması.

3- diğer aile bireylerinde dil gelişim gecikmesi öyküsü olması
4-erken doğumlar
5-çocukların çok üzerine düşerek, lep demeden leblebiyi anlayan anne-babalarla büyümesi ve çocuğun konuşmasına gerek kalmayan aile ortamı.
6-fiziksel sorunlar;dil damak, dudak ses telleri…vb. sorunların olması
7-ailede birden fazla dilin etkin olarak konuşuluyor olması

ÇOCUKLARDA KONUŞMA GELİŞİMİN DESTEKLEMEK İÇİN ANNE-BABALARA ÖNERİLER;


1-Doğumunda itibaren çocuğa severek ilgi gösterin.

2-çocuğa doğumundan itibaren; yatağının üzerine konulan düzenekleri kullanarak ses, renk, şekil, hareketli cisimlerle sürekli uyaranlar gönderin.
3-masal hikaye anlatın ninniler,şarkılar tekerlemeler söyleyin.
4-çocuğa sevgiyi ilgiyi belirtmenin önemli bir yolu olan onunla oyunlar oynamaktır.çocuğunuzla oyun oynayın.
5-beslenmesine, uykusuna dikkat ederek ,normal gelişimini destekleyin.
6-2 yasından sonra arkadaş ortamında bulunmasına, 3 yasından sonra bir okul ortamında arkadaşlarıyla sosyal iletişim geliştirmesine böylece konuşma gelişimine de destek olun.
7-2 yasına kadar televizyon seyretmesine izin vermeyin.
8-daha ileriki yaşlarda haftada ancak 6-7 saat tv. Seyretmesine izin verin.televizyon konuşmayı geciktirir, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi destekleyebilir.
9-çocuk konuşmaya ve bir şey anlatmaya başladığında dikkatle dinleyin, konuşmasını önemseyin.
10-konuşmalarını düzeltmek için kesmeyin,alay etmeyin, yarım konuşmaları tamamlamayın,,konuşmalarını tekrar etmeyin.
11- başkalarının yanında konuşmasıyla alay etmeyin, konuşamadığından bahsetmeyin, diğerleriyle kıyaslamayın.
12-çocuk elinizden tutup istediği cismin yanına götürmek istediğinde , konuşarak isteğini ifade temsine destek olun.
13-bazı çocuklar kendilerine özgü sadece ailenin anladığı bir beden dili geliştirebiliyor, böyle durumlarda işaretle , beden diliyle anlatımları anlamayın ve konuşarak ifade etmesine özendirin.
14çocuklara hikaye okuduktan sonra çocuğun resimlere bakarak hikayeyi anlatmasına teşvik edin.
15-çocuğun yapabileceği sorumluluklar vererek,yaptığı işlerde aferin bravo diyerek cesaretlendirin, öz güvenine yardım edin.
16-Aile içi sıkıntılar anne-baba arasındaki kavgalardan ,geçimsizliklerden çocuğun konuşma gelişimi olumsuz etkilenir,varsa bu tür problemler çözülmelidir.
17-aile çocuğun konuşma gecikmesinden duyduğu kaygıyı çocuğa aktarmamalı, hissettirmemelidir.
18-çocuğa bağırmamalı, cezalandırmamalı,konuşamadın, yapamadın beceremedin şeklinde etiketlememelidir. Bu tutumlar çocuğun gayretini ve cesaretini engelleyerek ,konuşamamayı kabullenmesine neden olabilir.

Başarı, sağlık, mutluluk sizinle ve çocuğunuzla olsun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Dönemindeki Konuşma Gecikmelerinin Okul Döneminde Akademik Başarıya Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Çocukluk Döneminde Aşk Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Çocukluk Döneminde Mastürbasyon Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocukluk Döneminde Korkular Psk.Senem ÖZDEMİR
► Çocukluk Döneminde Cinsel Merak Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Dönemindeki Konuşma Gecikmelerinin Okul Döneminde Akademik Başarıya Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top